Firma unui fost consilier local din comuna Baciu, Cordia Garden SRL, a cerut avizele pentru construirea unui cartier de case în comuna Baciu, sat Suceagu.
Societatea, înființată anul trecut, aparține fraților Frinkuj Arpad și Janos. Primul dintre ei a fost consilier local în cadrul Primăriei comunei Baciu și fost vicepreședinte al UDMR Baciu. De asemenea, cei doi frați dețin restaurantul Bonanza de la ieșirea din localitatea Baciu.
Terenul pe care cei doi frați vor să construiască un cartie cu 151 case are o suprafață de 21,5 hectare și, potrivit documentației depuse la administrația județeană, accesul auto se va realiza din partea nordica a terenului de pe str. Borzasi si se propune realizarea unui profil de 7.00 m. Din sat Suceagu se va face legatura cu E81.
Documentația mai arată că parcelele se vor se vor impartii in locuire familiala, locuire semicolectiva si servicii/dotari.
Se propune realizarea infrastructurii necesare functionarii cartierului Cordia Garden. Aferent se propun spatii verzi, zone de plimbare, terenuri sportive si zona aferenta realizarii infrastructurii edilitare.
Membrii CTATU nu s-au arătat prea încântați de proiectul propus, mai ales de numărul mare de unități locative și de poziționarea viitorului cartier, în partea de sud a localității Suceagu, și nu în cea de nord, care, au opinat ei, ar fi fost mai indicată pentru locuire.
În pofida faptului că administrația locală din comuna Baciu a fost de acord cu avizarea acestui proiect, reprezentanții Comisiei de urbanism din CJ Cluj au decis să respingă proiectul pe motiv că localitatea nu are un Plan Urbanistic General actualizat.
„Consider că trebuie să așteptăm până ce Primăria Baciu va contracta societatea care se va ocupa de actualizarea și gândirea noului PUG să vedem care va fi politica lor. În egală măsură, am reținut și punctele de vedere ale membrilor din comisie. În mod clar, varianta asta nu este una pe care să o putem aproba.
Ăsta nu e tocmai un cartier chinezesc dar seamănă… E pe o suprafață mult mai mare, dar pune o presiune pe viața oamenilor de acolo. Înțelegem și interesul financiar al investitorului, nu putem să nu-l luăm în considerare.
E dreptul investitorului și noi îl susținem, doar că investiția trebuie făcută în așa fel încât investitorul să-și atingă interesul economic, dar nici comunitatea locală să sufere din acest motiv. Aici nu-mi este foarte clar câștigul pentru comunitate. De aceea vreau să avem și punctul de vedere al firmei care se va ocupa de noul PUG și al primăriei, după actualizarea lui”, a declarat șeful CJ Cluj, Alin Tișe, în cadrul ședinței de urbanism.
Terenul respectiv se află în intravilanul localității de peste 10 ani.