Liberalii din Cluj, conduși cu mână de fier de Emil Boc și Alin Tișe, nu s-au ferit să vorbească despre modul în care digitalizarea administrației avansează de la o zi la alta, iar posibilitatea de a fi conectați cu clujenii este mai mare ca oricând. De la consilierii locali, județeni și până la parlamentari, cei de la PNL s-au obișnuit de câțiva ani buni să urmeze și să execute orice vine de la șeful mare, fără să mai existe vreo inițiativă proprie pentru a-și promova ideile lor liberale. La jumătatea anului trecut, Gazeta de Cluj a prezentat activitatea tuturor consilierilor locali,județeni și deputați și modul în care păstrează legătura cu cei care i-a votat. De atunci și până astăzi, lucrurile nu s-au prea schimbat. Din contră, unii chiar au uitat cu desăvârșire să iasă din zona de confort și să spună cetățenilor ceea ce au făcut. E mult mai simplu să distribui ceea ce „șeful mare” vrea să fie distribuit. 

Pentru început, o să-i luăm pe deputații liberali clujeni care, din 2020 sunt în Parlamentarul României: Burciu Cristina, Moisin Radu-Marin, Moldovan Sorin-Dan și Sărmaș Ioan-Sabin. Din 20 decembrie 2020 și până în prezent, cei patru demnitari au avut luări de cuvânt ce însumează un total de două ore. Atât au știut parlamentarii liberali clujeni să-și reprezinte votanții. Burciu Cristina este deputatul „cel mai silențios”, cu doar 14 minute vorbite în aproape trei ani, urmat de Moldovan Sorin, Sărmaș Sabin și Moisin Radu. Trecem peste această nereușită și privim puțin spre mediul online, unde, la fel ca în Parlament, prezența lor este aproape invizibilă, excepție fiind distribuirile la comandă a postărilor lui Emil Boc sau a paginii oficiale a PNL. Odată văzuți cu sacii în căruță, puțini sunt cei care își mai fac timp pentru omul de rând. În ceea ce privește o posibilă audiență la cei patru parlamentari, clujenii se vor trezi cu o surpriză, în condițiile în care nu există, la niciunul dintre parlamentarii liberali clujeni, un program clar. După cum bine știți, la finalul anului trecut, reporterii de la Gazeta de Cluj au încercat să meargă la biroul parlamentarului Burciu Cristina care, surpriză, exista pe hârtie nu și în realitate. Cu toate acestea, la apelurile telefonice din partea redacției nu face rabat, parlamentarul clujean încercând să răspundă ori de câte ori jurnaliștii noștri aveau întrebări. 

Nici Sorin Moldovan nu face excepție când vine vorba de invizibilitate față de clujeni. Mai mult, în octombrie 2021, deputatul PNL a cerut să fie lăsat în pace, în momentul în care un simplu cetățean l-a rugat să-i asculte argumentele și să voteze împotriva impunerii Certificatului Verde și a vaccinării obligatorii. Evident, parlamentarul i-a tăiat-o din prima, precizând că va vota după cum îi poftește inima, spunându-i cetățeanului să nu-i mai trimită mesaje. Cu toate acestea, de când războiul din Ucraina a început, deputatul clujean, care este membru în delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară  a NATO, a început să posteze constant pe pagina sa oficială de Facebook despre activitățile sale. Mai mult, el este și vicepreședinte la comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. Ultima sa vizită în Cluj-Napoca a fost la începutul lunii ianuarie, când a avut o întâlnire cu doamna Marinela Marc – Inspector Școlar General Cluj, o adevărată susținătoare a lui Boc și PNL. 

Următorul pe lista liberalilor clujeni este Moisin Radu-Marin, deputatul care este președintele grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceză – Adunarea Naţională. Ultima sa zi de audiențe cu cetățenii clujeni a fost într-o zi de toamnă, mai exact la sfârșitul lunii noiembrie 2022. De atunci și până astăzi, parlamentarul clujean nu și-a mai făcut timp pentru o astfel de întâlnire. Având 40 de minute vorbite de la pupitrul Parlamentului, deputatul clujean este, totodată, foarte selectiv când vine vorba cu cine să vorbească. De multe ori, încercând să aflăm un punct de vedere de la dânsul, răspunsurile ni le-am dat tot noi, în condițiile în care eram mereu puși în așteptare. Poate printre cel mai mare „fan” al lui Emil Boc, parlamentarul clujean nu ratează momentul să distribuie orice postare a edilului de la Cluj-Napoca. De curând, Moisin s-a fotografiat alături de ceilalți deputați clujeni, cu ocazia ceremoniei dedicate comemorării Revoluției Române din decembrie 1989 și Ziua Culturii Române. Discret, din când în când, Moisin Radu mai comentează unele evenimente care se petrec în politica internă. 

Ultimul, dar nu cel din urmă, Sărmaș Sabin, este președintele comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, iar anul trecut a prezidat cel mai important eveniment internațional care a avut loc vreodată în țara noastră. Activitatea sa în mediul online este destul de prezentă, având în vedere că a fost invitat la numeroase podcasturi, iar evenimentele la care participă sunt postate pe pagina sa oficială de Facebook. Deputatul clujean, care consideră că partidele politice ar trebui să se transforme în comunități deschise, în locuri de dezbatere pentru orice cetățean, a reușit să ducă numele Clujului puțin mai sus decât restul deputaților clujeni. Cu toate acestea, clujenii îl văd rar pe Sabin Sărmaș la cabinetul său parlamentar fiind, în mare parte, doar secretara. Una peste alta, cu doar 34 de minute vorbite în Parlament, pentru Sabin Sărmaș, anul 2022 a fost cel mai complex și provocator din domeniul administrativ. 

Un lucru mai puțin știut este faptul că Sabin Sărmaș a fost luat la ochi răi de către filiala PNL Cluj, în special de Emil Boc. Dovada de corectitudine de care a dat dovadă Sabin Sărmaș, în momentul în care mulți așa-ziși colegi i-au întors spatele lui Ludovic Orban, a fost văzută în teritoriu ca un act de trădare. Numirea pe listele parlamentare a lui Sabin Sărmaș a venit direct de la București, motiv pentru care Filiala PNL Cluj nu-l are la inimă pe deputatul clujean. 

Coborâm scările Parlamentului și ajungem la Consiliul Județean (CJ) Cluj, condus de către Alin Tișe. Privind în „ograda” liberală, asemenea multor clujeni, consilierii județeni sunt la fel de cunoscuți ca în prima zi de alegeri parlamentare: doar pe hârtie. Dintre cei 18 consilieri județeni PNL, mai puțini de jumătate dintre ei sunt invizibili, iar cei care sunt alături de președintele Consiliului Județean, activitatea lor se rezumă în a distribui ceea ce Alin Tișe și Emil Boc postează. Poate printre „cei mai de vază” consilieri județeni este Marinela Marc, inspector Școlar General la Inspectoratul Școlar Județean Cluj. 

Înainte de Crăciun, Marinela Marc a gafat din nou, în contextul în care pe pagina de Facebook a Inspectoratului Județean Școlar Cluj a distribuit o postare  PNL prin care informează că PNL Cluj primește, generos, colindători. Având în vedere că potrivit art. 7 alin. (3^1) din anexa la Ordinul Ministrului Educației nr. 5330/2011 privind Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a inspectoratelor școlare evaluarea anuală a activității manageriale desfășurată de inspectorii școlari generali se realizează de Ministerul Educației, începutul anului 2023 va aduce o nouă sesizare împotriva activității consilierului județean și inspector Marinela Marc. 

La Consiliul Local din Cluj-Napoca, consilierii locali PNL sunt mult mai vizibili decât cei de sub aripa lui Alin Tișe. Majoritatea, la fel ca cei de la Consiliul Județean, distribuie postările lui Emil Boc, rari fiind cei care au ceva nou de adus. Printre aceștia se numără Petruș Flavia Mihaela, consilier PNL și președinte al Organizației Femeilor Liberale Cluj-Napoca. Emil Boc, edilul orașului de cinci stele, a reușit să adune în jurul său un număr de consilieri locali care nu trec peste cuvântul său, iar posibilitatea de a contesta o decizie a primarului orașului Cluj-Napoca este redusă. Cum capul plecat sabia nu taie, consilierii locali PNL nu trec peste cuvântul lui Boc, iar la ședințele de Consiliu Local, ceea cea edilul vrea să fie votat, consilierii liberali  votează, fără a pune  întrebări care nu-și au locul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.