În urmă cu câteva zile, în online au apărut mai multe știri cu privire la descoperirea unor picturi murale vechi de 700 de ani de la biserica reformată din localitatea Viștea, din județul Cluj. Toate bune și frumoase, dar așa-zisa descoperire monumentală nu este nouă, din contră. Jurnaliștii de la Gazeta de Cluj au cercetat mai amănunțit și au aflat niște informații pe care jurnaliștii de ocazie le-au trecut cu vederea. 

Pentru început, de marea descoperire s-a ocupat IMAGO PICTA SRL, firma condusă de către Kiss Lorand. Aceasta se ocupă cu gestionarea monumentelor, clădirilor istorice și a altor obiective de interes turistic. Mai exact, din 2004 și până în prezent, Imago Picta SRL se ocupă cu renovarea și restaurarea site-urilor și clădirilor istorice. 

În 2022, firma condusă de Lorand a primit locul 1 în Top Afaceri România Intreprinderi Mici în județul Mureș. Cu un număr de 11 angajați, Imago Picta SRL a avut o cifră de afaceri în 2021 de 1,6 milioane de lei și un profit de aproape 700 de mii de lei. Dacă la înființarea firmei, numărul angajaților era de 4, în 2020, anul pandemiei, Imago Picta avea 18 angajați. 

Kiss Lorand a mai avut o firmă pe care a înființat-o în 2007, APSIS SRL, care și-a încheiat activitatea în 2017. La fel ca Imago Picta SRL, se ocupa cu restaurarea și renovarea site-urilor și clădirilor istorice. În 2017, cifra de afaceri a firmei Apsis SRL a fost de 35 de mii de lei, având un profit infim de peste 2145 de lei. 

Gazeta de Cluj a luat legătura cu Mitropolia Clujului pentru a cere un punct de vedere despre picturile murale descoperite în localitatea Viștea. 

Părintele Nemeș Vasile a declarat că această biserică a fost construită în 1241 și nu are nicio legătură cu Biserica Ortodoxă. De asemenea, în momentul în care l-am sunat, părintele nu a știut de aceste picturi. 

„Biserica din localitatea Viștea, județul Cluj, a fost romano-catolică, construită de episcopul Petrus, în 1241. Iar pictura este frumoasă, de factură occidentală. De exemplu, într-o imagine, într-o corabie, se poate vedea un călugăr cu glugă, franscican, chiar în partea dreaptă. Iar Maica Domnului cu pruncul, normal că este de factură occidentală. În timp, ce pe cruce este Hristos, seamănă cu pictura bizantină cum s-a practicat în bisericile mai vechi. Înainte de 1054 era o singură Biserică, din aceste considerente picturile sunt foarte asemănătoare”, a declarat părintele Nemeș Vasile. 

Mai mult, decorațiunile interioare ale bisericii, din lemn, sunt opera lui Janos Asztalos din Gilău, din 1699. Cele 120 casete din lemn de pe tavan și de pe amvon au fost realizate de maestrul sas clujean Lorenz Umling cel Bătrân (1765-1767). Clopotnița de lemn este din 1760 (clopotul din 1487).

De ani de zile, presa din România și-a făcut un obicei prin a prelua știri fără a verifica dacă acestea sunt sau nu de corecte. Exemplele sunt numeroase, iar încrederea în jurnaliști scade de la o zi la alta din cauza acestor „obiceiuri” nocive. Fără o minimă documentare, jurnaliștii devin promotorii unui adevăr fals.  

„Veste dimineții despre Viștea: acum două zile s-a aflat că acum doi ani s-au început cercetările de parament și s-a descoperit ceea ce trebuia să se descopere”

Mergem mai departe și aflăm de la Doctorul Virgil Pop, arhitect specialist in patrimoniul construit, de la Direcția Județeană pentru Cultură Cluj, că această senzațională știre nu are nimic senzațional în ea. 

Știrea care a făcut „senzație” în presă a fost preluat, din nefericire, de numeroase siteuri de știri la nivel național. Să nu punem în calcul și cele locale, din Cluj, care pur și simplu au preluat știrea. Enumerăm site-urile de știri care au preluat știrea cu descoperirea de la Viștea: 

  • zcj.ro 
  • agerpres.ro
  • newsweek.ro
  • napocanews.ro 
  • radiocluj.ro
  • historia.ro
  • g4media.ro
  • clujcapitala.ro
  • ziarelive.ro
  • infocultural.eu
  • ziar.com
  • iloveyoucluj.ro
  • newsnow.ro
  • cluj24.ro 
  • centruldepresa.ro
  • cotidianulonline.ro

„Nu e nimic senzațional. În presă se caută așa ceva, că șarpanta e de la 1400, dar e și normal să fie de atunci, dacă biserica datează de atunci. Băgând texte neprofesioniste poți obține senzaționalul. E pura normalitate ce s-a descoperit acolo. Picturile sunt adevărata descoperie și calitatea lor. Reforma a fost cea care a distrus toate picturile în toate bisericile gotice și în principiu noi le acceptăm fără picture. Din punct de vedere cultural, este un mare progres faptul că s-a descoperit acea pictură”, a declarat Virgil Pop pentru Gazeta de Cluj. 

Întrebat dacă vor exista modificări sau alte intervenții la picturile murale, Virgil Pop a precizat că acestea se vor lăsa exact așa cum sunt, sub formă de fragmente. 

 „Cum să vă zic, Biserica Catolică a dispurăt de acolo în urmă cu sute de ani. Biserica de la Viștea a devenit reformată și nu există ideea ca Biserica Catolică să o revendice, să reinstaureze catolicismul la Viștea. Gata, au trecut la pasul următor”, a mai spus Virgil Pop. 

Arhitectul specialist în patrimoniul construit a criticat aspru presa pentru modul în care au învățat să denatureze adevărul, să creeze dintr-o chestie banală ceva senzațional.  

„Reamintesc tuturor așa-zișilor jurnaliști, avizul pentru proiect este de vreo 5 sau 6 ani, dar cine a inițiat nu este așa important. Povestea nu este nouă. Scuzați-mă că vă spun, dar presa mă oripilează. Se scriu tot felul de prostii numai în dorința de a atrage cititori. Veste dimineții despre Viștea: acum două zile s-a aflat că acum doi ani s-au început cercetările de parament și s-a descoperit ceea ce trebuia să se descopere, niște urme de pictură. Oricine, care este puțin intelectual, știe că acelea trebuiau să fie acolo”, a conchis Virgil Pop. 

Pentru a da lovitura de grație celor care au trâmbițat că picturile murale au fost descoperite în urmă cu câteva zile, în 2022, pe 25 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă la Budapesta, experții care au lucrat la Viștea au vorbit despre picturile bisericii reformate de la Viștea, județul Cluj. 

Având în vedere vârsta stabilită a grinzii al cărei capăt înfipt în perete a fost tencuit cu aceeaşi tencuială pe care au fost pictate picturile murale, se poate constata că aceste picturi nu pot fi mai vechi de 1330.

Descoperirea are o importanţă majoră şi pentru datarea picturilor murale similare cu cele din Viştea. Restauratorul de picturi murale Lóránd Kiss, contactat de portalul Krónika.ro, a declarat: descoperirea echivalează cu aprinderea luminii într-o încăpere în care bâjbâim în întuneric.”, se precizează într-un articol apărut pe siteul stiriletransilvaniei.ro, care datează din 25 noiembrie 2022. 

Gazeta de Cluj a luat legătura cu Kiss Lorand, cel care conduce firma IMAGO PICTA SRL, pentru a afla mai multe despre picturile murale. Acesta ne-a precizat că din cauza unei recepții de lucrare nu este disponibil, dar ne-a promis că va reveni cu un răspuns în cel mai scurt timp. 

Prin pictură murală se înțelege o pictură pe un perete, tavan, zid sau pe orice suprafață permanentă a unei clădiri sau structuri, iar datorită tehnicii folosite (frescă, tempera etc.) aderă perfect la zidul pe care este executată.

Virgil Pop este profesor universitar, consilier superior și secretar la Comisia Zonală Transilvania Vest, protejarea patrimoniului construit. 

A terminat Arhitectura la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” București, specializarea arhitectură și sistematizare și este doctor în Arhitectură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.