Lupta împotriva cancerului este una pe viață și pe moarte, în momentul în care este depistată prea târziu. Poate cea mai grea povară a unui părinte este să-și vadă copilul, la început de viață, pe un pat de spital, luptându-se pentru încă o zi alături de cei dragi. 

Pe lângă infrastructura în spitale, care este indispensabilă în lupta cu această boală necruțătoare, este nevoie și de procese, idei și sprijin moral, menit să schimbe radical modul în care copilașii diagnosticați cu cancer sunt îngrijiți. După 10 ani în care a lucrat zi și noapte pentru o asociație, de curând, Tatiana Mocan a decis să-și întemeieze o fundație care să vină în sprijinul celor mici greu încercați de această boală. 

Președintele Fundației „Împreună pentru Viață”, Tatiana Mocan, a declarat pentru Gazeta de Cluj că timp de aproximativ 10 ani a condus o asociație care avea ca obiectiv principal de activitate ajutorarea persoanelor bolnave de cancer și aparținătorilor acestora. Primii pași pentru crearea acestei asociații s-au făcut după ce soțul ei s-a îmbolnăvit de această boală necruțătoare, realizând că nu există niciun sprijin nici în timpul tratamentului și nici după. 

„Am ales să încep să ajut, să îndrum, eu m-am informat foarte bine pentru a reuși din această situație cu fruntea sus și în viață. Am împărtășit experiența mea cu toată lumea, cu toți cei care au avut nevoie și ne-au solicitat ajutorul pe perioada acestor ani”, a spus Tatiana.

Am decis să mă îndrept spre întrajutorarea copilașilor cu cancer 

De curând, Tatiana Mocan a decis să se despartă de asociația unde a activat aproape 10 ani și să se dedice sprijinului copiilor bolnavi de cancer. În acest sens, ea a început un proiect la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Florești, împreună cu duhovnicul Visarion Pașca. La mănăstire locuiesc zeci de copii orfani, iar cei care au grijă de micuți încearcă să le ofere o viață fără lipsuri. 

„Părintele are mulți copii acolo, toți merg la școală. Din nefericire, acei copilași nu au pe nimeni, iar părintele le oferă toate condițiile de care au nevoie. Merg la școală, au diverse activități extrașcolare și locuiesc în niște căsuțe separat de mănăstire. De asemenea, au și profesori care îi ajută să-și facă temele, un fel de afterschool. Acolo au spațiu în care părintele a avut buna idee de a face o bibliotecă pentru ei, de a avea un loc în care să învețe, să citească”, a declarat șefa fundației „Împreună pentru Viață.”

Tatiana s-a implicat imediat în acest proiect, privind construirea bibliotecii, și a promis că-l va duce la final, în colaborare cu mai multe firme care s-au oferit să sprijine acest demers. Până acum, directorul fundației „Împreună pentru Viață” a reușit să ia legătura cu o societate de design interior care a primit planurile încăperii și urmează, la începutul lunii martie, să finalizeze proiectul, după care va fi discutat cu duhovnicul Mănăstirii din Florești și persoanele abilitate. 

Întrebată care sunt planurile de viitor, Tatiana Mocan și-a propus să implementeze programe pentru absolut toți copilașii care au nevoie de ajutor, în special când vine vorba de educație. 

Eu așa văd viitorul, ajutând și acești copii să se integreze și să poată învăța

„Dacă dintr-un procent de 100% reușești să faci 40% dintre proiecte, vă spun, este o realizare foarte mare. Bine, ideea noastră e să realizăm 100% dintre acestea, dar indiferent cât și cum faci, eu consider că este totuși un lucru foarte bun pentru toată lumea. 

Un lucru bun despre care vreau să menționez este faptul că există firme care sunt dispuse să-i ia pe acei tineri, care au peste 16 ani, în practică, dar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie ca ei să aibă baza până în clasa a 10-a, altfel integrarea va fi foarte complicată. Trebuie luați de la zero, învățați și instruiți, lucru de care fundația pe care o conduc se va ocupa cu toată dragostea”, a mai spus Tatiana Mocan. 

În momentul de față, Fundația „Împreună pentru Viață” este compusă din 10 membri, iar o parte dintre ei se ocupă cu contractele de sponsorizare, iar alți colegi se ocupă de partea de promovare a asociației. De amintit este faptul că fundația este nouă, de o lună înființată, iar până la finalul lunii martie se vor finaliza și paginile din social media (Facebook, Instagram, Tik Tok) pentru promovarea a ceea ce fundația și-a propus să facă. 

Tot ce fac este pentru copii 

„Această activitate o văd foarte deschisă. În momentul în care cineva ajută și i se arată ce înseamnă ajutorul, eu cred că așa am îndemna mai mulți oameni în astfel de acțiuni. Am început deja să strângem acele formulare prin care cei care doresc pot să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit către fundația noastră. Lucrurile vor merge bine, știu asta. Oamenii ne vor ajuta să-i sprijinim pe cei micuți care se luptă cu această boală”, a spus, plină de optimism, Tatiana Mocan. 

AICI GĂSEȘTI FORMULARUL PENTRU REDIRECȚIONAREA A 3,5% DIN IMPOZITUL PE VENIT

Întrebată care a fost momentul în care a realizat că toată munca ei a fost răsplătită, Tatiana Mocan a spus, cu un oarecare tremur în voce, că există un băiețel care a emoționat-o profund. 

„E foarte greu să fac o diferențiere, este aproape imposibil, doar pot spune că mi-a rămas acolo, undeva într-un colțișor al sufletului, povestea unui copilaș care era bolnav de cancer la plămâni și avea nevoie de un aparat pentru a putea respira. Aparat pe care părinții nu și-l permiteau datorită faptului că era foarte scump. Ei au auzit de asociația mea prin cineva și am reușit să-l ajutăm, a depășit momentul iar acum este sănătos. 

Astăzi, la fiecare sărbătoare îmi trimite mesaje și îmi mulțumește pentru că trăiește. Pentru mine înseamnă enorm de mult. Cu cât suntem mai mulți cărora ne pasă, cu atât vom reuși să ajungem undeva. Iar minuni se pot întâmpla, doar să ai încredere și speranță”, a conchis Tatiana Mocan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.