Europarlamentarul român, Daniel Buda, a anunțat pe o rețea de socializare că CE a adoptat Comunicarea referitoare la Directiva privind protecția temporară, activată pentru prima dată la 4 martie 2022, ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

De atunci, aproximativ 4 milioane de persoane au beneficiat de protecție imediată în UE, dintre care peste 3 milioane în prima jumătate a anului 2022. Protecția a fost deja prelungită până în martie 2024 și poate fi prelungită în continuare până în 2025. Comisia este pregătită să ia măsurile necesare pentru o prelungire suplimentară, dacă va fi nevoie.

„Comunicarea adoptată de Comisie face bilanțul punerii în aplicare a directivei în ultimul an, trăgând învățămintele necesare. Protecția a cuprins un set cuprinzător de măsuri:
➡️ Protecție specială pentru copii: în prezent, aproape o cincime din copiii Ucrainei și-au găsit refugiu în UE
➡️ De la începutul anului școlar, aproximativ o jumătate de milion de copii ucraineni erau înscriși în sistemele de învățământ din întreaga UE.
➡️ Aproape 2 000 de pacienți ucraineni au fost evacuați cu succes în 20 de țări din UE și SEE
➡️ Aproximativ un milion de persoane strămutate au un loc de muncă în Europa
➡️ Comisia a finanțat cu 5,5 milioane EUR proiectul derulat de Federația Internațională a Crucii Roșii, sprijinind punerea în aplicare a programului Safe Homes, și a lansat o cerere de propuneri pentru granturi vizând proiecte de promovare în continuare a sistemelor de sponsorizare comunitară.
➡️ UE și-a intensificat cooperarea cu parteneri internaționali precum Statele Unite, Canada și Regatul Unit, precum și cu organizațiile internaționale relevante”, a scris Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Pe baza acestui an de punere în aplicare, Comisia consideră că Directiva privind protecția temporară ar trebui să facă în continuare parte din setul de măsuri disponibile la nivelul UE. Răspunsul UE la războiul din Ucraina arată încă o dată de ceea ce este capabilă UE atunci când acționează unită. Directiva privind protecția temporară s-a dovedit a fi un instrument esențial pentru a oferi protecție imediată în UE și ar trebui să facă în continuare parte din setul de instrumente de care dispune Uniunea Europeană în viitor, a conchis șeful PNL Cluj, Daniel Buda.

Citește și: Hotelul lui Horia Ciorcilă a primit avizul pentru extindere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.