În calitatea sa de rezident al orașului Cluj, dar și din punctul de vedere al jurnalistului ce nu poate să nu observe cum evoluează lucrurile în țară, dar mai ales în orașul natal, Andrei Gușă a vorbit în emisiunea „Dincolo de propagandă” de la Radio Gold FM despre cum se pierde aproape definitiv cultura genuină din Cluj din cauza noilor mișcări ce acaparează piața, scrie SolidNews.ro.

Clujul este an de an luat cu asalt de tineri și de pasionați de „muzică” datorită festivalului UNTOLD care se desfășoară acolo. Anul acesta, organizatorii anunță că vor aduce, printre alții, trei dintre cei mai tari dj-i ai lumii, Martin Garrix, David Guetta și Armin van Buuren. Cel mai mare festival de muzică din România este mai mult despre dj-i, mixere și alte astfel de mașinării care produc sunete, în loc să fie despre muzică în sine. Sute de mii de spectatori plătesc anual bilete de sute de euro pentru a asculta o înșiruire fără noimă de sunete, că muzică reală nu putem numi o astfel de performanță.

Muzica adevărată se face prin intermediul instrumentelor și cu ajutorul unor voci de excepție care reușesc să transmită ceva publicului, pe când la UNTOLD… cam lipsesc aceste elemente. Mai degrabă este un spectacol de etalare a capacităților calculatoarelor sau a inteligenței artificiale, pentru că arta trebuie să fie profund umană ca să se poată numi cu adevărat artă, după cum a punctat Andrei Gușă.

„Clujul își întărește astfel imaginea de anexă a ‘lumii de tip UNTOLD’, a lumii acaparate de multinaționale și de domeniul IT și se asociază cu orice, în afară de valorile arhaice și eterne ale Țării Moților, ale Ardealului și ale zonei Clujului, fapt care mă întristează profund”, a declarat Andrei Gușă.

Primărelul de Cluj Emil Boc a devenit brusc și pe nesimțite cel mai popular politician al țării. Mărturie stau declarațiile colegului său de breaslă, Rareș Bogdan, care dezvăluie că Boc are 31% capital de încredere, asta fără să aibă prea mult ieșiri publice, chiar mai deloc. Dar dacă ne uităm puțin la realizările lui Boc, în calitatea sa de primar al Clujului, nu pare să fi avut cine știe ce mari inițiative. Ba din contră, Clujul începe din ce în ce mai mult să se strice: traversarea Clujului începe să devină similară cu traversarea Bucureștiului din cauza intensificării traficului, orașul are o dezvoltare imobiliară de tip „curcubeu”, pentru că sunt împopoțonate în toate culorile cartierele noi, orașul este monopolizat de Grupul de la Cluj și așa mai departe.

„Să fie oare desființarea culturii genuine rețeta pentru a ajunge cel mai popular și de încredere politician din țară?”, este întrebarea pe care Andrei Gușă a lansat-o la finalul editorialului său, invitând la analiză.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.

1 COMENTARIU

  1. Cine e laba..stuo.asta care comentează despre muzica ? Faptul că lui îi plac manelele îl înțelegem de ce nu apreciază și alt tip de muzica. Rahat cu ochi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.