Sute de aleși locali din țara noastră au primit decizii definitive de colaborare cu Securitatea. Cu toate acestea, continuă să se lăfăie în funcțiile în care au reușit să se infiltreze. Legea nu le interzice turnătorilor să candideze la alegeri, singurul lucru pe care trebuie să-l facă e să completeze o declarație pe proprie răspundere în care să noteze dacă au colaborat sau nu cu instituția de tristă amintire. O bună parte dintre cei care s-au simțit cu musca pe căciulă au mințit în declarații și abia după ce au fost arși de instanță au decis să-și dea arama pe față. În această situație se află și Iacob Câmpean, consilier local în comuna Cojocna.
În anul 2015, Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a arătat că Iacob Câmpean, pe atunci membru al partidului M10, este colaborator al Securității.
În Raportul din anul 2015 al CNSAS la pagina 59, în cadrul tabelului Lista nominală a acţiunilor în constatare iniţiate de CNSAS în anul 2015, la poziţia 24 figurează reprezentantul M10, Câmpean Iacob, consilier local Cojocna, ca fost colaborator al Securităţii. El a contestat decizia CNSAS, însă Curtea de Apel Bucureşti a dat dreptate CNSAS.
Consilierul a încercat să-și ascundă trecutul sub preș
Iacob Câmpean a negat că ar fi colaborat cu Securitatea, însă la data de 11 decembrie 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut definitiv hotărârea primei instanțe.
La scurt timp după eveniment, Câmpean a fost revocat din funcția de consilier local al comunei Cojocna de către prefectul judeţului Cluj de la acea vreme, Gheorghe Vuşcan.
În anul 2020, Iacob Câmpean și-a încercat încă o dată norocul și a candidat pentru aceeași funcție, de această dată din partea Partidului Verde (Verzii). La sfârșitul anului trecut, Partidul Verde a emis un comunicat prin care anunța că își retrage sprijinul politic față de Câmpean.
„CBPN a decis retragerea sprijinului politic și excluderea din partid a consilierului local IACOB CÂMPEAN (Cojocna, jud CLUJ) pentru colaborarea cu Securitatea”, anunțau reprezentanții Partidului Verde.
Cu toate acestea, Iacob Câmpean a rămas în funcție până la acest moment, fiind așteptată decizia de revocare din funcție pe care Prefectura Cluj întârzie să o emită.
Contactat de reporterii Gazeta de Cluj, primarul comunei Cojocna, Sorin Radu Ranga, a declarat că nu a primit nicio înștiințare de la Prefectura Cluj privind revocarea lui Câmpean din funcția de consilier local. De asemenea, primarul ne-a transmis că a verificat declarația pe proprie răspundere dată de Iacob Câmpean în anul 2020, de unde rezultă că acesta a notat că a fost colaborator al Securității.
Iacob Câmpean, prins că a mințit în declarații la primul mandat de consilier local
În anul 2019, consilierul local Iacob Câmpean a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de fals în declarații. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au reținut că la data de 21 aprilie 2016, în calitate de consilier local al Comunei Cojocna a declarat în mod mincinos că nu a fost lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia.
Potrivit prevederilor legale, „persoanele care candidează, au fost alese sau au fost numite în una dintre demnităţile ori funcţiile prevăzute la art. 3 lit. b) – h^1), cu excepţia celor care la data de 22 decembrie 1989 nu împliniseră vârsta de 16 ani, fac o declaraţie pe propria răspundere, în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”. De asemenea, colaborator al Securităţii este şi persoana care „a înlesnit culegerea de informaţii de la alte persoane, prin punerea voluntară la dispoziţia Securităţii a locuinţei sau a altui spaţiu pe care îl deţinea”.
Iacob Câmpean nu a recunoscut niciodată acuzele care i-au fost aduse, susținând în timpul procesului că nu a avut calitatea de colaborator al Securității.
Consiliul Naţional privind Studierea Arhivelor Securităţii a stabilit printr-o notă de constatare că Iacob Câmpean a avut calitatea de colaborator al fostei Securităţi. În concret, acesta, magaziner la Clubul Sportiv „Voinţa” a fost recrutat în calitate de gazdă casă de întâlniri de ISJ Cluj „în scopul realizării unei legături mai bune şi în condiţii de conspirativitate cu o parte din reţeaua informativă aflată în legătură…”. Colaborarea a avut loc între anii 1986 – 1989, fiind iniţiată printr-un angajament semnat de Câmpean la data de 28 mai 1986, în cuprinsul căruia acesta a consemnat că „mă angajez a sprijini organele de securitate în activitatea ce o desfășoară, prin punerea la dispoziţie a unei încăperi din cadrul clubului unde îmi desfăşor activitatea. Conştient fiind de înalta răspundere ce mi-o asum, mă angajez de a nu divulga nimănui, indiferent de gradul de rudenie, secretul aceste colaborări”.
Potrivit informațiilor cuprinse la dosarul în care Iacob Câmpean este acuzat de fals în declarații, consilierul local nu a recunoscut comiterea faptei, „susţinând că a dat declaraţia fiind convins că nu are calitatea de colaborator al fostei Securităţi, întrucât tot ce a făcut a fost să semneze un document în anul 1986, prin care se angaja să pună la dispoziţia Securităţii un birou al clubului sportiv unde lucra în acea perioadă, în condiţiile în care el era doar magaziner şi nu avea niciun drept asupra imobilului respectiv. Mai mult, acceptarea colaborării s-ar fi făcut sub constrângerile specifice, notorii sistemului totalitar anterior anului 1989”. De asemenea, Câmpean a invocat faptul că la data redactării declaraţiei, în aprilie 2016, hotărârea prin care i s-a atribuit calitatea de colaborator nu era definitivă.
Condamnat pentru fals în declarații
În ciuda scuzelor găsite de Iacob Câmpean, magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au stabilit, la data de 15 iulie 2020, condamnarea consilierului local la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 3900 lei pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declarații.
„În temeiul art. 396 alin.1 şi 2 Cod Procedură Penală raportat la art. 53 lit.c şi art. 61 Cod Penal condamnă inculpatul C I, , fără antecedente penale, la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 3900 lei (contravaloarea a 130 zile amendă, fiecare în suma de 30 lei) pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declarații prev și ped de art. 326 Cod Penal. În temeiul art. 63 Cod Penal atrage atenţia inculpatului cu privire la posibilitatea înlocuirii numărului zilelor-amendă neexecutate cu rea-credinţă cu un număr corespunzător de zile cu închisoare. În baza art. 404 alin.4 lit.e rap la art. 274 alin. 1 Cod Procedura Penală obligă pe inculpat la plata sumei de 600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei de pe minută conform art. 410 Cod Procedura Penala. Pronunţată în şedinţa publică din data de 15.07.2020.”, arată soluția pe scurt a instanței.
Iacob Câmpean și-a acceptat soarta și nu a mai depus apel împotriva sentinței, astfel hotărârea magistraților a rămas definitivă.