La reuniuniea primarilor din Uniunea Europeană, desfășurată la Bruxelles, Emil Boc, edilul orașului Cluj-Napoca, a vorbit despre independența climatică a UE, a puterii orașelor și regiunilor din Europa în procesul de luare a deciziilor și a modului în care europenii și-au manifestat solidaritatea față de ucraineni.

Toate bune și frumoase, dar trebuie amintit faptul că orașul Cluj este „invadat” de betoane de ani buni, mulți clujeni plângându-se că orașul doar verde nu este.


„Mai întâi cred că ar trebui să explicăm comunității de ce avem nevoie de orașe verzi. Oamenii trebuie să înțeleagă acest aspect, iar numai după putem discuta despre modalitățile de implementare a acestui proiect. De ce? Pentru început, aș spune că un oraș verde nu este un lux, ci o necesitate pentru joburi mai bune, pentru sănătate și o mai bună calitate a vieții”, a explicat edilul Clujului în cadrul emisiunii Euronews „Brussels, My Love?”.

În al doilea rând, un oraș verde e cel care pune oamenii înaintea profitului nelimitat. Trebuie să facem în așa fel încât orașul să fie pentru oameni, nu pentru profit

„Noi, ca primari, trebuie să oferim o viziune, un plan prin care să-i antrenăm pe cetățeni, ca parte activă a orașului. Dacă dispui de aceste aspecte, următorul pas este reprezentat de necesitatea leadershipului, pentru că uneori trebuie să iei decizii nepopulare. Dar trebuie să ne asumîm decizii, pentru că în baza rezultatelor finale, oamenii vor fi mulțumiți. Sunt decizii nepopulare, dar necesare pentru oraș” a detaliat Emil Boc.

Să ne reamintim:

Pactul Verde al Uniunii Europene include o serie de inițiative politice care acoperă o gamă vastă de tematici: de la energie la transport și agricultură. UE intenționează să direcționeze circa 30% din bugetul actual al blocului, de 1,8 trilioane de euro, către finanțarea proiectelor ecologice.

Printre cele mai ecologice orașe la nivel european figurează asemenea capitale precum Copenhaga (Danemarca), Lisabona (Portugalia), Stockholm (Suedia), Ljubljana (Slovenia), Oslo (Norvegia).

Boc a amintit de măsurile promovate la nivelul Clujului în acest sens, precum: transportul ecologic, realizarea de noi spații verzi, creșterea eficienței energetice a clădirilor, reducerea cantității de deșeuri și educația.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.