Bogdan Buș îmbracă haina lupului paznic la oi, după ce a renunțat la afacerea de exploatare forestieră și s-a „infiltrat” în Ocolul Silvic Muntele Mare, în funcția de brigadier. Potrivit surselor noastre, Buș a avut grijă în mâinile cui își lasă afacerea și chiar dacă în acte nu are niciun drept în societate, el ar fi cel care o cârmuiește din spatele cortinei.
Soarta pădurilor din România pare să fie pecetluită. Potrivit celor mai recente studii, în fiecare oră, sunt defrișate șase hectare, însumând, într-un an, 20 de milioane de metri cubi de lemn tăiate ilegal în țara noastră. Situația alarmantă este cauzată, în cele mai multe cazuri, de slaba administrare a ocoalelor silvice, dar și din cauza faptului că tot mai mulți „vânători de lemn” s-au infiltrat în structurile Romsilva de unde decid soarta pădurilor. În această situație se află și Bogdan Buș, brigadier în cadrul Ocolului Silvic Muntele Mare.
Paza pădurilor, asigurată de cei care le-au exploatat ani de zile
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Bogdan Buș a fost timp de 10 ani, până în anul 2021, patronul societății Alforest Construct SRL, din localitatea Valea Ierii, care are ca obiect de activitate exploatarea forestieră. Buș a încercat să se ferească de orice probleme de ordin legislativ pe care le-ar fi putut atrage după ce a ajuns, în anul 2020, în funcția de brigadier al Ocolului Silvic Muntele Mare. Acesta a cedat părțile sociale pe care le deținea către Valentin Matiș, un personaj pe care l-a cooptat în firmă tot în anul 2020 și care a fost numit în funcția de administrator. Societatea Alforest Construct SRL a înregistrat, în anul 2021, o cifră de afaceri de 276.128 de lei, pierderi de 103.908 de lei și datorii de 402.884 de lei. Firma a avut și o perioadă de glorie, între anii 2016 – 2018, când a înregistrat anual o cifră de afaceri de peste 1 milion de lei și un profit pe măsură.
Potrivit surselor noastre, Matiș conduce societatea Alforest Construct SRL numai în acte, iar Buș este păpușarul din spatele cortinei care coordonează afacerea de exploatare forestieră. Gaterul pe care brigadierul din cadrul Ocolului Silvic Muntele Mare îl are în curte trădează desprinderea de societatea Alforest Construct SRL pe care Buș o mimează. Cu atât mai mult că sursele noastre ne-au comunicat că gaterul este pus în funcțiune destul de des.
Buș spune că a ieșit din firmă în 2019, dar datele oficiale îl contrazic
Reporterii Gazeta de Cluj l-au contactat pe Bogdan Buș pentru a-i cere un punct de vedere în legătură cu decizia de a renunța la firma de exploatare forestieră pentru funcția de brigadier al Ocolului SIlvic Muntele Mare. Acesta ne-a comunicat că a ieșit din firmă în anul 2019, însă datele oficiale spun altceva. Reconversia profesională ar fi avut loc pe motiv că Buș s-a confruntat cu lipsa de personal. Cu toate acestea, înscrisurile oficiale arată că firma a menținut un număr mediu de 5 angajați de-a lungul timpului.
„Am deținut această firmă până în anul 2019, iar din anul 2020 m-am angajat ca șef district/brigadier la Ocolul Silvic Muntele Mare. Am renunțat la firmă pentru că nu am mai avut forță de muncă, nu mai aveam cu cine să lucrez.”, a declarat Bogdan Buș pentru Gazeta de Cluj.
Brigadierul și-a lăsat afacerea peste… gard
Brigadierul Bogdan Buș susține că gaterul nu se află în curtea casei, ci în apropierea ei, proprietățile fiind delimitate de un gard. Acesta ne-a comunicat că, de anul trecut, activitatea gaterului a fost sistată pe motiv că și noii proprietari ai societății se confruntă cu o lipsă acută de personal.
„Curtea casei mele e separată de locul în care se află gaterul, proprietățile sunt delimitate de un gard. Puteți să veniți să vedeți dacă este folosit sau nu. Am vândut firma cu toate bunurile pe care le deținea. Vă spun, nu lucrează nimeni cu gaterul, pentru că nu au personal nici ei (n. red. noii proprietari ai firmei). De anul trecut eu știu că ei nu au mai lucrat. Întradevăr, știu că firma a avut un control și a ieșit pe minus, dar nu pot să vă pun mai multe pentru că nu știu alte date. Ce pot să vă spun este că eu nu am nicio legătură cu firma. Vreau să se înțeleagă foarte clar că eu nu am renunțat la firmă pentru a mă angaja în funcția de brigadier. Postul de brigadier era vacant de doi ani când m-am angajat eu. Aceste lucruri se pot verifica.”, a afirmat Bogdan Buș.
Buș decide de unde, câți și ce arbori se taie
Un alt aspect care ar putea ridica nenumărate semne de întrebare în situația dată este faptul că Bogdan Buș, din funcția de brigadier, se asigură că paza pădurii este efectuată în mod corespunzător și veghează asupra legalității circulației materialului lemnos. Brigadierul este cel care taie și spânzură în pădure, el decide ce arbori vor fi sacrificați și pe mâna cui ajung lemnele. În aceste condiții, ne întrebăm dacă Buș va reuși să rămână obiectiv dacă societatea pe care a condus-o va călca strâmb sau dacă va empatiza cu cei care exploatează pădurile, de dragul vremurilor nu demult apuse.
Potrivit prevederilor legale, șefii de district/brigadierii silvici au obligația de a stabili săptămânal programul de activitate al pădurarilor şi lucrările care trebuie executate pe raza teritorială a districtului. Nu puține au fost cazurile în care brigadierii i-au îndrumat pe piste greșite pe pădurari pentru a facilita tăierile ilegale de lemne
De asemenea, brigadierii execută inspecţii ori de câte ori sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte ilicite sau la solicitarea expresă a proprietarului sau a deţinătorului legal al pădurii; organizează împreună cu personalul silvic şi cu organele de poliţie, după caz, patrulări şi controale la puncte fixe, pentru asigurarea pazei pădurilor şi a legalităţii circulaţiei materialului lemnos; folosesc, pe bază de delegaţie, ciocanul silvic cu marca circulară sau pentagonală primit de la organele silvice ierarhic superioare; sesizează în regim de urgenţă organele de urmărire penală despre infracţiunile comise în fondul forestier pe care îl au în supraveghere; sesizează organele inspectoratului silvic teritorial despre faptele contravenţionale săvârşite în fondul forestier, în vederea întocmirii actelor de constatare şi sancţionare.
Cele mai mari probleme privind tăierile de arbori neautorizate au fost semnalate în pădurile aflate în proprietate privată, apoi în pădurile autorităților publice locale și, pe locul trei, în pădurile administrate de RNP Romsilva. Ocolul Silvic Muntele Mare este unul privat, încolțit de nenumărate interese. Din păcate, cei care ar trebui să păzească „aurul verde” sunt chiar cei care au ras pădurile de pe fața pământului ani la rând.