Modalitatea prin care sunt atribuite contractele de zeci de milioane de lei la licitațiile lansate de autoritățile publice dezvăluie încă o dată că România este țara tuturor posibilităților. Aleșii locali nu mai țin cont de lege sau de obligațiile pe care și le-au asumat în fața electoratului când decid pe mâna cui ajung banii contribuabililor. Dacă operatorul economic care s-a înscris la licitație a reușit să intre la sufletul autorității contractante, condițiile de participare impuse în caietul de sarcini sunt călcate în picioare: experiența în domeniu nu mai are relevanță, iar posibilele conflicte de interese sunt ignorate.
Consiliul Local al Municipiului Buzău și-a făcut cadou un contract de 21.147.705,81 lei. Urmând modelul „eu centrez, eu dau cu capul”, Municipiul Buzău a atribuit, la finalul lunii trecute, o licitație privind gestiunea activității de dezinfecție, dezinsecție și deratizare din localitate unei societăți care are în acționariat tocmai Consiliul Local al Municipiului Buzău.
Schema prin care administrația locală a reușit să atingă această „performanță” este una destul de simplă. Municipiul Buzău a lansat, la finalul anului trecut, o licitație pentru delegarea prin concesiune a gestiunii activității de dezinfecție, dezinsecție și deratizare, iar singurul operator economic înscris, RER SUD SA, a câștigat contractul.
Problema este că, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, SC RER SUD SA este deținută de Consiliul Local al Municipiului Buzău, cu 6,9% din acțiuni, și compania SC R.E.R. ECOLOGIC GROUP SRL, cu 93,1% din acțiuni. Acționarul SC R.E.R. ECOLOGIC GROUP SRL este controlat, la rândul său, cu o cotă de 95% din părțile sociale, de către societatea germană RRR Remert Recycling România GMBH, iar restul capitalului de 5% este deținut de offshore-ul cirpiot Kevil Enterprises Limited.
Cu alte cuvinte, în situația dată, licitația pare a fi numai un pas formal prin care autoritatea contractantă și operatorul economic trebuie să treacă pentru atribuirea contractului, deoarece caietele de sarcini sunt întocmite de cei care participă la licitații, iar lucrările urmează să fie verificate de cei care le-au executat.
Condițiile de participare, încălcate fără milă
Potrivit condițiilor de participare descrise de Municipiul Buzău în caietul de sarcini, ofertantul nu trebuie să se afle în conflict de interese cu persoanele cu funcţie de decizie din cadrul autorităţii contractante (primarul, viceprimarul, consilierii locali și directorii din cadrul Primăriei) și a furnizorului de servicii auxiliare achiziţiei, implicate în organizarea, derularea și finalizarea procedurii de atribuire. Prevederea a fost încălcată cât ai spune „pește”, deoarece contractul i-a fost atribuit societății RER SUD, ai cărei acționar este Consiliul Local al Municipiului Buzău – entitate din care fac parte persoanele din cadrul autorității contractante implicate în desfășurarea licitației.
Prin conflict de interese se înţelege: „orice situaţie în care membrii personalului autorităţii contractante sau ai unui furnizor de servicii de achiziţie care acţionează în numele autorităţii contractante, care sunt implicaţi în desfăşurarea procedurii de atribuire sau care pot influenţa rezultatul acesteia au, în mod direct sau indirect, un interes financiar, economic sau un alt interes personal, care ar putea fi perceput ca element care compromite imparţialitatea ori independenţa lor în contextul procedurii de atribuire”.
Cu toate că Municipiul Buzău a fost cel care a întocmit caietul de sarcini, societatea RER SUD, ai cărei acționar este Consiliul Local al Municipiului Buzău, nu a reușit să îndeplinească condițiile de participare impuse și nu numai că nu le-a îndeplinit, ci le-a și încălcat. Legătura dintre Municipiul Buzău și Consiliul Local al Municipiului Buzău, acționar al firmei RER SUD, este mai mult decât evidentă. Este greu de crezut că autoritatea contractantă a reușit să privească obiectiv licitația prin care și-a livrat singură un contract baban din bani publici.
Apartenența, mai importantă decât experiența pentru Municipiul Buzău
Încălcările condițiilor de participare continuă! Operatorii economici înscriși la licitație erau obligați să dovedească că au prestat într-un an calendaristic din ultimii 3 ani încheiați, din maxim 2 contracte, servicii de natura și complexitatea celor prevăzute în caietul de sarcini, cu cantități minime demonstrate astfel: deratizare: 8.000.000 mp; dezinsecție la sol: 8.000.000 mp; dezinsecție aviotratament: 8.000.000 mp. Autoritatea contractantă a cerut ofertanților să demonstreze că au experiență similară printr-o certificare din partea UAT unde s-au efectuat prestațiile, însoțită de situații de lucrări acceptate/confirmate.
Este adevărat că RER SUD a încheiat și alte sute de contracte de achiziții directe, cu valori cuprinse între 100 și 9000 de lei, în vederea prestării unor servicii de deratizare, dezinsecție și dezinfecție, însă activitățile de acest tip aveau loc în spații închise de mici dimensiuni. RER SUD a reușit să pună mâna pe cinci contracte babane din bani publici, cu o valoare totală de peste 427 de milioane de lei, însă toate fac referire la gestiunea serviciului de salubritate, nu la servicii DDD.
După cum era de așteptat, Municipiul Buzău a trecut cu vederea peste lipsa de experiență în domeniu a societății RER SUD și a încălcat încă o dată condițiile de participare. Până la urmă, Municipiul Buzău și-a tras focul sub propria oală, dacă ne gândim că la următoarele licitații pentru servicii DDD, firma RER SUD va putea dovedi că a executat lucrări similare. De asemenea, ar putea fi luată în calcul și ipoteza că societatea a îngrășat porcul în Ajun, deoarece s-a ocupat de acumularea experienței înainte cu câteva zile de semnarea contractului. Spunem acest lucru deoarece contractul a fost atribuit la data de 24 aprilie, însă RER Sud anunța la începutul lunii că în perioada 5 – 28 aprilie 2023 va desfășura prima etapă de deratizare din acest an, pe raza municipiului Buzău. „Acțiunea va cuprinde două treceri și se va realiza în colaborare cu Asociațiile de Proprietari, conform unui program aprobat de autoritatea publică locală.”, se arată în comunicatul oficial lansat de RER SUD.
Cât despre colaborările cu Primăria, nu putem să nu remarcăm că în luna noiembrie a anului trecut, societatea RER SUD a încheiat un contract de peste 14 milioane de lei cu Municipiul Buzău pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare privind activitatea de sortare a deșeurilor municipale.
Un alt aspect extrem de interesant este faptul că autoritatea contractantă a decis să modifice valoarea contractului de la 13.842.554 lei la 21.147.705 lei, cu numai două luni înainte de atribuire, după ce era limpede că RER SUD are toate șansele să câștige, fiind singurul ofertant înscris.
Se pare că Municipiul Buzău a descoperit rețeta prin care centrează și dă cu capul după bunul plac. Ca de obicei, nota de plată va fi achitată din banii contribuabililor care plătesc taxe și impozite sperând că autoritățile locale vor transforma în realitate, măcar în ceasul al doisprezecelea, nesfârșitele promisiuni din campania electorală.