Primăria Cluj-Napoca a adoptat recent o hotărâre privind prelungirea termenului de locațiune a unor contracte, având ca obiect locuințe de serviciu. Este vorba despre un număr de cinci contracte încheiate cu Universitatea Babeş Bolyai, Colegiul Național Gheorghe Șincai,  Filica Vlas, angajată a Companiei Naționale Poşta Română, sucursala Cluj-Napoca și Sorin Ilie Cociş, angajat al Academiei Române, filiala Cluj. Cu toate că este vorba despre cinci apartamente situate în zone importante ale municipiului, chiriașii plătesc sume infime, sub 150 de lei/lună, pentru niște locuințe cu suprafețe de peste 60 mp. 

UBB plătește puțin peste 200 de lei pentru închirierea a două apartamente

Potrivit documentelor ce stau la baza hotărârii privind prelungirea termenului de locațiune a unor contracte, având ca obiect locuințe de serviciu,  Primăria Cluj-Napoca a încheiat, la data de 18 mai 1999, două contracte cu Universitatea Babeș Bolyai pentru două locuințe de serviciu situate pe strada Dragalina nr. 6, respectiv  pe strada Buzău nr. 14. De-a lungul timpului au fost încheiate succesiv acte adiționale la contractele de închiriere unde era stabilită suma pe care UBB Cluj-Napoca era nevoită să o achite lunar pentru apartamentele închiriate. Locuința de serviciu situată  pe strada Dragalina nr. 6 are o suprafața utilă de 64,55 mp., cu structura formată din trei camere, o bucătărie, o baie, un antreu, o cămară alimente, un sas, logie. Cu toate acestea, conform unei fișe de calcul prin care a fost stabilită chiria pentru anii 2015 – 2017, UBB Cluj-Napoca a fost obligată să achite numai suma de 139,97 de lei pe lună. În anul 2017 a fost stabilit un nou tarif al chiriei valabil timp de un an cu o valoare de numai 59,99 de lei pe lună. În anul 2019 s-a revenit la tariful de 139,97 de lei pe lună, iar până în prezent nu au apărut alte modificări. 

Cât despre apartamentul închiriat de universitate pe strada Buzău nr. 14, municipalitatea a stabilit un tarif de numai 82,53 de lei pe lună, conform fișei de calcul întocmită în anul 2015. Este vorba despre o locuință cu suprafaţa utilă de 55,68 mp, cu structura formată din două camere, bucătărie, baie, două antree, cămară, debara, logie. 

Chirie de 46 de lei pentru Colegiul Național Gheorghe Șincai

De aceleași facilități oferite de Primăria Cluj-Napoca a beneficiat și Colegiul Național Gheorghe Șincai, care a închiriat la data de 29 decembrie 1999 o locuință, situată pe strada Aurel Suciu, cu suprafaţa utilă de 30,68 mp, cu structura formată din o cameră, bucătărie, baie, debara, antreu, cămară de alimente, logie. Potrivit fișei de calcul întocmită în anul 2015, Colegiul Național Gheorghe Șincai trebuia să achite către municipalitate suma de 46,4 de lei pe lună cu titlu de chirie. Tariful a fost modificat în anul 2019, fiind stabilită suma de 65 de lei. Prin exact aceleași modificări a trecut și contractul încheiat în anul 1999 între Primăria Cluj-Napoca și Filica Vlas, angajată a Companiei Naționale Poşta Română, sucursala Cluj-Napoca pentru locuința din str. Aurel Suciu nr. 32, apartament  “geamăn” cu cel închiriat de Colegiul Național Gheorghe Șincai. 

Apartament de aproape 100 mp, închiriat cu mai puțin de 200 de lei pe lună

Ultimul, dar nu cel din urmă, este contractul pe care municipalitatea l-a încheiat, la data de 4 iunie 2002 cu Sorin Ilie Cociș, angajat al Academiei Române – Filiala Cluj pentru locuința de pe strada Crişan nr. 32. Imobilul dispune de o suprafață utilă de 46,82 mp, cu structura formată din o cameră, bucătărie, baie, cămară, antreu, pivniță, logie și suprafața utilă de 50,52 mp, aferentă apartamentului nr. 4 atribuită cu titlul de extindere în baza HCL nr. 191/10.05.2002, având o structură compusă din o cameră, bucătărie, baie, cămară, antreu. Sorin Ilie Cociș a fost nevoit să achite suma de 193 de lei cu titlu de chirie de pentru locuința  de aproape 100 de mp, potrivit fișei de calcul întocmită în anul 2015. 

Este extrem de interesant cum Primăria Cluj-Napoca a ales să stabilească un tarif foarte mic în cazul chiriilor pentru locuințele de serviciu din fondul locativ, având în vedere că, în ultimii ani, prețurile pentru închirierea unor apartamente în orașul de cinci stele au explodat. Decizia municipalității ar putea avea, totuși, o explicație. Potrivit prevederilor leagale, un imobil poate fi considerat locuință de serviciu numai dacă punerea acesteia la dispoziția salariatului este justificată prin specificul activității. În situația în care locuința face parte din patrimoniul angajatorului, contravaloarea folosinței nu reprezintă avantaj în natură. Însă, în cazul în care este închiriată, chiria suportată de angajator pentru locuința pusă la dispoziția salariatului reprezintă un avantaj conform art. 76 alin.(3) lit. b) din Codul fiscal.

Potrivit Codului fiscal, avantajele în bani și cele în natură sunt venituri impozabile la nivelul persoanelor fizice beneficiare. 

4 COMENTARII

  1. Nu-i chirurgie pe creier „cum de”. Chiria e una cheltuielile cu utilitatile, daca is la paușal, iti pot baga 250 euro/luna lejer. Numai ca alea is altfel in contabilitate.

  2. Precis în acele a și artamente nu stau studenți sau elevi, ci niște mauri cu salarii și sporuri babane. Adică Bocuț (profesor de drept) a admis o hoție a la…Călățele..

  3. dar de imobilul din buricul targului ,de pe dorobantilor ,dat pe dijeaba catre structura secu numita dna ce ziceti…. deee gunoiul soldovean stie cum sa-si apere spatele… dar dee il voteaza jegosii de soldoveni si mocani care-au napadit cloojul….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.