Într-un articol publicat recent, Gazeta de Cluj a adus la lumină condițiile în care câinii Jandarmeriei sunt ținuți în clădiri nu tocmai adecvate. Dezvăluirile noastre au dus la mai multe reacții în mediul online în rândul cititorilor și iubitorilor de animale, iar impactul articolului nostru nu a întârziat să apară. Biroul pentru Protecția Animalelor a răspuns la doar câteva zile după dezvăluirile noastre, lansând o anchetă urgentă pentru a investiga problemele semnalate de către jurnaliștii noștri. De asemenea, Jandarmeria a răspuns ziarului nostrul la mai multe întrebări cu privire la locația unde sunt câinii.  

Gazeta de Cluj a oferit o privire dură a realității asupra locurilor în care aceste animale sunt ținute în condiții improprii.  Fotografiile au prezentat case dărăpănate și insalubre, în care câinii erau nevoiți să supraviețuiască în condiții cu un confort minim. Înainte de toate, trebuie să aducem la cunoștință mesajul pe care Jandarmeria l-a transmis ziarului nostru, imediat după ce a fost publicat articolul. 

Conform informațiilor primite de la reprezentanții Jandarmeriei, animalele de serviciu ale celor două unități jandarmi din județul Cluj nu sunt adăpostite în clădirile dezafectate care apar în imaginile prezentate în articolul nostru. Aceste imagini pot fi rezultatul unor confuzii sau inexactități. Cu privire la clădirile aflate în administrare, se confirmă că majoritatea acestora au o vechime considerabilă și o parte dintre ele sunt dezafectate. Jandarmeria intenționează să propună scoaterea din funcțiune și demolarea acestor clădiri, însă până în prezent, din cauza unor litigii în care unitatea a fost implicată, aceste demersuri nu au putut fi finalizate. Cu toate acestea, considerăm că se putea curăța zona de moloz, iar iarba de pe terenul din imediata apropiere putea fi tăiată, chiar dacă unitatea a fost implicată în mai multe litigii. 

În ceea ce privește îngrijirea câinilor de serviciu, Jandarmeria a menționat că aceștia sunt tratați corespunzător. Măsurile de asigurare a sănătății veterinare au fost respectate în mod regulat, iar țarcurile în care sunt ținuți le asigură spațiul necesar pentru mișcare și odihnă, țarcuri vechi și fără o urmă de îngrijire minimă. 

De asemenea, este important de menționat că în data de 3 iunie 2023, o echipă din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor de la nivelul I.P.J. Cluj a efectuat o acțiune de control la sediul Jandarmeriei. Scopul acestei acțiuni a fost verificarea condițiilor în care sunt ținuți câinii de serviciu, iar concluziile acestei investigații urmează să fie transmise autorităților competente și, ulterior, ziarului nostru. 

Imagini dezolante privind „casa” câinilor 

La întrebarea ziarului nostru „Care sunt condițiile de trai oferite câinilor din cadrul Jandarmeriei Cluj? Sunt asigurate spații adecvate pentru odihnă, igienă și exercițiu”, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Alexandru Vaida Voevod” Cluj a precizat că adăpostirea câinilor de serviciu se face în padocuri individuale, în care sunt amplasate cuști și în care aceștia stau liberi, nelegați. Libertate printre fiare și moloz, mai degrabă. 

Mai mult, transportul câinilor de serviciu se efectuează cu mijloace de transport special amenajate, prevăzute în spații delimitate prin grilaj și sisteme de climatizare și protecție a animalului împotriva curenților puternici de aer și a mirosurilor iritante sau toxice, precum și împotriva zgomotelor puternice, unitatea a achiziționat în anii precedenți autospeciale noi pentru transport câini serviciu. 

Din păcate nu am observat sistemele de climatizare în acele clădiri vechi și nici nici acel grilaj care să protejeze câinii împotriva curenților de aer puternici. Poate încă nu erau instalate, tot din cauza acelor litigii. 

De asemenea, antrenamentul câinilor de serviciu se efectuează prin repetarea organizată, metodică, gradată și sistematică la locul de muncă a exercițiilor de dresaj necesare câinilor de serviciu, iar folosirea câinilor de serviciu se execută în baza prevederilor legale în vigoare. 

În materialul anterior, când am scris despre situația câinilor de la Jandarmerie, am fost întâmpinați de o imagine dezolantă – o poartă ruginită, pe care pare că doar mila divină o mai ține în picioare. În jurul ei, o adevărată „junglă” s-a dezvoltat, iar în lipsa intervenției urgente, nu va mai dura mult până când cineva va hotărî să o ducă la fier vechi, ca pe o piesă de metal abandonată. Pe măsură ce ne-am aventurat mai adânc în interiorul zonei, am observat un câine care s-a apropiat de noi cu teamă, prin spatele unor gratii ruginite. Adăpostul în care se afla este dezolant, iar terenul în care ar trebui să se antreneze pare să fi fost uitat de lume. În schimb, ne punem întrebarea dureroasă dacă acești câini își fac „antrenamentul” printre gunoaiele care se acumulează în jurul lor.

„Sunt asigurate echiparea și dotarea conductorilor câini serviciu cu materiale necesare desfășurării activităților specifice cu animalele. Hrănirea câinilor de serviciu cu produse alimentare concentrare preambalate, destinate consumului pentru câini, se realizează conform MAI, privind hrănirea efectivelor MAI.Cantitatea de hrană concentrată necesară pentru fiecare exemplar se calculează în funcție de conținutul în calorii al produsului concentrat și de necesarul de calorii al câinilor pentru a acoperi nevoile energetice al normei la care sunt alocați, ținându-se cont de vârstă, greutate, stare fiziologică și efortul depus”, au precizat reprezentanții IJJ Cluj. 

De asemenea, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Alexandru Vaida Voevod” Cluj a mai precizat că antrenamentul celor 7 câini de serviciu se desfășoară pe terenul special amenajat în incinta bazei în care aceștia sunt cazați. Problema este că, potrivit pozelor pe care le-am făcut, terenul nu pare a fi amenajat, din contră, pare abandonat. Mai mult, pentru fiecare câine de serviciu există un cadru militar responsabil de îngrijire și antrenare, iar suma pe care IJJ Cluj o cheltuie pentru îngrijirea animalelor este de 4000 de lei pe lună. Cu această sumă sunt achiziționate medicamente, produse biologice de uz veterinar și substanțe de dezinfecție-dezinsecție. 

Situația câinilor de la Jandarmerie reprezintă  o problemă sensibilă care necesită o abordare responsabilă. Chiar dacă IJJ Cluj a venit cu răspunsuri la întrebările noastre, realitatea de pe teren este puțin diferită față de cea de pe hârtie. Acești câini merită o atenție specială și un tratament adecvat. Gazeta de Cluj va continua să prezinte situația pentru că cei șapte câini merită atenție, grijă și respect, nu doar moloz și clădiri vechi în care să trăiască

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.