Toți ne dorim să avem copii deștepți și competitivi, într-o lume care este mereu în schimbare. Cum sistemul de învățământ din țara noastră lasă de dorit, unii părinți investesc o avere în educația suplimentară a copiilor, așa-zisele afterschool-uri. Acestea sunt cunoscute pentru oferta lor de cursuri și activități extracurriculare, devenind o opțiune populară, dar în același timp scumpă, pentru tot mai mulți părinți. 

Gazeta de Cluj a luat legătura cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj pentru a afla în care școli, creșe sau grădinițe din Cluj-Napoca există programe de afterschool și cât costă închirierea spațiului pentru astfel de programe. 

Reprezentanții instituției au precizat pentru ziarul nostru că aceste activități nu se află  în evidența I.Ș.J. Cluj, nu sunt  monitorizate și evaluate prin specificul atribuțiilor inspectoratelor școlare, întrucât aceste activități nu fac parte din curriculumul național formal și nonformal predat și evaluat, conform reglementărilor curriculare, în vigoare.

Pentru informații avizate pe acest subiect ni s-a recomandat să ne adresăm direct conducerii unităților de învățământ preuniversitar, lucru pe care l-am și făcut. 

Spre exemplu, la Liceul Teoretic Avram Iancu nu există spații disponibile pentru închiriat, iar elevii să poată beneficia de programul afteschool. Totodată, lucrurile stau cu totul diferit la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Cluj-Napoca. Anul trecut, instituția de învățământ a organizat o licitație de închiriere  a 7 săli de clasă și a celor două săli de sport situate în incinta liceului. 

Prețul de pornire al licitației pentru închirierea spațiilor de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” a fost: 

Pentru sălile de clasă utilizate în regim de semiinternat, prețul de pornire este de 10 lei/oră în intervalul orar 13-16.

Pentru sălile de clasă utilizate fără regim de semiinternat, prețul de pornire este tot de 10 lei/oră în intervalul orar 14-20.

Pentru sala mică de sport, prețul de pornire este de 35 lei/oră în intervalul orar 16-21, cu mențiunea că acesta se aplică în intervalele libere din programul actual.

Pentru sala mare de sport, prețul de pornire este de 45 lei/oră în intervalul orar 16-21, de asemenea, în intervalele libere din programul actual.

Să nu uităm că în prețul menționat mai sus nu sunt incluse utilitățile aferente utilizării spațiului. Reprezentanții liceului au precizat pentru ziarul nostru că se face afterschool, iar prețul este de 10 Ron/oră pentru o sală de clasă.

 De asemenea, la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” există programe de afterschool, potrivit reprezentanților colegiului, iar prețul diferă în funcție de învățătoare. 

La întrebarea cât costă o oră de afterschool, cei de la secretariatul Colegiului Național „Gheorghe Șincai” au precizat că nu au informațiile necesare cu privire la acest lucru. Și la Colegiul Național „Emil Racoviță”, doamna de la secretariat a spus pentru ziarul nostru că sunt programe de afterschool, însă fără a ne da mai multe informații. 

Programele afterschool, o industrie înfloritoare

Trebuie menționat faptul că unii profesori din unitățile de învățământ din Cluj sunt „abonați” la aceste programe, obținând astfel câștiguri frumușele de pe urma părinților dispuși să plătească sume considerabile pentru a asigura copiilor accesul la aceste ore suplimentare. 

Când vorbim de bani, aici trebuie să avem în vedere că fiecare oră costă între 30 și 50 de lei pe zi, iar în acești bani nu este inclus, mereu, mâncarea. 

Conform unor surse apropiate sistemului de învățământ, profesorii din diverse școli și licee din Cluj se implică activ în organizarea și desfășurarea programelor afterschool, în unele cazuri oferindu-și propriile servicii în afara orelor de curs regulamentare. Astfel, aceștia beneficiază de o dublă sursă de venit: salariul de la școală și onorariile plătite de părinți pentru orele suplimentare.

Când vorbim de prețuri și pachete privind programul afterschool, în Cluj-Napoca, unii părinți plătesc și 900 de lei pe lună pentru copil, plus 60 de lei pe zi, plus masă. La un simplu calcul, o familie cu doi copii poate plăti până la 1800 de lei doar pentru programul de afterschool. Dacă luăm în considerare și contravaloarea mesei, prețul poate ajunge până la 3.000 de lei. 

Din cercetările noastre, reiese că unii părinți ajung să plătească lunar sume care pot depăși chiar și câteva mii de lei pentru ca cei mici să participe la astfel de activități extracurriculare. Astfel, acești profesori abili reușesc să transforme afterschool-ul într-un adevărat business, construind astfel un venit substanțial în plus față de salariul lor obișnuit.

O astfel de activitate ridică multe semne de întrebare în ceea ce constă echitatea și modul în care profesorul îi învață pe elevi. De ce să mai fie nevoie de bani în plus pentru ca acel copil să învețe, din nou, ceea ce i s-a predat la școală? 

Cu toate acestea, această practică ridică și întrebări cu privire la echitatea și accesibilitatea educației. Într-un oraș în care standardele de viață și costurile sunt ridicate, mulți părinți sunt nevoiți să facă sacrificii financiare considerabile pentru a oferi copiilor lor această oportunitate. În acest context, mulți se întreabă dacă afterschool-ul a devenit un privilegiu rezervat doar celor cu posibilități financiare ridicate.

Astfel, o analiză mai profundă a acestui fenomen controversat ar putea arunca o nouă lumină asupra afterschool-urilor din Cluj-Napoca și asupra rolului jucat de unii profesori în această ecuație financiară. Cât de etică este această practică și care sunt consecințele pentru sistemul educațional rămâne de văzut.

2 COMENTARII

  1. Scoruri ca la Racovita nu gasiti nicaieri, ca doar e carte pe banii parintilor la liceul number one la fite! Semi de la 35-50 lei / zi / elev. Cele mai mari scoruri le are Popovici, ea fiind si interfata conducerii, ca doar nu baga atata banet in buzuza invatatoarele fara sa contribuie la bunastarea mai marilor. Plus cercul de matematica…alti 50 lei pe ora…undeva la 300 lei pe saptamana de elev, fara mancare. Business is business!

  2. Interesant ca se vorbeste de sali închiriate de acum 1 an de zile. Apoi, aflați dragi ziaristi și alții ce trebuiau demult sa verifice ca la Cosbuc se face asta de 10 ani minim, fara a fi oficial închiriate. Și pe banii cui, gazul , curentul curatenia etc… ferească sfântul sa nu-ți fi lăsat copilul la semiinternat….Se încasa minim 12000 lei de la 30 copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.