În România, salariul mediu al judecătorilor de la Înalta Curte de Casație depășește de peste șase ori salariul mediu pe economie. Doar Italia se apropie de acest nivel. În Germania, țara cu cel mai ridicat nivel de trai, diferența este de doar 1,73, iar un judecător de la Curtea Supremă germană câștigă doar cu 1.000 de euro mai mult pe lună decât colegul său din România.

Aceste date privind raportul dintre salarii apar în Tabloul de bord privind Justiția din UE ediția 2023, publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană, conform informațiilor prezentate de CursdeGuvernare.ro.

Raportul menționează că deși reducerea temporară a remunerației în contextul măsurilor de austeritate nu este considerată o încălcare a dispozițiilor (Article 19(1) TEU), Curtea Europeană de Justiție a stabilit că membrii sistemului judiciar ar trebui să primească o remunerație proporțională cu importanța funcțiilor pe care le îndeplinesc, pentru a asigura independența judiciară.

Documentul furnizează date doar pentru anul 2021, iar CursDeGuvernare.ro prezintă situația din 2020, anul pentru care există cele mai recente informații oficiale. Situația este similară cu cea din 2021.

De menționat că salariul mediu pe economie din Germania reprezintă media calculată pe normă întreagă de lucru. Raportul este aproximativ de 2 dacă se ia în considerare salariul mediu brut pe economie normal.

Comparativ cu România, în Polonia, țara cea mai apropiată ca mărime și structură a economiei, PIB și salarii, raportul dintre salariul brut al unui magistrat de la Curtea Supremă și salariul mediu brut pe economie este mai mic decât în România, dar netul lunar este cu aproximativ 200 de euro mai mare decât cel al unui judecător de la ÎCCJ.

Citește și: Urmările bătăii amazoanelor din PSD Cluj. S-a lăsat cu luni de zile de concediu medical și… escapade la munte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.