Reprezentanții Ministerului Sănătății au prezentat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca, modelul 3D arhitectural al viitorului Spital Regional de Urgență Cluj.
Construcția spitalului va fi realizată pe un teren de peste 14 hectare în comuna Florești, iar valoarea totală a investiției se ridică la 688 de milioane de euro. Termenul prevăzut pentru finalizarea spitalului este 1 martie 2027.
„În acest moment, proiectul tehnic este finalizat, urmează recepția lui, iar luna aceasta se vor scoate în SEAP liciațiile pentru supervizare și execuție etapa 1. Apoi, estimăm că în luna septembrie va avea loc licitația pentru pachetul 2 de servicii, etapa efectivă a construirii spitalului, iar anul viitor va mai fi o licitație pentru servicii IT și dotări”, a declarat Cristina Gafton, manager proiect.
Pachetul numărul 1 de lucrări va cuprinde:
- Lucrări pentru relocarea / protecția utilităților
- Lucrări pentru excavări (sistematizare și incintă): execuție perete mulat și zid de sprijin parcare exterioară, săpătură generală, epuismente
- Organizarea de șantier
- Alte lucrări propuse de Prestator
Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi o clădire modernă, conform standardelor europene, atât din punct de vedere arhitectural, cât și medical, echipamentele și tehnologia IT fiind de ultimă generație. Clădirea principală a spitalului va avea 8 nivele: subsol, parter, 5 etaje și un etaj parțial compus din spații tehnice și heliport. De asemenea, vor fi disponibile 1.400 de locuri de parcare (943 în aer liber și 457 subterane). Accesul se va realiza prin DN1, odată cu finalizarea lucrărilor din tronsonul 1 al centurii metropolitane, precum și prin DN1 dinspre Florești și printr-un acces secundar de pe strada Răzoare.
Spitalul va dispune de 22 săli de operație, 4 săli de nașteri și 849 de paturi pentru pacienți. Structura clinică va fi organizată astfel: Centrul pentru cap și gât (164 de paturi), Centrul toracic (142 de paturi), Centrul abdominal (157 de paturi), Centrul pentru articulații, Centrul pentru coloana vertebrală și traumă (120 de paturi), Centrul de medicină internă (180 de paturi), Centrul pentru mamă și copil (86 de paturi). În cadrul ambulatoriului vor fi disponibile și cabinete pentru medicina muncii.
Numărul estimat de angajați este de 3.100 de persoane, toți fiind actuali angajați ai Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca. Pentru primul an de funcționare, se estimează un număr de 45.000 de cazuri pe an, iar cheltuielile operaționale sunt estimate la 81 milioane de euro.