În ultimii cinci ani, peste 9.300 de membri ai forțelor armate din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ministerul Apărării Naționale (MApN) și Serviciul Român de Informații (SRI) s-au pensionat la vârsta medie de 45 de ani. Aceștia au fost trecuți în rezervă, după ce comisiile medico-militare i-au evaluat ca fiind „apt limitat” sau „inapt”.

Persoanele în cauză au beneficiat de prevederile unui articol din legea pensiilor militare aprobate în 2015. 

O investigație realizată de libertatea.ro, dezvăluie cum instituțiile au încercat să limiteze fenomenul pensionării timpurii prin ordine de ministru, însă s-au trezit date în judecată de ofițeri care își cereau drepturile. „Nu, nu-ți aprob! Dă-mă în judecată!”. Există structuri militare care, în 2018 și 2019, au acceptat toate rapoartele de trecere în rezervă, iar în 2020 le-au refuzat pe toate.

În total, 9.398 cadre militare din cadrul MAI, MApN și SRI au primit dreptul la pensie anticipată parțial între ianuarie 2018 și aprilie 2023 după ce au fost trecute în rezervă sau au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca „apt limitat” sau inapt de către o comisie de expertiză medico-militară, arată datele oficiale obținute și analizate de Libertatea.

Beneficiari de pensie anticipată parțial, ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat, în cadrul MAI. Sursa: Casa de Pensii Sectorială a MAI

Cei mai mulți beneficiari de pensie anticipată parțial au fost înregistrați în cadrul MAI: 6.337 de beneficiari de pensie militară de stat au fost stabiliți în perioada 2018-aprilie 2023, în baza art.18 alin.1 lit. b) din Legea 223/2015, ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat, conform cifrelor oferite de Casa de Pensii Sectorială a MAI la solicitarea Libertatea.

Vârsta medie la trecerea în rezervă și pensionare este de 45 de ani.  Beneficiari de pensie anticipată parțial, ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat, în cadrul MAI.

2.704.166 de lei a plătit Casa de Pensii Sectorială a MAI, cu titlu de pensie militară de stat – anticipată parțial, în perioada 1.11.2022-7.03.2022. 

La nivel de MApN, 2.875 de angajați au obținut dreptul la pensie anticipată parțial în perioada 2018 – aprilie 2023, ca urmare a trecerii în rezervă, având o clasare ca inapt sau apt limitat.

Vârsta medie la trecerea în rezervă a fost de 45 de ani, iar media vechimii cumulate, de 34 de ani.  Vechimea cumulată se referă la vechimea efectivă la care se adaugă sporuri de vechime.

În cadrul SRI, 186 de foști angajați au obținut dreptul la pensie anticipată parțial,  în baza prevederilor art.18, alin 1, lit. b din Legea 223/2015, în perioada 2018 – aprilie 2023, conform datelor existente la nivelul Casei de Pensii Sectoriale a SRI. 

În unele cazuri, „cu medicii se putea rezolva” Cadre militare susțin că, în unele cazuri, aceste pensionări ca urmare a clasării „apt limitat” s-au făcut pe baza unor diagnostice „aranjate” cu medicii.  

Citește și: Profețiile lui Radu Vlas nu s-au împlinit. Recepția blocului de 25 de etaje de pe Calea Florești a fost suspendată

Sursa: liberatatea.ro

30 COMENTARII

  1. Ar trebui desființate toate comisiile medicale din spitalele militare iar membrii comisiilor anchetați pe rand,apoi dați afară din sistem și pușcărie la greu…Acolo e buba …iar cei pensionați in acest fel trebuie chemați și reevaluați din nou de comisii independente din care să facă parte și medici civili …Acolo unde s-au găsit apti de serviciu militar… să fie puși să de banii înapoi.. și la muncă înapoi.Se vede că nu ne mai lecuim de metehne

    • Vezi că ce spui acolo este de ordin penal. Nicio comisie nu se riscă să rămână fără serviciu. In plus, nu poți emite niste diagnostice din moment ce acele diagnostice sunt confirmate de către aparatura specifica și cu mult timp înainte. Ce medic civil poate nega o hipertensiune arteriala sau un diabet? Mare grija ce vorbești

    • Dacă s-ar face o verificare corecta 50% sunt bolnavi datorită condițiilor de lucru.
      Noua lege ii va lovi puternic pe pensionarii militari, singurii care nu au nicio problema fiind magistrații

      Nu am auzit niciun ca tine sa zicaceva de pensiile lor

  2. Pt d na Camelia Bețu realizatoarea articolului… îi dau eu câteva idei cu care sigur va da lovitura in presă și posibil la tv… Să ceară tuturor ministerelor de forță (SRI,MAI,MApN,SIE,STS etc date care sunt publice ( din bugetul țării,al nostru)privind sumele cheltuite de aceste ministere pt plata chiriilor cadrelor militare și ale pers cu statut special…O să aibă o surpriză uriașă a scurgerii de bani Cel puțin 58% din efective accesează aceste fonduri ( adică sunt chiriași)care măresc solda lor…Iar acum vine uriașa surpriza…Marea maj a contractelor de închiriere sunt făcute fără o verifi sau o verif superficială de comisii alcătuite tot din cadre din aceeași unitate…multi sunt ei înșiși chiriași…încheiate unele nelegal sau la limita legii…dau ex ca să nu mă aflu în treabă…Cadrul militar declară că nu are casă dar stă în casa părinților și face contract cu ei, alții stau in casa partenerei , refuzând căsătoria cu acte legale pt încasarea chiriei până la pensie..alții stau la o rudă ( părinți,frate, soră) și face contract de închiriere cu vecinul de deasupra fără că comisia să verif unde este băgat la întreținere la bloc Alții au câte 2-3 apt le achiziționează pe numele copiilor apoi face contract cu copii și stă de fapt în casa lui, bașca primește și chirie că de…saracul … declară că nu deține proprietăți…Dacă scormonește mai adânc cerând date pe la ANAF,UNAL( uniunea națională a asociațiilor de locatari) + la ministerele respective va avea o uriașă surpriza…

    • „Prietene”esri varză!!ma faci sa-ti plâng de mila.Vorbeati sa nu adormi despre sistemul asta care te depășește, Probabil ești un fost dintre ei care nu ri aveai locul pe acolo și ești frustrat.Daca ți a plăcut băuturile sau libertatea de mișcare comentezi acum,cauta ,citește,documentează te ,analizează, gândește chestiunea asta la care aberezi cu bani de chirie ,salarii,miliardari bani mulți,du te și tu în sistemul ala dacă ești invidios, de fapt am uitat ce ri am zis mai sus..nu poți,ești limitat tovarășe, îți spun cu părere de rău..:)))

    • Esti praf! Nu se poate sta in casa parinilor si sa iei bani de chirie! Daca stai in chirie si ,,iubesti” proprietara care e problema? Nu e casa ta si tot contract de chirie ai. Nu e nimic ilegal in asta. Ai o ură produsa din frustrari, si probabil ai fost eliminat din sistem ca o ciupercă daunatoare.

  3. Nu e sector bugetar. Aș întrebă comisia medicală care i-a evaluat, câți cu adevărat au probleme medicale. Pe acești doctori care se plâng de sistemul național le recomand bunăstarea din sistemul european de sănătate.Cu adevărat, câți din aceste cadre medicale preocupate de sănătatea sistemului ar performa in străinătate pe același salariu că în România. PS Să ne bucuram de sănătatea noastră și să nu ajungem pe mâinile medicilor care dau ap limitat în sistemul MAI și MAPN

    • De ce vb tâmpenii? Ia și citește legea sa vezi ce boli sunt pentru apt limitat și inapt. Medicii nu și riscă libertatea dând niste diagnostice inventate. Un picior rupt nu este de apt limitat, o hipertensiune care nu este un diagnostic care îl poți inventa pe hârtie, este o boala cronică și în funcție de gravitate i se da de la apt limitat până la inapt cu diferite grade de invaliditate. Mâncați căcat exact cum face și așa zisa mass-media, cozile de topor a mafie useriste

  4. Eu nu înțeleg cum un cadru MAI iese la pensie pe caz de boala dar la privat poate sa lucreze în aceleași condiții si este apt din punct de vederee medical ??

  5. Articolul nu se referă la ce grade militare au ieșit la pensie la vârsta de 45 de ani deoarece, Soldații , Gradații Voluntari au Statut de 45 de ani ca , limită de vârstă. De aceia toate categoriile de arme întrunite MApN, MAI, SRI ce au in statele de organizare acești soldați,gradați voluntari ies la pensie mult mai devreme precum cadrele militare care ies la 55 de ani.
    Din punctul de vedere articolul nu are argumente de a defăima rezerviștii, pentru că așa sunt după trecerea la pensie

  6. Voi ăștia supărați,de ce nu ați ales și voi în viața o carieră militară să vedeți cu ce se mănâncă armata.De ce vă este ciudă că unii trăiesc mai bine ca voi.Fiecare își alege pentru el să trăiască cât mai bine în viața
    Probabil unii nu au avut șansa asta și acum vorbesc inloc să tacă.

    • Dute dracu cu armata ta de bețivi ordinari. Ce pula ME afaceri voi în armata? În afara de bautură? Frecați luleaua toată ziua, adunătură de zugravi și faiantsri, bețivi. Ați ales aceste serviciu fix pentru pensie la 45 de ani, zdrentelor. Mi-aș dorii a vina războiul sa ieșiți în fata. Sa vedem atunci ce căcat faceti, burtoși ordinari și libidinoși.

  7. Dar ce fac soldatii astia de lucreaza doar 25 ani iar majoritatea 45 ani. Poate aia care au fost prin Afganistan si+au mai riscat viata din cand in cand timp de cateva luni, dar nu au mers in razboi unde sa fie un risc major , dar mai ales cei care stau in tara pentru ce sa iasa la pensie la 45 si pensii speciale?

  8. Baliverne! In ultimii 10 ani , din MApN , s-a trecut la pensie cei ce au avut ani de grupa de munca in condiții deosebite ori speciale! S-au scăzut din vârsta standard de pensionare 59 de ani și ceva luni ori 60 anii de grupa dar nu mai mult de 13 ani. Deci oricum ai face nu s-a trecut în rezervă la mai puțin de 47-52 de ani. Spre deosebire de justițiari.

  9. Asta e nivelul conștiinței in Romania !Tot cei care au o viață ușoară și avantaje nenumărate vor și mai mult…Și vă așteptați la unitate națională (fara dreptate,egalitate,principii și respect) sau ca astia sa va apere familiile in caz de ceva?Pai in cârdășie cu politicienii(și acu se vede clar cârdășia când un mare fost cadru a ajuns in politică până la varf-PM,fara sa schimbe o virgulă in bine) ăștia freacă doar menta,pardon țevile ruginite că toți banii s-au dus zeci de ani pe salarii și alte avantaje și nu pe tehnica militara.La o adică or sa va ia tot pe voi,bărbații și copii sa-i facă carne de tun și ei protejați prin buncăre sau fugiți demult pe afara ,pe unde-si fac concediile și depozitează banii(sa para săraci aici).Pensionarea de care vb unii in SUA este pt ai fara grade,care nu mai pot să sară obstacole și să mărșăluiască cu zeci de kg in carca nu știu câți km la 40 de ani și nici aia…Cazurile cu adevărat medicale sau carora nu li se mai reînnoiesc contractele.Un sergent instructor ,baza armatei lor,nu va pleca în floarea vârstei,decât dacă face prostii(adică cam ceea ce înseamnă „normalitate” in Romania).La noi ,numai cine nu vrea nu iese la pensie !De ex pt că nu au ce face acasă,se plictisesc sau e prea bine la serv(curvasareala,chefuri,grandomanie că-i freci pe alții când au grade,etc).Ce comisii militare ?Daca dam acum ordin de înrolare facem pariu că peste jumătate din cei apti vor avea peste noapte acte medicale ?Și ai vor lua cu arcanul tot pe cei săraci(mai ales cu duhul),pe întreținătorii de familie sau copiii care nu au simțit poate nici plăcerile vieții,dapai sa mai aibă și urmași…Romania Evului Mediu plina de jeguri !De asta suntem așa jos inclusiv în ochii străinilor….Poți sa torni miliarde în tara asta cu anii că nu se va vedea nimic nici fizic și nici la nivelul conștiinței umane !Avea dreptate cineva.Numai o dictatura crunta ne mai aduce la nivel,cu forța…

  10. ciudat cum atunci când e relativ calm și liniște în tara ,o grămadă de frustrați,hulesc și povestesc armata..și biserica,dar când da de.necaz,cer prea data ajutorul lui Dumnezeu,apoi tipa toți la unison,SA VINA ARMATA!!!!!am văzut asta!

  11. Diagnosticele si bolile nu pot fi inventate. Ce nu inteleg cei care au scris articolul este ca toti sunt pensiinati dupa lege, investigatiile medicale se efectueaza atat la spitalele militare cat si in sistemul civil de sanatate. Comisiile medico militare cer tot timpul istoricul medical al pacientului. Ordinele medico militare cu diagnosticele care se incadreaza pt clasari medicale sunt mai cuprimzatoare decat cele civile pt ca sunt servicii unde nu poti tine oameni dotati cu armament , lucreaza cu subsatnte explozive etc cu risc de infarct sau alte asemenea. Cred ca padure fara uscaturu nu exista dar cred ca se fac mai multe aranjamente la comisiile de expertiza medicala civile decat la.militare !!! Acum presa denigreaza militarii si scriu la comanda , dar ei sunt beneficiari de pensii speciale si primesc babi de la stat !

  12. Câtă minciună în acest articol….. Oare pentru ce a fost plătit ziaristul?…. Pentru dezinformare și răspândirea unor minciuni?….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.