Societatea Iulius Group, patronată de omul de afaceri Iulian Dascălu, organizează săptămânal festivaluri de street food, concerte sau evenimente sportive în Iulius Parc. Pentru că terenul cu o suprafață de un hectar primit în concesiune de la Consiliul Județean Cluj în anul 2013 a devenit prea mic pentru ideile mărețe ale firmei, Dascălu a decis să-și extindă afacerea pe domeniul public, instalând mese, scaune sau gherete pe pontonul și aleile din jurul lacului Gheorgheni. Cu toate acestea, Iulius Group nu achită niciun leu către Primăria Cluj-Napoca pentru utilizarea terenului aflat în proprietatea municipiului.
Reporterii Gazeta de Cluj au trimis o solicitare în baza Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public către Primăria Cluj-Napoca, pentru a afla ce sume achită afaceristul Iulian Dascălu în conturile municipalității, după ce și-a extins afacerea pe domeniul public. Nu mare ne-a fost mirarea să aflăm că Iulius Group nu a încheiat niciun contract cu Primăria pentru utilizarea terenului din proximitatea lacului Gheorgheni. Astfel, mesele, scaunele și gheretele, care răsar precum ciupercile după ploaie în timpul evenimentelor, sunt amplasate ilegal pe terenul municipiului.
Iulius Group nu a încheiat niciun contract cu Primăria, dar folosește terenul în continuare
Conform informațiilor obținute de Gazeta de Cluj, societatea Iulius Group nu figurează în evidențele Primăriei Cluj-Napoca cu obligații de plată reprezentând redevențe pentru utilizarea terenului din jurul lacului. Mai mult, municipalitatea a confirmat că nu există în evidențele sale un contract de concesiune sau un abonament încheiate cu Iulius Group.
„Societatea la care faceți referire nu figurează în evidențele instituției noastre cu obligații de plată reprezentând redevențe pentru utilizarea terenului din proximitatea lacului Gheorgheni; nu avem în evidențe contract de concesiune sau abonament pentru utilizarea domeniului public.”, a transmis Primăria Cluj-Napoca la solicitarea Gazeta de Cluj.
În cazul în care autoritățile confirmă că Iulius Group a beneficiat de un privilegiu nejustificat sau că Primăria a neglijat administrarea adecvată a acestui teren, municipalității i-ar putea fi imputate veniturile nerealizate. Potrivit prevederilor legale, Primăria are responsabilitatea să întreprindă toate măsurile necesare pentru a recupera veniturile neîncasate și a proteja domeniul public, asigurând respectarea legilor și reglementărilor în vigoare.
Directorul Camerei de Conturi Cluj, Mircea Cîmpan a declarat pentru Gazeta de Cluj că Primăria are obligația de a identifica și remedia astfel de situații, precum și de a încasa veniturile corespunzătoare.
„Dacă societatea își amplasează aceste mese sau tonete pe domeniul public în mod abuziv, iar Primăria a identificat problema, agentul comercial sau persoana fizică poate fi sancționat contravențional. Dacă Primăria cunoaște situația trebuie să încaseze veniturile respective. Are obligația încasării și depunerii tuturor diligențelor astfel încât să încaseze veniturile respective. Mai mult decât atât, dacă persoana respectivă și-a instalat ghereta în mod abuziv, fără a obține acordul Primăriei și fără a stabili o taxă de chirie pentru suprafața respectivă, poate fi sancționată. Dacă se dovedește că respectiva societate desfășoară activități economice de o anumită perioadă de timp și se dovedește că Primăria a avut cunoștință de acest lucru și nu a luat nicio măsură, cu atât mai grav. Primăria ar trebui să trimită Poliția Locală la fața locului și să constate ocuparea abuzivă a domeniului public.”, a declarat Marius Cîmpan, directorul Camerei de Conturi Cluj, pentru Gazeta de Cluj.
Pe lângă problema privind veniturile nerealizate ce i-ar putea fi imputate Primăriei, clujenii care doresc să se bucure de frumusețea naturii sau să facă o plimbare în aer liber rămân adesea excluși. În timpul evenimentelor organizate în Iulius Parc, sunt amplasate mese, scaune, bănci și gherete pe aleea pietonală și pe pontonul din jurul lacului, ceea ce restrânge considerabil spațiul disponibil pentru plimbări sau jogging.
Reporterii Gazeta de Cluj au solicitat un punct de vedere reprezentanților societății Iulius Group, însă nu am primit un răspuns până la data publicării acestui articol.
Parteneriatul public-privat pe care-l anunța primarul Emil Boc în anul 2013 s-a cam dus pe apa sâmbetei.
„Iulius Parc va fi unul de referinţă pentru Transilvania, fiind un model naţional de parteneriat public-privat şi de implicare în viaţa comunităţii locale”, declara Emil Boc, în anul 2013.
Cum a luat naștere Iulius Parc
În toamna anului 2013, Iulius Group a inaugurat un parc cu o suprafață de aproximativ un hectar în zona lacului din cartierul Gheorgheni. „Regele mallurilor” a promis că amenajează zona verde, după ce a primit în concesiune, pentru o perioadă de 49 de ani, un teren 1,4 hectare pe malul lacului de la Consiliul Județean Cluj, pe care plănuia să construiască două clădiri de birouri, de patru, respectiv zece etaje. La acea vreme, Iulian Dascălu afirma că investiția pentru realizarea Iulius Parc se ridică la suma de 2 milioane de euro, fiind catalogat drept cel mai scump parc din țară, cu un preț de 200 de euro pe metru pătrat.Dascălu declara la acea vreme că pe o suprafață de teren de aproximativ 30.000 de metri pătrați, au fost plantați peste 18.000 de arbuști și 400 de arbori maturi, având înălțimi cuprinse între 7 și 11 metri, din speciile stejar, cedru, carpen, tei, prun roșu, fag roșu și pin negru. De asemenea, „regele mallurilor” s-a lăudat că a adus tocmai din Austria 10.000 de metri pătrați de gazon și aproximativ 6.500 de metri cubi de sol special. Acesta spunea că folosește un sistem de irigare computerizat pentru a menține vegetația hidratată. Cu toate acestea, specialiștii au pus sub semnul întrebării suma declarată, susținând că valoarea este exagerată și că orașul a avut de pierdut în această „tranzacție”.
Iulian Dascălu plătește 10.000 de euro/lună către Consiliul Județean Cluj
Terenul pe care Iulian Dascălu a realizat Iulius Parc aparține, în proporție de 84%, hotelului Univers T, din subordinea Consiliului Județean Cluj, iar restul de 16% aparține Primăriei Cluj-Napoca și reprezintă o suprafață de aproximativ 1-2 metri din jurul lacului. „Regele mallurilor” a promis, în momentul în care a semnat contractul de concesiune, că va amenaja o parte din zona verde din jurul lacului, aflată în proximitatea Iulius Mall, iar cealaltă porțiune care nu prezenta interes pentru afacere a fost lăsată în grija Primăriei Cluj-Napoca. Dascălu nu a amenajat parcul de dragul cetățenilor, ci pentru că a trebuit să întoarcă, măcar de ochii lumii, serviciul făcut de Consiliul Județean Cluj care i-a concesionat un teren de 1,4 ha pentru construirea a două clădiri de birouri. În anul 2014, Iulius Group anunța că a dat folosinţă prima clădire de birouri din cartierul Gheorgheni, „United Business Center Tower”. Inițial, Dascălu a anunțat că vrea să ridice două clădiri de birouri dar s-a răzgândit, motivând că nu vrea să răpească frumusețea parcului cu o nouă construcție.
Poate aflați și valoarea impozitului pe construcții pe care Iulius Mall îl plătește la bugetul local ! Eu am incercat sa aflu, dar nu am reușit. Din câte știu, clădirile de la Iulius Mall încă nu sunt intabulate în cartea funciară. Complexul funcționează deja de 15 ani!!!
Mici atenții, premieri ale unora etc,etc și mai ridică un mall, sponsori principali ai șmecherilor care conduc și care semnează și iar semnează și iar semnează !!!!
La acea vreme proprietarul Mallului a promis ca va amenaja zona din jurul lacului daca ii aproba boc constructia celor doua blocuri de birouri. Boc a aprobat, dar ei au amenajat doar jumatate din malul lacului.
Deci intelegerea nu a fost respectata.
Boc a justificat ca restul malului lacului este constituit din terenuri revendicabile si de aceea nu poate face nimic.
Dupa cca 5 ani a fost pusa criblura, apoi dupa cam 2 ani asfalt.
Conform contractului, lucrarea trebuia finantata de Iulius Mall fiind restanta mentionata.
Nu am aflat cum a reusit brusc primaria sa intre pe acele terenuri revendicabile atat de repede si nici cine a facut si platit testul din amintitul trotuar.