Euro, dolari și lei, sume mari și deplasări peste tot în lume. Statul român decontează bani frumoși, după cum am mai precizat în ultimele materiale, pentru deplasările interne și externe ale aleșilor poporului. În acest material o să vă prezentăm pe marii „câștigători” în ceea ce privește decontările de la pușculița statului.
Gazeta de Cluj a făcut o solicitare la Ministerul Educației pentru a afla exact pe unde s-a plimbat doamna de la învățământ, Ligia Deca, de când a ajuns să conducă ministerul. Astfel, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții ministerului Educației, în intervalul ianuarie – mai 2023, ministrul Ligia Deca a efectuat o deplasare externă și nu au fost înregistrate deplasări interne cu finanțare din bugetul Ministerului Educației în această perioadă.
Deplasarea externă menționată a implicat participarea ministrului la un eveniment internațional, cu reprezentare oficială la nivel de ministru. Costul total al acestei deplasări a fost de 6619.78 lei. Totodată, în perioada octombrie – decembrie 2022, ministrul Ligia Deca a efectuat 3 deplasări externe, fără a înregistra vreo deplasare internă cu cheltuieli finanțate din bugetul instituției. Costul total al deplasărilor externe a fost de 54.586,47 lei. Suma totală cheltuită de ministrul Ligia Deca pentru deplasările menționate este de 61.206,25 lei .
Peste 1 milion de lei, bani decontați pentru fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, și actualul ministru, Angel Tîlvar
De la învățământ mergem direct la apărare, iar potrivit reprezentanților MApN, în 2022, cei doi titulari ai portofoliului de ministru al Apărării Naționale (Vasile Dîncu și Angel Tîlvar) au efectuat un număr de 22 de deplasări externe, în timp ce în perioada ianuarie – mai 2023 s-au înregistrat 15 deplasări externe. Aceste deplasări au avut loc în contextul participării la reuniuni internaționale la nivel înalt, conferinţe de securitate, vizite de lucru oficiale la invitaţia omologilor din alte țări, precum și vizite de lucru la contingentele naţionale dislocate în misiuni în teatrul de operații din Balcanii de Vest și Polonia.
În ceea ce privește costurile aferente acestor deplasări, acestea includ transportul, cazarea și diurnele de deplasare pentru membrii delegațiilor conduse de cei doi miniștri. Astfel, în anul 2022, costurile înregistrate au fost de 598.614,91 lei, iar pentru perioada ianuarie – mai 2023, costurile au ajuns la valoarea de 845.137,78 lei.
Pe lângă deplasările externe, trebuie menționat că ministrul apărării naționale efectuează și deplasări interne în exercitarea atribuțiilor funcționale. Acestea includ călătorii regulate în Capitală și către garnizoane militare, utilizând mijloace de transport din dotarea MApN.
Scopul acestor deplasări este participarea la diverse activități, cum ar fi vizitele de lucru, activitățile de documentare, informare și evaluare în unitățile militare, precum și desfășurarea activităților de pregătire, instruire și ceremonii legate de aniversări ale structurilor militare și altele. Resursele financiare necesare pentru aceste deplasări sunt alocate conform baremelor și normativelor în vigoare. Suma totală cheltuită pentru deplasări se ridică la 1.443.751,78 lei.
Referitor la deplasările fostului ministru al Dezvoltării, Cseke Attila, demnitarul a efectuat în perioada ianuarie-mai 2023 un total de 3 întâlniri de lucru externe și 11 întâlniri de lucru interne. Costul deplasărilor interne realizate în această perioadă s-a ridicat la suma de 11.105,23 lei, iar costul deplasărilor externe a fost de 59.776,23 lei.
De asemenea, în anul 2022, fostul ministru a efectuat un număr de 32 de deplasări, din care 29 au fost deplasări interne și 3 au fost deplasări externe. Costul total al acestor deplasări a fost de 30.132,65 lei, din care 22.666,86 lei au fost cheltuieli pentru deplasările interne, iar 7.465,79 lei au reprezentat cheltuieli pentru deplasările externe. Suma totală cheltuită de către minister pentru deplasări în perioada ianuarie-mai 2023 și în anul 2022 se ridică la 100.980,96 lei.
Un răspuns care ne-a surprins a venit din partea Secretariatului General al Guvernului (SGG), la cererea noastră cu privire la deplasările lui Kelemen Hunor, care în guvernul lui Nicolae Ciucă a fost vicepremier. Potrivit răspunsului primit, SGG nu deține informații referitoare la deplasările interne și externe ale domnului Kelemen Hunor în anii 2022 și 2023. Gazeta de Cluj a luat legătura cu Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, pentru a primii mai multe informații.
Reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii au precizat pentru Gazeta de Cluj că fostul ministru Sorin Grindeanu nu a efectuat nicio deplasare internă sau externă în perioada ianuarie-mai 2023.
Lucian Bode, fostul ministru al Afacerilor Interne, a efectuat în 2022 un total de 15 deplasări externe, iar costurile asociate acestora a fost de 92.391,5 de lei. În perioada ianuarie-mai 2023, ministrul Afacerilor Interne a avut un număr de 7 deplasări externe, cu costuri totale de 24.054,8 lei.
Principalele deplasări externe au fost efectuate în contextul participării ministrului la reuniunile Consiliului informal Justiție și Afaceri Interne, la reuniunea de coordonare privind extinderea spațiului Schengen și la întrevederi oficiale bilaterale cu oficialități și reprezentanți ai autorităților din diverse țări europene.
În ceea ce privește deplasările interne, în perioadele menționate au fost identificate un total de 6 deplasări. Este important de menționat că aceste deplasări efectuate pe teritoriul României de către domnul Lucian Nicolae Bode, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, nu au implicat cheltuieli financiare în sarcina Ministerului Afacerilor Interne. Suma totală cheltuită pentru deplasările lui Lucian Bode a fost de 116.445 de lei.