Senatorul PSD de Satu Mare, Valer Marian, susţine într-o declaraţie de presă dată ieri publicităţii că în spatele anchetelor, reţinerilor şi arestărilor de vameşi şi poliţişti de frontieră de la vămile Siret (judeţul Suceava) şi Halmeu (judeţul Satu Mare) se ascunde o reglare de conturi între grupările adverse din PDL, controlate pe de o parte de fostul ministru de interne Vasile Blaga, secretarul general al PDL, şi pe de altă parte de actualul ministru de interne Constantin Traian Igaş, împreună cu tutorele şi naşul său politic Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad şi vicepreşedinte naţional al PDL, şi cu preşedintele ANAF, Sorin Blejnar. Reproducem integral conţinutul declaraţiei de presă, informeaza Gazeta de Nord-Vest.

“În calitate de senator al României şi de vicepreşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senatul României, semnalez opiniei publice că în spatele anchetelor, reţinerilor şi arestărilor de vameşi şi poliţişti de frontieră de la vămile Siret (judeţul Suceava) şi Halmeu (judeţul Satu Mare), ambele situate la frontiera cu Ucraina, binevenite în principiu, dar tardive prin prisma realizării obiectivului intrării României în spaţiul Schengen, se ascunde o reglare de conturi între grupările adverse din PDL, controlate pe de o parte de fostul ministru de interne Vasile Blaga, secretarul general al PDL şi pe de altă parte de actualul ministru de interne Constantin Traian Igaş, împreună cu tutorele şi naşul său politic Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad şi vicepreşedinte naţional al PDL, şi cu preşedintele ANAF, Sorin Blejnar. Simplificând şi localizând, putem spune că asistăm la o răfuială între găştile PDL din Oradea şi Arad.
Vămile româneşti de la frontiera cu Ucraina s-au aflat sub controlul oamenilor fostului ministru de interne Vasile Blaga, care i-a promovat în funcţie atât pe şeful Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, chestorul Ioan Buda, anterior şef al Direcţiei Regionale Oradea a Poliţiei de Frontieră, cât şi pe şeful Autorităţii Naţionale Vamale din România, Dan Mărginean, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al ANAF, anterior şeful Direcţiei Regionale Vamale Oradea (unde şi-a făcut Blaga “stagiatura” în perioada 1993-1996).
Vămile româneşti din vestul ţării, respectiv de la frontiera cu Serbia (Moraviţa şi Jimbolia în judeţul Timiş) şi cu Ungaria (Nădlac, Turnu, Curtici şi Vărşand în judeţul Arad) sunt controlate de grupul arădean Falcă – Igaş – Blejnar, care i-au promovat în funcţii pe şeful Direcţiei Regionale Vamale Timişoara, Aurel Mătiuţ, şi pe şeful Inspectoratului Judeţean Arad al Poliţiei de Frontieră, Ion Handra, avansat la gradul de chestor de preşedintele Traian Băsescu, la propunerea ministrului Constantin Traian Igaş, printr-un decret prezidenţial din 29 noiembrie 2010, deşi un asemenea grad nu putea fi acordat pentru funcţia deţinută (de comisar şef).
Prin operaţiuni de genul celei de la Vama Siret, preşedintele Traian Băsescu şi ministrul de interne Constantin Traian Igaş încearcă să dea o dublă lovitură: o lovitură de imagine prin care să convingă în al doisprezecelea ceas guvernele reticente din Uniunea Europeană că România merită să fie primită în Spaţiul Schengen şi o lovitură de nimicire a grupului condus de Vasile Blaga, care aspiră la preşedinţia PDL şi adoptă o atitudine tot mai conflictuală faţă de şeful statului, care este şi liderul informal al principalului partid de guvernământ.
Conform unor informaţii scăpate pe surse din DNA, săptămâna viitoare urmează să aibă loc anchete şi arestări şi la vămile din vestul ţării, respectiv din judeţele Arad şi Timiş. Sper să nu fie doar o operaţiune de faţadă menită să spele imaginea ministrului de interne Constantin Traian Igaş, pe care l-am acuzat recent, printr-o declaraţie şi printr-o interpelare, că a fost implicat în contrabanda cu ţigări din zonă. Aştept să se meargă până la şeful Direcţiei Regionale Vamale Timişoara, Aurel Mătiuţ, împotriva căruia procurorii de la Serviciul teritorial Timişoara al DIICOT au început urmărirea penală, în data de 13 ianuarie 2011 (la două zile după ce am efectuat o vizită de documentare în zonă), pentru infracţiunea de favorizarea infractorului, reţinându-se în sarcina sa şi a patru vameşi din subordine că, în luna noiembrie 2010, au lăsat să intre în România două autotrenuri în care se aflau 33.600 de pachete de ţigări de contrabandă provenite din Serbia, prin Vama Jimbolia ( în care contrabanda este controlată de un parlamentar PDL de Timiş ). Aştept să se meargă până la şeful Inspectoratului Judeţean Arad al Poliţiei de Frontieră, chestorul Ion Handra, care în anul 2002 a fost destituit din funcţia de şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Nădlac de către şeful de atunci al Direcţiei Regionale Oradea a Poliţiei de Frontieră ( actualmente chestor în rezervă, cu domiciliul în Satu Mare), întrucât autorităţile maghiare de resort i-au furnizat dovezi (înregistrări video ) că ar fi fost implicat în contrabanda cu ţigări. Aştept să se ajungă la prietenul ministrului Igaş, Crăciun Dorel Găvruţă, şi la vărul primar al ministrului Igaş, Iulian Pontaş, ambii având domiciliul în Pecica şi fiind cunoscuţi ca implicaţi în contrabanda cu ţigări în vămile Moraviţa şi Nădlac. Aştept să se ajungă la primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, la preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, şi la ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş.
Solicit procurorilor DNA să meargă până la capăt cu ancheta declanşată în cazul fostei şefe a Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, având în vedere că, potrivit unor surse din această instituţie, banii pe care i-a dat pentru numirea sa în funcţie au ajuns în puşculiţa PDL pentru campania prezidenţială din 2009, soldată cu realegerea preşedintelui Traian Băsescu. Opinia publică trebuie să ştie că fosta şefă a Vămii Halmeu a fost numită temporar în funcţie în septembrie 2009, printr-un ordin semnat de preşedintele ANAF, Sorin Blejnar. Opinia publică trebuie să ştie că fosta şefă a Vămii Halmeu a predat suma de 130.000 de euro pentru numirea sa temporară în funcţie unui om de afaceri din Cluj Napoca, Liviu Florian, cunoscut ca apropiat şi sponsor important al PDL. Opinia publică trebuie să ştie că fosta şefă a Vămii Halmeu nu a fost numită definitiv în funcţie pentru că nu a achitat diferenţa pretinsă de 300.000 de euro şi că, ulterior, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, l-a numit şef al Vămii Halmeu pe Gheorghe Ţârlea, fost vameş la Vama Moraviţa, originar din Arad, cunoscut drept un apropiat al primarului Gheorghe Falcă”.

Trei arestări în dosarul şpăgii de la Vama Halmeu
Tribunalul Satu Mare a emis ieri, după şapte ore de audieri şi dezbateri, mandate de arestare preventivă pe numele a trei persoane implicate în dosarul şpăgii de 430.000 de euro de la Vama Halmeu. La propunerea procurorilor DNA, Tribunalul Satu Mare a decis arestarea pentru 29 de zile a omului de afaceri clujean Liviu Florian pentru trafic de influenţă, a omului de afaceri clujean Ion Savu pentru complicitate la trafic de influenţă, a fostului angajat al unui duty-free din Vama Halmeu, Ioan Romeo Niţu, pentru complicitate la cumpărare de influenţă, în timp ce un al patrulea învinuit omul de afaceri negreştean Florin Feher, acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă a primit interdicţia de a părăsi localitea. Însoţiţi de o armată de avocaţi, cei patru au intrat în sala de judecată în jurul orei 13.00, fiind audiaţi până în jurul orei 19.00. Şedinţa a fost suspendată, în jurul orei 17.00, timp de o jumătate de oră, deoarece lui Florin Feher i s-a făcut rău.
Vă reamintim că unul dintre cei mai bogaţi clujeni, omul de afaceri Liviu Florian, a fost reţinut, joi, de Biroul DNA Satu Mare – Serviciul Teritorial Oradea, fiind acuzat că a primit 130.000 de euro pentru a-i intermedia fostei şefe a Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, cumpărarea funcţiei publice. Milionarul ar fi intervenit pe lângă şeful Agenţiei Naţionale a Vămilor (ANV) şi vicepreşedinte al ANAF, Radu Mărginean, pentru ca Dobrescu să fie delegată în funcţia de şef al Vămii Halmeu. După ce Dobrescu a fost schimbată din funcţie, acesta i-a mai cerut 300.000 de euro ca să îl determine pe şeful ANV să o repună pe post. Alături de milionar au mai fost reţinuţi omul de afaceri clujean Ion Savu, care a intermediat tranzacţia, şi fostul angajat al unui duty-free din Vama Halmeu, Ioan Romeo Niţu, care a colectat banii de la cămătari şi de la contrabandiştii de ţigări. Potrivit DNA, în primăvara anului 2010, după ce Dobrescu a fost schimbată din funcţie, milionarul Liviu Florian, cu complicitatea lui Ion Savu, a pretins de la aceasta suma de 300.000 euro, promiţându-i că în baza influenţei pe care o are asupra şefului ANV şi vicepreşedinte al ANAF, Radu Mărginean, îl va determina pe acesta din urmă să o numească din nou în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. Cel de-al patrulea învinuit în acest dosar, negreşteanul Florin Feher, este acuzat că a colectat o parte din bani de la cămătari şi de la contrabandiştii de ţigări, fiind, totodată, cel care i-a făcut legătura Nicoletei Dobrescu cu milionarul clujean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.