Primăria Cluj-Napoca a plătit 50.091 de lei, în perioada august 2020 – iunie 2023, cabinetului de avocatură Mocanu și Asociații pentru servicii de asistență și reprezentare juridică în litigiile care se referă la amenajarea Parcului Observator  din cartierul Zorilor.

Este vorba de 16 procese deschise între municipalitate și omul de afaceri Sile Pușcaș, printre care se numără și mega-dosarul în care urmează să fie stabilită definitiv valoarea despăgubirilor pe care Primăria Cluj-Napoca trebuie să le acorde dezvoltatorului imobiliar Sile Pușcaș, în urma exproprierii terenului de 1,2 ha din cartierul Zorilor. Banii pe care primăria îi plătește avocaților sunt un mizilic pe lângă valoarea despăgubirilor stabilită de instanța de fond: 23,2 milioane de euro, sumă ce va fi achitată din bugetul local, dacă Curtea de Apel Suceava va menține decizia primei instanțe. 

În urma unei solicitări formulate de reporterii Gazeta de Cluj, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au transmis că avocații care apără interesele municipalității în procesele privind amenajarea Parcului Observator au încasat în ultimii 3 ani 50.091 lei în baza unui contract încheiat la data de 25 august 2020, cu o valoare totală de 57.120 lei. Astfel, la un simplu calcul, aflăm că Primăria Cluj-Napoca a plătit puțin peste 1500 de lei pe lună pentru servicii de asistență și reprezentare juridică, chiar dacă este vorba despre 16 procese, iar unul dintre ele are o miză uriașă: 23,2 milioane de lei.

„În perioada menționată de dumneavoastră  a fost încheiat un singur contract pentru servicii juridice de asistență și reprezentare juridică și anume: SPRL Mocanu si Asociații ctr. 406068/25.08.2020 în valoare de 57.120,00( TVA inclus), din care a fost achitați până la data de 26.06.2023 – 50.091,09 lei; obiectul contractului fiind servicii juridice, consultanță, asistență și reprezentare în litigiile care se referă la proiectul „Amenajare parc Zona Observator, Cartier Zorilor din Municipiul Cluj-Napoca ”.” au transmis reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca. 

Cum a început bătaia pe terenul din cartierul Zorilor

În anul 2015, firma Florisal (actuala PSC Imobiliare), deținută de Sile Pușcaș, a cumpărat un teren cu o suprafață totală de 12.095 mp pe strada Observatorului din cartierul Zorilor. De atunci, omul de afaceri a depus nenumărate cereri pentru obținerea unei autorizații de construire din partea municipalității, în vederea ridicării unui ansamblu imobiliar, dar fără a avea succes.  Divergențele dintre Emil Boc și Sile Pușcaș au apărut odată cu ideea pe care primarul a început să o susțină, și anume că municipiul Cluj-Napoca are nevoie de spații verzi în orice condiții. În acest context, Primăria a identificat terenul dezvoltatorului imobiliar ca fiind potrivit pentru realizarea Parcului Observator. 

La data de 4 iulie 2019 a fost adoptată o HCL prin care a fost aprobat Studiul de oportunitate în vederea identificării unui teren pentru amenajarea unui parc în Cartierul Zorilor. Pentru că nu erau prea multe terenuri disponibile, Primăria a fost întocmit Studiul de fezabilitate amenajarea parcului pe proprietatea lui Pușcaș, care urma să fie expropriată pentru o sumă derizorie. Ulterior, pe 24 decembrie 2019, Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care a fost aprobată Documentația Tehnică și indicatorii economici pentru proiectul de investiții „Amenajare parc zona Observator, cartier Zorilor, municipiul Cluj-Napoca”.

Dezvoltatorul imobiliar a aflat de planurile municipalității din presă 

Pușcaș a subliniat că nu i s-au comunicat în prealabil dorințele Primăriei, pe care le-a perceput ca fiind impuse într-un mod dictatorial. El a aflat despre aceste planuri doar din surse media sau de pe site-ul oficial al municipalității. Deoarece Primăria Cluj-Napoca nu a luat în considerare punctul de vedere al lui Pușcaș, dezvoltatorul imobiliar a fost nevoit să recurgă la intentarea unui proces în instanță.

În documentul de chemare în judecată, compania lui Sile Pușcaș, PSC Imobiliare (fosta Florisal), a cerut ca instanța să oblige Primăria Cluj-Napoca să plătească despăgubiri în valoare de 202 milioane de lei, echivalentul a peste 41,2 milioane de euro, pentru terenul care a fost expropriat. Această sumă este solicitată în compensație pentru pierderile suferite din cauza deciziei Primăriei de a prelua terenul pentru amenajarea Parcului Observator.

Sile Pușcaș a susținut în fața instanței că prevederile celor două Hotărâri de Consiliu Local sunt nelegale, arătând că modul în care a fost stabilită condiția de a dona o parte din teren printr-un act administrativ reprezintă „o formă de violenţă ce înfrânge garanţia dată de Constituţia României proprietăţii şi care lipseşte de valabilitate chiar titlul prin care se dobândeşte proprietatea publică”.

În anul 2020, consilierii locali au aprobat suma pe care Sile Pușcaș urma să o primească ca despăgubire în urma procesului de expropriere inițiat de Primărie pentru terenul din zona Zorilor. Pentru terenul expropriat, municipalitatea i-a acordat lui Pușcaș  despăgubiri în sumă de 10.911.765 lei, evaluarea terenului fiind efectuată la 171,5 euro/mp (aproximativ 830 lei/mp). 

Magistrații au stabilit despăgubiri de 23,2 milioane de euro

Judecătorii Tribunalul Bistrița-Năsăud au stabilit, la data de 3 noiembrie 2022, că Primăria Cluj-Napoca trebuie să-i acorde lui Sile Pușcaș despăgubiri în valoare de 113.801.371 de lei, în urma exproprierii terenului de 12.095 mp.

„Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC F SA, continuată de SC PSC I, în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N şi LIB SA, obiect al dosarului nr. 4684/117/2019, şi în consecinţă:

Stabileşte despăgubirea în sumă de 113 801 371 lei pentru terenurile expropriate, înscrise în prezent în CF 340693 C-N,nr. cadastral 340693, şi obligă pârâta UAT M C-N, în calitate de expropriator, la plata către reclamanta SC PSC I SA a diferenţei dintre această sumă şi suma de 10 911 765 lei stabilită drept despăgubire prin Hotărârile de stabilire a despăgubirilor nr. 1/28.12.2020, 2/28.12.2020 şi 3/28.12.2020, emise de M C-N – CPA Legii nr. 255/2010 CL C-N.”, arăta minuta instanței din data de 3 noiembrie 2022. 

Pușcaș a fugit cât l-au ținut picioarele de justiția de la Cluj

Dosarul în care afaceristul Sile Pușcaș se judecă cu Primăria Cluj-Napoca pentru terenul de 1,2 ha din cartierul Zorilor a fost strămutat de la Curtea de Apel Cluj, la Curtea de Apel Suceava.

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, la data de 16 mai 2023, cererea formulată de societatea deținută de Sile Pușcaș, PSC Imobiliare SA, privind strămutarea dosarului în care dezvoltatorul imobiliar se judecă cu Primăria Cluj-Napoca pentru stabilirea valorii despăgubirilor pe care municipalitatea trebuie să i le plătească lui Pușcaș în urma exproprierii terenului din cartierul Zorilor pe care ar urma să se construiască un parc public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.