Inspectorii ANAF au o normă la dat amenzi firmelor pe care le verifică, iar în baza amenzilor ei primesc puncte care contează la bonificațiile salariale.

Un inspector are ținte de atins nu doar în ce privește numărul de controale, un indicator care poate fi considerat rezonabil, ci și în privința sumelor pe care trebuie să le pună suplimentar în spinarea firmelor în urma acestor controale. În cazul în care inspectorul nu a stabilit firmelor sume suplimentare suficiente încât să-și facă planul, primește notă pe măsură și poate pica evaluarea pe care i-o fac șefii.

Unii indicatori și sumele pot fi diferite, în funcție de administrație sau direcție/serviciu/etc.

În cazul de față, inspectorul evaluat a trebuit să stabilească suplimentar 866.667 lei ca sume suplimentare în urma inspecțiilor fiscale la firme, încă 100.000 de lei sume suplimentare în urma verificărilor documentare și să diminueze pierderile fiscale în total cu 200.000 de lei. Obiectivele cum sunt numărul de inspecții sau controale documentare sunt utile, astfel de ținte fiind prevăzute și în PNRR, dar impunerea și a unor sume pe care inspectorii au obligația să le stabilească suplimentar firmelor riscă să îi împingă pe aceștia spre abuzuri, doar pentru a face planul stabilit de șefi. Probleme la ANAF cu strângerea veniturilor la buget  ANAF se confruntă cu probleme în ce privește colectarea veniturilor.

Fiscul a colectat și în iunie mai puțin decât prevede planul stabilit de către Ministerul Finanțelor pentru asigurarea veniturilor bugetare în acest an, astfel că, pentru prima jumătate a anului, rămânerea în urmă față de program a trecut de 10 miliarde de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.