Municipiul Cluj-Napoca a fost cuprins, în ultimele zile, de un miros dezgustător. Principalul vinovat indicat de autorități a fost compania de salubritate Supercom. Cu toate acestea, rezultatele analizelor privind calitatea aerului din Cluj-Napoca și din zona Centrului de Management Integrat al Deșeurilor arată că nu s-au înregistrat depășiri la niciunul dintre indicatorii analizați.

Compania Supercom a pus la dispoziția publicului un raport realizat de firma Wessling Romania SRL în urma unei investigatii privind starea de calitate a aerului dintr-o zona publica localizata in municipiul Cluj și din două zone de pe amplasamentul CMID Cluj.

Raportarea rezultatelor analitice la valorile limita impuse de STAS 12574/1987, a arătat că nu au fost înregistrate depășiri pentru niciunul dintre indicatorii analizați în niciunul dintre punctele de masurare.

Supercom: Sursa mirosurilor nu poate fi imputabilă companiei

„Celula 1 depozitare, componentă a CMID CLUJ, este operată în conformitate cu „Manualul de operare” şi în conformitate cu legislația în vigoare (Normativul 757), fiind acoperită zilnic cu material de acoperire, în vederea eliminării riscului apariției mirosurilor.
În această perioadă cu temperaturi ridicate, emisiile celulei sunt reduse la minimum datorită faptului că nu există umiditate care să măreasca riscul apariției mirosurilor, fiind necesară chiar umectarea celulei pentru reducerea riscului de incendiu.
În această perioadă nu au fost realizate sistematizări, nivelări, taluzări. Au fost realizate doar acţiuni care ţin de activitatea curentă – descărcări, împingeri şi nivelări în subcelule de depozitare, pe suprafețe sub 100 mp. – cu impact foarte mic în apariția de mirosuri sau praf.

Staţia de levigat, aferentă CMID CLUJ, funcționează în flux continuu și în parametri, aşadar nu se poate pune problema apariției mirosurilor din cauza prezenței levigatului.

Activităţile de tratare în incinta TMB şi a Stației de Sortare se realizează în conformitate cu procedurile de lucru avizate de autoritatea contractantă şi sunt în concordanţă cu Normativul 757, care reglementează operarea acestor facilități. Suplimentar, începând cu luna iulie, a fost mărit numărul de oameni care realizează curățenia, datorită curenților de aer care împrăştiau deşeurile în amplasament.
Referitor la incidentul de luni şi marti” SC SUPERCOM SA consideră că nu a existat nici un incident în interiorul CMID CLUJ, sursa mirosurilor din orasul Cluj Napoca ne putand fi imputabila SC SUPERCOM SA prin activitatea din CMID CLUJ, acest lucru fiind confirmat verbal de toate autoritățile prezente în amplasament care nu au identificat decat un miros in canalizarea interna de ape pluviale si doar la nivelul solului.

Pentru a preîntamina această opinie generală, nefundamentată, a fost comandată testarea de mirosuri în amplasament, de către SC SUPERCOM SA, prin laboratorul autorizat Wessling România cu 2 puncte de măsurare: un punct pe celulă si un punct pe platforma TMB – pentru care anexăm rezultatele obținute. Rezultatele confirmă cele susținute de noi, toate măsuratorile fiind sub limitele normale de emisii.
Menţionăm că prelevările au fost efectuate cu toate autoritățile prezente în amplasament.”, a transmis compania Supercom.

De unde vine, de fapt, mirosul

Jurnalistul Liviu Alexa (ziardecluj.ro) a dezvăluit că o sursă bine informată din ADI Eco Metropolitan i-a relatat ca, in cel mai mare secret, pentru ca existau suspiciuni, autoritatile si reprezentanti ai ADI au facut o inspectie si la punctul de lucru de la Rediu, de la fermele Transavia, detinute de milionarul albaiulian Ioan Popa.

„Problema e ca, desi posibil ca si de acolo sa fi fost o parte din miros, stiti explicatia aia cu curentii de aer care au luat-o razna in Cluj, Transavia este un standard in ceea ce priveste calitatea si respectarea normelor si ca, si in acest caz, la fata locului, nu au fost gasite elemente de natura sa incrimineze firma.

Totusi, repet, fara sa existe indicii rezonabile ca Transavia e de vina, un politruc batos de la Adi Eco Metropolitan a propus organizarea unei conferinte de presa si expunerea si acestei piste. Moment in care s-a dezlantuit un mic jihad, caci milionarul Transavia, Ioan Popa, e foarte bun prieten si sustinator al Grupului de la Cluj, asa ca „de sus” s-a intervenit pentru blocarea oricarei „initiative”, fiindca nu degeaba Ucu Rus e dumnezeul Clujului.

Supercom ne-a demonstrat ca nu e de vina. Daca Transavia era cu adevarat de vina, apareau deja date, de nu-i mai salva nici Ucu Rus clonat, dar nu e de vina nici Transavia.

Avem din nou o situatie a la Cluj. Pute tare, dar nu gasim vinovatul.”, a notat jurnalistul.

Citește și: Scurgeri de oxigen la o firmă de îmbuteliere din Cluj-Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.