Strada Universității din Cluj-Napoca a rămas în aer din cauza lucrărilor proaste executate de constructor, care a determinat deteriorarea acestei artere urbane de importanță majoră. Cum românul știe să facă haz de necaz, odată cu începerea școlii, câțiva dintre contribuabili au preluat controlul și au inaugurat strada, printre mormane de pământ și utilaje care staționează de ceva timp pe acolo.
După o perioadă marcată de nemulțumiri și tensiuni, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a decis să rezilieze contractul cu compania de construcții responsabilă pentru dezvoltarea străzii, ridicând întrebarea: cine va restabili Strada Universității în starea sa inițială?
Această vară a adus numeroase provocări pentru locuitorii din Cluj, una dintre cele mai frustrante fiind legată de situația Străzii Universității. Lucrările de construcție au fost marcate de o serie de probleme, de la întârzieri nejustificate la execuția de proastă calitate, rezultatul fiind un peisaj dezolant.
Clujenii s-au confruntat cu multiple probleme serioase, iar controversele și plângerile s-au acumulat pe tot parcursul verii, presiunea comunității atingând puncte critice.
Probleme au existat pe strada Universității și din cauza unor arbori care au fost relocați. Primăria a precizat în acea perioadă că cei cei 29 de arbori care se înlocuiesc din cei 37 existenți se replantează în zone cu deficit de copaci. Mai mult, la finalul lucrărilor, pe strada „blestemată” se vor regăsi 49 de arbori, cu 12 mai mai mulți decât în prezent, din următoarele specii: tei, salcâmi și ginkgo biloba. De asemenea, arborii relocați au fost transportați în baza RADP, păstrați în containere cu pământ și îngrijiți până la toamnă, când e perioada propice pentru plantare. Să vedem când îi vor planta.
Măsurile luate de Primăria Cluj-Napoca
La începutul lunii septembrie, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a luat o decizie care trebuia luată de mult, în privința Străzii Universității. La presiunea străzii, autoritățile au reziliat contractul cu firma de construcții responsabilă pentru proiect, punând astfel capăt unei colaborări dezastruoase, mai exact cu firma Mossfern.
Faptul că strada a rămas a nimănui a provocat diverse reacții din partea clujenilor. Mulți dintre ei și-au exprimat nemulțumirea față de modul în care situația a fost gestionată și au criticat lipsa de transparență și comunicare din partea Primăriei. O localnică a declarat: „Este frustrant să observi cum o stradă atât de importantă din oraș este lăsată în paragină și apoi să așteptăm soluții care nu par să vină prea curând. Sper că autoritățile vor învăța din această experiență și vor implica mai mult comunitatea în deciziile legate de infrastructură.”
În același context, un alt clujean nemulțumit a adăugat: „Este un semnal clar că avem nevoie de mai multă transparență și responsabilitate în proiectele de infrastructură. O stradă nu ar trebui să fie lăsată într-o asemenea stare de neglijare, iar clujenii au dreptul să știe cine se va ocupa de soluționarea acestei probleme.”
În timp ce întrebarea referitoare la cine va restaura Strada Universității rămâne fără răspuns, comunitatea așteaptă o „minune” din partea Primăriei Cluj-Napoca. Nu știm care este viitorul acestei artere importante, cum nu știm ce se va alege de restul străzilor implicate în marele proiect de modernizare.
În contextul rezilierii recente a contractului de reabilitare a Străzii Universității din Cluj-Napoca, există și alte aspecte ale infrastructurii urbane care merită atenția comunității locale. Gazeta de Cluj a fost unul dintre mijloacele de informare care au ținut pasul cu evoluțiile pe Strada Universității, și acum, cu retragerea companiei de construcții, soarta acestei artere de importanță vitală urbană rămâne incertă.
În plus, pe Strada Kogălniceanu, grupul statuar „Școala Ardeleană” încă așteaptă să fie repus pe soclu. Întârzierea procesului de reabilitare și indiferența autorităților privind statuia, care, la o adică, trebuie repusă pe soclu deoarece așa s-a votat în această vară, provoacă nemulțumiri în rândul clujenilor.
Mulți cetățeni s-au întrebat de ce acest proiect nu a fost gestionat mai eficient și de ce lucrările nu au fost finalizate în timp util
Realitatea este că orice proiect de infrastructură urbană necesită o planificare riguroasă și o gestionare eficientă pentru a evita întârzierile și dezamăgirile în rândul comunității. Având în vedere situația stării de impas a Străzii Universității și a grupului statuar „Școala Ardeleană” care încă așteaptă să fie repus pe soclu, autoritățile municipale sunt acum chemate să găsească soluții rapide și eficiente pentru a finaliza aceste proiecte.
Și viceprimarul al Clujului, Dan Tarcea, a recunoscut, cu ceva timp în urmă, că există probleme privind reabilitarea străzii Universității. El a subliniat, totuși, că administrația municipală lucrează asiduu (sic!) pentru a rezolva problemele apărute și vizează finalizarea proiectului până la sfârșitul anului curent.
Tarcea a dezvăluit că proiectul de reabilitare a Străzii Universității a întâmpinat o serie de obstacole semnificative, printre care se numără și dificultățile legate de statuia Școlii Ardelene, monumentul lui Racovița și arborii de pe Strada Universității. Toate aceste aspecte au necesitat timp pentru clarificare, iar în unele cazuri, a fost necesară rezilierea contractelor.
„Da, a trebuit să și reziliem contractul cu proiectantul pentru că nu a dorit să pună statuia de la Școala Ardeleană înapoi pe soclu și am avut o perioadă de timp în care să spun așa, am fost blocați și a trebuit să reziliem contractul și să încheiem un alt contract cu un alt arhitect pentru că avem nevoie de un proiect. Lucrurile sunt, să spun așa, clarificate în acest moment și sperăm ca până la sfârșitul anului aceste lucrări să fie gata”, a precizat Dan Tarcea.
Reamintim că valoarea totală a proiectului finanțat prin fonduri europene „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universităţii şi străzile adiacente” este de 48.721.315,94 lei – aproximativ 10 mil. Euro, bani care, din nefericire s-au dus pe apa sâmbetei
Astea se intampla cand incompetenta, mafia si propaganda ieftina, dar adulata de clujeni de 20 de ani, se impletesc cu protectia la nivel inalt si super inalt, adica spre madam Kovesi despre Fonduri UE risipite spre firme dubioase cu acordul micului dictator de Cluj. Iar cand DNA regional face reclama la Untold, e clara treaba. Toata zona centrala e sapata si abandonata, doar graniturile lui Videanu stau pe paleti printre utilajele abandonate. Iar dupa o ploaie mai zdravana apa balteste in Centru, spre disperarea celor ce locuiesc acolo si sunt blocati de 3 ani de zile. Ex procuror sef DNA, Kovesi si Bologa au fost colegi de grupa cu domnul Conferentiar Boc. Pana ce nu se va intampla ceva grav, vreun accident cu victime sau vieti omenesti pierdute nimica nu se va intampla. La anul se va apasa pe acceleratie sa fie gata santierele, Boc bazandu-se pe meoria slaba a clujenilor.
Puneti-l pe Emil Culda, mustaciosul si una din „mandriile” Clujului, sa se ocupe de reamenajare. Doarme in papuci (si calculat), dupa ce minte cu nerusinare, apoi se ascunde in spatele regulamentelor dupa ce manipuleaza pe altii in interes propriu, necinstit si egoist, asa cum ii naravu’ (ca si a colegilor lui multi si corupti din mediul de afaceri si cel politic romanesc). Pe actualul primar, Boc, vi l-ati dorit si acum isi bate joc de cetateni, caci isi permite. Si mai si asteapta sa se alerge dupa el, pentru a i se cere ajutorul, asteapta reactia disperata a „prostimii”. Slava elitei clujene ! Meritati, clujenilor simpli (din judet), cu varf si indesat sa fiti calcati in picioare continuu ! Nadajduiesc ca AUR-ul si aliatii lui sa castige la anu’ si sa faca ceva ordine si sa repare cat de cat.
Fagmilia #emilboc#traianbasescu#elenaudrea#dorincocos#adrieanvideanu#. Să ” mănîncă și gura lor ceva”.