Ratingul internațional Fitch clasează județul Cluj într-o zonă stabilă din punct de vedere economic.

Ratingurile județului Cluj reflectă opinia Fitch, potrivit căreia performanța operațională și ratele de îndatorare ale județului vor rămâne, pe termen mediu, în linie cu cele ale județelor cu o sustenabilitate a datoriei din categoria ‘aa’, “în pofida pofida presiunilor asupra bugetului său, care decurg din creșterea prețurilor, din efectele macroeconomice continue ale războiului din Ucraina și din implementarea unui plan ambițios de investiții”, potrivit agenției de evaluare financiară.

Fitch evaluează profilul de credit autonom al județului (Standalone Credit Profile – SCP) la ‘a’, reflectând o combinație între profilul de risc ‘mediu’ și sustenabilitatea datoriei ‘aa’. Calificativele pentru datoriile în monedă locală și străină ale județului Cluj sunt constrânse de ratingul suveran al României, în prezent aflat la ‘BBB-‘, pe ultima treaptă din categoria recomandată pentru investiții.

Agenția internațională consideră că județul Cluj dispune de surse de venituri stabile, cu perspective de creștere a veniturilor în concordanță cu creșterea produsului brut național.

“Performanțele fiscale ale județului pentru perioada 2020-2022 au fost rezistente la pandemie, în contextul în care soldul de exploatare s-a consolidat la 144 de milioane de lei în 2022, de la 28 de milioane de lei în 2020. Acest lucru s-a datorat unei creșteri a veniturilor, în principal a transferurilor suplimentare ale administrației centrale (TVA) și a cotei județului din impozitul pe venitul personal (IVP) la nivel național”, potrivit Fitch. Conform scenariului de rating, Fitch estimează că soldul de exploatare va scădea până la aproximativ 89 milioane de lei în perioada 2023-2027. Scenariul presupune că datoria județului va atinge un vârf de 640 milioane de lei în 2027, comparativ cu 228 milioane de lei în 2022.

Agenția notează că județul implementează un plan ambițios de investiții în perioada 2017-2026, cu cheltuieli de capital programate în valoare totală de 1,51 miliarde de lei, finanțate în proporție de 53% prin granturi nerambursabile (38% de la UE și 15% de la bugetul de stat). Planul de investiții acoperă investiții în drumuri publice (60%), deșeuri solide (24%), sănătate (8%) și educație și patrimoniu (câte 3% fiecare).

“În timpul investițiilor suplimentare din perioada de programare UE 2021-2027, județul intenționează să își majoreze programul de investiții cu 3,8 miliarde de lei, cu accent pe construirea de unități sanitare (78% din capex-ul planificat), și pe infrastructura rutieră (13%). Calendarul și domeniul de aplicare vor depinde de disponibilitatea subvențiilor nerambursabile de la UE și de la bugetul de stat”, mai arată Fitch.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.