Pe strada Republicii nr.23 din Cluj-Napoca, unde își află sediul Palatul Copiilor din Cluj-Napoca, a apărut de câțiva ani Pensiunea de două stele „Excelența”, o clădire care se află chiar în spatele palatului unde copiii se bucură de activități sportive și educaționale. 

Faptul că acea clădire a fost transformată în pensiune nu reprezintă altceva decât o lipsă totală de interes pentru tineri și educație, fiind mai important profitul imediat, în condițiile în care, la pensiune, prețurile de cazare încep de la 80 de lei pe noapte și ajunge la 150 de lei. Mai mult, este de noaptea minții ca această pensiune să fie amplasată în imediata apropiere a Palatului Copiilor, cei mici fiind puși în situația să se intersecteaze zilnic cu turiștii și vizitatorii cazați acolo.

Astfel de mișcări pun în umbră misiunea palatului, care ar trebui să fie pilonul educației și sportului pentru cei mici din orașul care strigă sus și tare că este unul pentru tineri și copii. Mai mult, nu trebuie să amintim de faptul că sportul în Cluj a fost tras pe linie moartă, iar șansele ca acesta să-și revină sunt la fel de reduse ca Gheorghe Funar să redevină primar al orașului Cluj-Napoca. 

Merge bine afacerea, mai bine nu se putea 

Pentru cei care nu știu, pensiunea se află aproape de Spitalul CFR, Spitalul de Oncologie, Casa de Cultură a Studenților și Grădina Botanică. Mai mult, potrivit descrierii pensiunii, administratorii pun la dispoziție un bazin de înot acoperit, realizat, cică după standardele internaționale, iar prețurile pentru serviciile oferite sunt „atrăgătoare.”

Trecem de la Pensiunea Excelența la Palatul Copiilor care, pentru necunoscători, a fost înființat în 1951, iar copiii cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani pot participa la cursuri desfășurate pe tot parcursul anului școlar.  Grupurile de copii sunt relativ mici, având în medie 5 elevi pe grupă, cu excepția claselor de dans, care pot ajunge la 15-20 de participanți. Cursurile sunt structurate în funcție de nivelul de cunoștințe al fiecărui copil, oferind categorii precum începători, avansați și performanță.

La Palatul Copiilor, cei mici au opțiunea de a alege din 5 categorii principale de activități: culturale, muzicale artistice, arte plastice, tehnico-aplicative și sportive, ceea ce le oferă posibilitatea de a explora și învăța în funcție de propriul lor interes și pasiune.

De curând, palatul a organizat la Sala Sporturilor „Horia Demian” Cupa României și Cupa Palatului Copiilor la karate WUKF, unde au participat aproape 900 de sportivi și 56 de cluburi din toată țara. Dacă aruncăm o privire în pușculița Asociației de Sprijin pentru activitățile Palatul Copiilor din Cluj, pe 2022 a avut venituri de 238.082 de lei și cheltuieli de 301.214 lei, deficitiul fiind unul de 63.132 de lei. De asemenea, un lucru care ne-a atras atenția este faptul că efectivul de personal de la Palatul Copiilor este reprezentat de o singură persoană. 

ATENȚIE! 

Palatele şi cluburile copiilor sunt unităţi conexe ale Ministerului Educaţiei și Cercetării și unităţi de învăţământ pentru activităţi extraşcolare, având și rol metodologic.

Cuibuș ar trebui să se axeze mai mult pe investițiile în clădirile din apropierea palatului în loc să continue să susțină, în ograda sa, așa-numitele pensiuni. O mică schimbare de focus ar aduce un plus societății și o bilă albă pentru implicarea în promovarea tineretului și extinderea activităților educaționale și culturale oferite de palat. Trebuie să avem în vedere că, prin contrast, investițiile în pensiune pune în umbră scopul principal al Palatului Copiilor, care este să ofere educație și dezvoltare personală pentru tineri.

Mai mult decât atât, în loc să se axeze pe venituri din pensiuni, Palatul Copiilor ar trebui să-și concentreze eforturile asupra oferirii unor programe educaționale de calitate și să promoveze învățarea continuă în comunitate. Atenție, nu spunem că nu fac deja acest lucru, dar este loc de mai bine, tot timpul. 

Prioritizarea investițiilor în clădirile din apropierea Palatului Copiilor din Cluj-Napoca  ar duce la o mai mare eficiență în utilizarea resurselor și ar contribui la consolidarea poziției Palatului Copiilor ca un centru de educație și cultură de referință în Cluj-Napoca.

Șeful Palatului Copiilor, un om înstărit și cu titluri de stat de peste 1 milion de lei 

Chiar dacă se confruntă cu un deficit destul de consistent, de curând, Valentin Cuibuș a anunțat că Palatul Copiilor a fost declarat eligibil pentru un proiect de 650.000 de euro, care presupune dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale. Un lucru foarte bun pentru tinerii care se vor putea bucura de un loc modern unde să se relaxeze în timpul liber. 

Foarte puțină lume știe că stimabilul domn care conduce Palatul Copiilor, Valentin Cuibuș, deține hârtii de valoare și titluri de stat în valoare de 1.300.000 de lei și 55.000 de euro. Mai mult, salariul său anual la Clubul Copiilor este de 85.315 lei. Să nu uităm că Valentin Cuibuș a fost la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj pentru o bună perioadă de timp. 

De asemenea, Cuibuș a fost aruncat de PSD în lupta pentru alegerile locale din Cluj-Napoca din 2020, fostul inspector fiind votat de 4.68% dintre clujeni. Emil Boc a câștigat detașat, cu 75%, Emanuel Ungureanu a primit 8%, iar Csomo Botond, 7.5%. 

BOX 

Palatul Copiilor din Cluj-Napoca a fost inclus în lista unităților care au fost considerate potrivite pentru a beneficia de finanțare în cadrul apelului competitiv de proiecte intitulat „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a instituțiilor de învățământ preuniversitar și a instituțiilor conexe,” finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C15: Educație.

Conform directorului Palatului Copiilor, Valentin Cuibus, aceasta reprezintă o oportunitate fără precedent, deoarece este prima dată când Palatele și Cluburile Copiilor sunt incluse în proiecte europene finanțate prin PNRR. De asemenea, este prima ocazie în care Palatele Copiilor au acces direct la aceste proiecte, de obicei acestea fiind gestionate de administrațiile locale pentru școlile din întreg județul și țară. Proiectul la nivelul național  are o valoare de 1,2 miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.