Magistrații de la Curtea de Apel Cluj judecă apelul declarat primarul comunei Valea Ierii, Dorin Nap, împotriva deciziei Judecătoriei Turda prin care a fost condamnat la 2 ani și 9 luni de închisoare cu suspendare. Primarul este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier, furt de arbori din fondul forestier şi fals intelectual, însă decizia definitivă se lasă așteptată din cauza amânărilor repetate ale cauzei.

Până acum au avut loc trei amânări în dosarul în care se judecă apelul declarat de Dorin Nap. Se pare că primarul mizează pe rețeta folosită pe fondul cauzei, când au avut loc 17 amânări. Cel mai probabil, Nap are de gând să întindă procesul pe o perioadă cât mai mare de timp pentru a-și duce la bun sfârșit mandatul de primar.

Potrivit procurorilor clujeni, în luna aprilie a anului 2020, înainte cu numai câteva luni de alegerile locale, Dorin Nap care la acea vreme era pădurar la Ocolul Silvic Valea Ierii s-a deplasat la cantonul silvic pe care îl avea în pază,  unde știa că există în curs de exploatare o partidă de masă lemnoasă. Profitând de faptul că lucrările de exploatare erau sistate de titularul autorizaţiei de exploatare, la faţa locului nefiind vreun reprezentant al acesteia,  Nap a tăiat fără drept un număr de 7 arbori de esență rășinoase, din specia molid, care erau marcați, cu un volum de 15,771 mc. În cauză a fost stabilit un prejudiciu de 9.801,51 lei fără TVA, alăcătuit din valoarea pagubei produse pădurii de 5.765,59 lei la care se adaugă valoarea funcțiilor pădurii nerealizate în sumă de 4.035,92 lei. Dorin Nap a tractat arborii tăiați până la o rampă primară cu un tractor, valoarea prejudiciului fiind de  2.712 lei.  

La o zi de la sustragerea celor 7 arbori, actualul primar al comunei Valea Ierii a întocmit un așa-zis aviz de însoțire primar cu un localnic cu care avusese o înțelegere în prealabil în vederea vânzării materialului lemnos. Avizul de însoțire fusese întocmit pentru cantitatea de 11,57 mc lemn rotund rășinoase, deşi în realitate era vorba de cantitatea de 18,16 mc, iar la rubrica document de proveniență, Nap a notat că lemnele provin dintr-o altă exploatare decât cea reală, pentru a crea aparenţa unei proveniențe legale a materialului lemnos provenit din cei 7 arbori tăiați și sustrași ilegal. 

Dacă ne uităm la modul în care se desfășoară procesul, Dorin Nap ar putea să mai prindă încă un mandat la șefia Primăriei Valea Ierii. Cererile de amânare curg șiroaie, timp în care Nap se pregătește de campania electorală. 

Citește și: Soacra lui Cherecheș a fost reținută de DNA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.