De-a lungul timpului, mai mulți inspectori șefi ai Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au demonstrat că au avut o preocupație mai pronunțată pentru conturile lor bancare sau interesele personale decât pentru respectarea legii pe care au jurat să o apere. Gazeta de Cluj vă prezintă lista scurtă a șefilor IPJ care și-au făcut uniforma de râs și au pătat fața instituției pe care au condus-o. 

Din păcate, parcursul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, în ultimii 20 de ani, a fost marcat de o linie subțire între aplicarea legii și încălcarea ei. Cu un număr impresionant de inspectorii șefi găsiți în ipostaze legale delicate, pare că unii dintre „gardienii dreptății” s-au transformat în protagoniștii propriilor drame judiciare. Aproape fiecare inspector șef a adus cu el propriul său capitol dintr-o poveste mizerabilă, contribuind la distrugerea credibilității instituției. Astfel, după plecarea lui Teodor Pop Pușcaș din fruntea IPJ Cluj a urmat potopul. 

Ploaia cu bani din ograda lui Ioan Păcurar

Începem lista cu Ioan Păcurar, cel care a stat la șefia IPJ Cluj din anul 2005 până în anul 2013, când și-a cerut pensionarea. În cursul 2012, averea fostului șef al IPJ Cluj a fost controlată de Agenţia Naţională de Integritate. La finalul verificărilor, inspectorii ANI au concluzionat că în anii 2001, 2003, 2004, 2008, 2009 şi 2012, familia Păcurar a cheltuit 410.266 de euro, în timp ce veniturile au fost de 221.000 de euro. Astfel, a rezultat o diferenţă de aproximativ 190.000 de euro între averea dobândită şi veniturile realizate de către Ioan Păcurar, bani nejustificți. 

În cele din urmă, în februarie 2016, Curtea de Apel Cluj a decis „că nu este justificată provenienţa sumei de 254.924 lei” şi a dispus confiscarea sumei de la Păcurar, care a fost obligat să o plătească Statului în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a cauzei. Acesta a atacat sentința la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă magistraţii au respins recursul ca fiind nefondat, obligându-l astfel pe Ioan Păcurar să plătească respectiva sumă.

Mircea Rus și-a riscat pielea pentru ministrul Sănătății

În centrul celei mai recente plecări din funcția de inspector șef al IPJ Cluj din cauza unor probleme penale se află Mircea Rus, care a condus instituția până în toamna anului 2022.  Mircea Rus a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii anticorupţie, după ce, în anul 2018, ar fi făcut presiuni asupra a trei agenţi din subordine, pentru ca aceștia să nu sancționeze contravențional un conducător auto pentru depășirea limitei legale de viteză și efectuarea unei depășiri pe linia continuă. Șoferul pentru care Rus și-a riscat funcția și pielea este tocmai soțul Sorinei Pintea care se afla în acel moment pe scaunul din dreapta. Sorina Pintea era la acea vreme era ministru al Sănătății.  

Astfel, Rus „l-ar fi contactat telefonic pe unul dintre agenți, respectiv pe numitul (…) și i-ar fi solicitat acestuia să nu întocmească niciun act până la sosirea sa. Ulterior, având în vedere că agentul de poliție a luat măsurile legale, inspectorul șef ar fi declanșat un control cu privire la legalitatea măsurilor luate de acesta în contextul descris”, se arată în rechizitoriu.

Cu numai câteva lui înainte să ajungă sub lupa DNA, Mircea Rus a fost implicat într-un alt scandal care a zguduit IPJ Cluj. Acesta a fost cercetat disciplinar după ce ar fi contribuit la instalarea iubitei sale, Andra Ene, la șefia Șecției de Poliției nr. 3. 

Mircea Rus ar fi împuternicit-o pe Andra Ene în funcția de adjunct al șefului Secției 3 Poliție, apoi a împuternicit-o în funcția de șef al secției. 

Însă, împuternicirile se pot face doar pentru o perioadă de 6 luni, iar în anul 2021, Mircea Rus a organizat un concurs pentru ocuparea definitivă a funcției de șef al Secției 3 Poliție, iar Andra Ene a fost fericita câștigătoare. Potrivit surselor Gazeta de Cluj, după ce a fost identificată maniera prin care a fost angajată Andra Ene. 

Ciprian Miron și-a tras singur preșul

Nu putem să-l uităm pe fostul șef al IPJ Cluj, Ciprian Miron, care a plecat din funcție destul de șifonat. Nu pentru că ar fi încălcat legea, ci pentru că a arătat cât de competent este în urma unui concurs pe care l-a picat cât ai spune „fâs”. Miron a fost numit inspector șef interimar al instituției în anul 2017. Însă, în momentul în care a trebuit să demonstreze că este demn de funcția primită, s-a împiedicat de propria neștiință. Ciprian Miron a obținut nota cinci la concursul pentru funcția de șef al IPJ Cluj, după ce a reușit să răspundă numai la cinci din cele nouă întrebări. După ce miron a fost tras pe linie moartă, funcția a fost ocupată interimar de Constantin Ilea, care a fost acuzat că a condus un autoturism furat din Italia. 

Este dezolant să constatăm că, în loc să fie apărători ai legii acești lideri de poliție au ales să traverseze linia subtilă dintre aplicarea și încălcarea legii. O poveste tristă, dar care poate fi luat drept un memento pentru toți cei implicați în menținerea ordinii și justiției. 

Pe lângă încălcarea legilor în sine, este vorba și despre zdruncinarea încrederii publicului în forțele de ordine. Cetățenii, care ar trebui să se simtă protejați și respectați de poliție, au devenit martorii neputincioși ai unui sistem corupt, în care cei desemnați să apere legea se află, în mod ironic, sub spectrul acesteia.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.