Șantierul de pe strada Kogălniceanu și străzile adiacente, care inițial trebuia să fie finalizat deja, a mai primit o prelungire până pe data de 30 aprilie 2024, după ședința de Consiliu Local din această săptămână. Situația rămâne tensionată și hilară, în condițiile în care în proporție de 98%, șantierul este deja finalizat, singura problemă care a mai rămas fiind soclul pentru grupul statuar „Școala Ardeleană.”
Potrivit deciziei consilierilor locali, care a stârnit nemulțumiri, cei 2% rămași privind finalizarea proiectului vor fi suportați din bugetul local. Măsura vine în contrast cu cele spuse nu de mult de edil, care a menționat că ce „s-a stricat se va reface din banii executantului”, o altă minciună marca administrația Boc. Să nu uităm că Primăria a mai pompat pentru terminarea șantierului încă vreo 12 milioane de lei, fără TVA.
Cea mai mare problemă este proveniența pietrei pentru soclul grupului statuar „Școala Ardeleană”, care va fi adusă din Ucraina, o țară aflată în război de aproape 2 ani de zile. Emil Boc a declarat că doar de la vecinii noștri s-a putut găsit piatra pentru soclu, iar din cauza „dronelor”, care ar putea distruge drumul pe care mașina cu piatra vine spre România, s-a asigurat că se vor putea face lucrări și în 2024.
Nu reprezintă o noutate că lucrările pe șantier sunt percepute de clujeni ca fiind deranjante și nesatisfăcătoare. Gunoaiele adunate în zonă, lucrările proaste executate și șansele mici ca grupul statuar să fie repus pe soclu în acest an sunt subiecte de nemulțumire în rândul locuitorilor orașului de luni de zile.
Nu doar Emil Boc știe să mintă, când vine vorba de a duce cu zăhărelul pe clujeni. De curând, și viceprimarul Dan Tarcea a spus la un post de radio că lucrările de pe strada Kogălniceanu s-au încheiat. Oare să fi uitat de soclul pentru grupul statuar? Sau zecile de plăci de granit care stau, una peste alta, împrăștiate peste tot pe stradă? Sau gunoaiele adunate în saci de gunoi și lăsate în fața UBB-ului? Posibil să fi trecut cu vederea aceste mici probleme.
Administrația Boc și dronele din Ucraina
„Vor mai rămâne câteva lucruri nesemnificative, dar proiectul global e în linie dreaptă. A fost un proiect greu și cu impact major. Mă bucur că clujenii apreciază cum arată deja centrul orașului. Oricât ar critica unul sau altul, în fața realității rămâi dezarmat”, a mai spus Emil Boc la ședința de Consiliu Local din 4 decembrie.
Concret, pentru a clarifica contextul, Primăria va aloca fonduri suplimentare după data de 31 decembrie 2023, dar nu mai târziu de 30 aprilie 2024, în vederea finalizării integrale a lucrărilor. Poate singura persoană care are curajul să se opună lui Emil Boc, doamna consilier local Anca Ciubăncan de la PSD, a adus în discuție și problemele asociate cu bustul lui Emil Racoviță și a cerut explicații. Emil Boc a spus, cum a făcut-o de fiecare dată, că acesta va fi reamplasat unde îi este locul. Când, asta nimeni nu știe.
BOX
Pe o suprafață de peste 25.000 mp, proiectul de investiții cuprinde lucrări pentru strada Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente – Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu. Obiectivul general al proiectului este creșterea calității spațiului public, o componentă cheie pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă.
Nebunia privind lucrările de pe strada Mihail Kogălniceanu nu se prea poate descrie prin cuvinte, în condițiile în care firma care se ocupă de modernizarea străzii și a celor adiacente a fost aruncată la coșul de gunoi, angajată alta, dar în scurt timp, Mossfern, firma arhitectului Arnold Macalik, a fost „repusă pe soclu”, după mai multe discuții în spatele ușilor închise.
Dragoste cu forța nu se poate, dar la primăria lui Emil Boc totul este posibil
Biroul Mossfern a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca și au cerut instanțelor să constate că nu au nicio culpă în încetarea contractului cu Primăria pentru asistarea lucrărilor de modernizare din zona Kogălniceanu-Universității. Evident, Tribunalul Cluj a respins ca rămasă fără obiect cererea de chemare în judecată. Cu toate acestea, tot din banii clujenilor, Primăria va restitui firmei taxa de timbru în valoare de 19.745 de lei, iar Arnold Macalik, cel care conduce biroul, a revenit să supervizeze finalizarea șantierului la Paștele de anul viitor.
„Admite excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a pârâtei P M C-N, invocată de pârâţi şi, în consecinţă, respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantă în contradictoriu cu această pârâtă, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără capacitate procesuală de folosinţă. Admite excepţia rămânerii fără obiect a cererii de chemare în judecată şi, în consecinţă, respinge ca rămasă fără obiect cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta M SRL, în contradictoriu cu pârâtul M C-N. Dispune obligarea pârâtului M C-N la plata către reclamanta M SRL a sumei de 19.754 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată astăzi, data de 15.11.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în hotărârea Tribunalului Cluj.
Totodată, edilul Clujului continuă să promoveze minciuna, evident, la presa lui favorită, precizând că până la sfârșitul lunii decembrie, șantierul se va apropia de varianta finală. Cu toate acestea trebuie să menționăm că Emil Boc a recunoscut că proiectul a fost unul greu, cu multe provocări și impact major. Ne întrebăm de ce oare s-a ajuns aici, când totul putea fi rezolvat încă de la început, dacă exista dorință și implicare?
Arhitectul Arnold Macalik, cel care coordonează firma Mossfern și a realizat proiectul de reamenajare a străzii Mihail Kogălniceanu, a fost distins nu de mult cu Premiul Maghiar pentru Arhitectură de către Uniunea Maghiară a Arhitecților din Ungaria. Proiectul de „Amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente” a fost realizat de firma Mossfern Arhitectură condusă de arhitectul Macalik Arnold Ernő. Coautori ai proiectului sunt Lázár Csaba, Perju Mădălina Simona, Macalik Arnold Ernő, Vass Dániel, Pop Vlad Bogdan, Vajna Botond Szilárd, Molnár Attila, Szilágyi-Bartha József. Proiectul a fost desemnat câștigător în urma unui concurs internațional organizat în 2018 și la care au participat mai multe firme de arhitectură și arhitecți.
Marele proiect de modernizare, sub tutela lui Arnold Macalik, urmărește pietonalizarea mai multor tronsoane de străzi și plantarea a peste 250 de arbori. Încă nu se văd, din păcate. Nici sistemul de iluminat care trebuie modernizat cu tehnologie LED și stațiile de încărcare pentru mașinile electrice nu se vede la orizont. Și toate aceste lucrări să fie finalizate până la sfârșitul anului 2023? Poate până la sfârșitul anului 2024.
Ne întoarcem puțin privirile spre o altă stradă care suferă din cauza incompetenței administrației locale, mai exact spre strada Republicii, unde muncitorii care mimează munca se confruntă cu dificultăți de a așeza dalele conform planului inițial, luptându-se să le plaseze în locurile cuvenite. Jurnaliștii de la Gazeta de Cluj s-au plimbat puțin la fața locului pentru a constata cu ochii lor că lucrările avansează chiar foarte încet, cu o viteză comparabilă cu cea a unui melc.
În ciuda acestor întârzieri aparent fără sfârșit, un aspect pozitiv este reamplasarea Statuii Fecioarei Maria pe strada Universității. Această statuie a fost inițial ridicată pentru a marca lupta împotriva ciumei. Cu toate acestea, preocupările cu privire la ritmul lent al lucrărilor rămân actuale și nu putem să le trecem sub preș. Am discutat cu câțiva clujeni care își făceau loc printre „tranșeele” de pe Universității.
Un clujean a precizat pentru ziarul nostru că tot ceea ce vede este un adevărat coșmar și că lucrurile se mișcă foarte încet.
„Nimeni nu pare să știe când vor fi gata. Totul se mișcă foarte încet, parcă e o poveste fără sfârșit. E o nebunie totală. Oamenii se plimbă pe aici, dar evită să mai vină în această zonă din cauza haosului. Și nu-i de mirare. În loc să se rezolve lucrurile, totul pare să meargă în cerc. Și uitați-vă la strada asta, e plină de probleme. Așa nu se face administrație”, a declarat clujeanul pentru ziarul nostru.
Acest joc de-a șoarecele și pisica privind modernizare străzii Kogălniceanu și a celor adiacente prezintă clar că gestionarea proiectului a fost marcată de indiferență și neștiință, aspecte care au avut și au consecințe negative asupra comunității locale.
Este evident că resursele financiare ale clujenilor au fost implicate într-un proiect care, în loc să aducă îmbunătățiri semnificative în infrastructura locală, a fost perceput ca un dezastru administrativ. Prostia și comunicarea deficitară, plus planificarea ineficientă au contribuit la apariția problemelor și la neîndeplinirea așteptărilor cetățenilor.
Să sperăm că rușii vor pune pe pauză războiul, pentru ca Ucraina să livreze piatra pentru soclul grupului statuar „Școala Ardeleană.” Atunci Emil Boc va triumfa. Atunci nu va mai înfrânge.
Alt titlu imbecil