Potrivit Emilianei Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie din Cluj, începând de azi medicii de familie vor face doar consultații decontate de stat.

Ne-am gândit să respectăm contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate și de săptămâna viitoare vom asigura doar acele consultații care sunt decontate, pentru că eu cred că decidenții noștri nu realizează și nu știu ce se întâmplă în medicina de familie”, a explicat pentru „Adevărul”, Emiliana Costiug, președinta Asociației Medicilor de Familie din Cluj. 

Medicul s-a referit la faptul că medicii de familie consultă mai mulți pacienți față de numărul de consultații care le sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Probabil că știu decidenții acest lucru, dar nu vor să facă public acest fapt, pentru că și Casa de Asigurări are baza de date și are acces la toate consultațiile pe care le acordă medicii de familie: noi consultăm mult mai mult decât suntem plătiți și, în condițiile acestea, să reduci cu 30% finanțarea în medicina de familie mi se pare pur și simplu un act răuvoitor”, a explicat medicul.

Decizia este cu atât mai neinspirată cu cât, spune președinta, România și-a luat angajamentul în fața Comisiei Europene și a Băncii Mondiale de a crește finanțarea asistenței medicale primare și a prevenției, de care este atât de mare nevoie.

Ei uite că acum, în an electoral, decidenții noștri se gândesc să să taie fondurile de la medicina de familie și de la medicii din ambulator”, susține medicul.

Președinta a subliniat că, de fapt, nu vorbim despre banii medicilor. „Acești bani sunt alocați pentru funcționare unui centru de permanență sau a unei unități sanitare cu tot ce înseamnă fond de salarii, utilități, chirie, chiar acele tipizate medicale. Ultima factură de la gaz a fost de 902 lei, deci astea astea sunt costurile de funcționare ale unui cabinet medical”, a precizat Costiug.  

Emiliana Costiug a susținut că, în mod obișnuit, cabinetele de medicină de familie au o medie de 40, 50 sau chiar 60 de consultații pe zi, în funcție de numărul de pacienți,

 „Deci, gândiți-vă că la nivelul cabinetului de medicină de familie se decontează de către Casa Națională un număr de 20 sau 24 de consultații pe zi, în condițiile în care majoritatea cabinetelor raportează 40, 50, chiar 60 de consultații în fiecare zi, pentru că sunt pacienții înscriși pe listă, sunt bolnavi, au nevoie de servicii medicale”, precizează medicul. Astfel, practic, circa 20 de consultații sunt decontate, iar circa 30 nu sunt plătite în fiecare zi.

În condițiile acestea și în condițiile reducerii extraordinare a bugetului pentru medicii de familie, ne vedem nevoiți să respectăm doar contractul cu Casa Națională și să oferim doar acele 20 de consultații pe zi și vom face liste de programare mai lungi”, a mai spus Emiliana Costiug.

Va crește numărul de pacienți de la Urgențe

Efectele acestei măsuri vor fi de creștere a numărului de pacienți care se adresează Unităților de Primiri Urgențe.

„Unitățile de primiri urgențe ar fi sufocate și medicii de la Urgențe recunosc că în weekend, când cabinetele medicale sunt închise, numărul de solicitări crește simțitor”, a precizat Costiug.

În plus, suntem în plin sezon de viroze respiratorii. „Suntem suprasolicitați cu numărul mare de viroze, multe cazuri de gripă, cu decompensare a bolilor cronice, pentru că acesta este sezonul cel mai dificil privind sănătatea noastră și în condițiile acestea ne vedem agresați, să zic așa, și cu alte probleme administrative”, a precizat președinta.

Mai mult, există pericolul să nu mai funcționeze centrele de permanență – unități deservite de medici de familie care asigură pe rând asistență medicală în intervalul orar în care nu funcționează cabinetele de medicină de familie- nu au primit finanțarea pentru perioada octombrie-decembrie. În zonele rurale situația este și mai disperată, întrucât medicii de familie sunt singurii furnizori de servicii medicale.

Președinta Asociației Medicilor de Familie din Cluj consideră că, de fapt, ar trebui crescut bugetul pentru medicina de familie, nu scăzut. „O creștere a resurselor financiare pentru medicina de familie ar fi binevenită, pentru că am avea atâtea de dat. Eu aș putea să-mi fac o echipă, să-mi dotez corespunzător cabinetul, dacă aș avea siguranța venitului de mâine. Altfel mi-e și frică să investesc. Calcularea riscurilor de sănătate ale fiecărui individ ar fi foarte importantă și asta medicul de familie o face și nu necesită neapărat investigații foarte scumpe. Toate acestea  presupun ca medicul să aibă resursele necesare inclusiv  financiare”, a concluzionat medicul, potrivit adevarul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.