Cinci patroni care dețin saloane de înfrumusețare în județul Cluj s-au ales cu amenzi în valoare totală de 29.000 de lei, în urma unui control desfășurat de Inspectorat Teritorial de Muncă Cluj.

Cea mai mare amendă, respectiv 20.000 de lei, a fost primită de un angajator care a primit la muncă o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă.

Alți patru angajatori au fost amendați cu sume cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei pentru neorganizarea evidenței orelor lucrate, cu evidențierea zilnică a orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru pentru fiecare salariat în parte.

Reprezentanții IITM Cluj arată că munca nedeclarată este un fenomen extrem de nociv, datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce și anume:

  • persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială (lipsa drepturilor conferite de un contract de muncă, cum ar fi cele la concediu remunerat și la concediu medical; lipsa accesului la pensie și la indemnizație de șomaj);
  • persoana care prestează munca fara forme legale de angajare, nu are siguranța plății muncii prestate, plata facându-se în funcție de bunăvoința angajatorului;
  • angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube produse de către acesta;
  • condițiile precare de muncă pentru lucrători și riscurile pe care acestea le implică pentru sănătatea lucrătorilor;
  • fondurile sociale și bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale.

În total 45 de saloane de coafură și înfrumusțare din judeţul Cluj au fost controlate de inspectorii ITM. Aceștia au organizat o amplă acțiune de identificare a cazurilor de muncă nedeclarată.

Citește și: Relații bolnăvicioase între copiii magnaților din Cluj: Constantea, Rus și Ciorcilă, în afaceri cu doi antreprenori „lipiți” de capul unei rețele de trafic de droguri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.