Sursa foto: actualedecluj

Curtea de Apel Cluj a decis, cu titlu definitiv, că Vasile Bercan, om de afaceri clujean din domeniul imobiliarelor și fost secretar de stat la Ministerul Transportului este nevinovat de infracțiunile financiare (evaziune și spălare de bani) pentru care a fost trimis în judecată în urmă cu 4 ani. Pe parcursul timpului în care a fost judecat, membrii familiei omului de afaceri derulează investiții imobiliare: un cămin de bătrâni și un ansamblu imobiliar cu două blocuri a câte 5 etaje. Când era la Ministerul Transporturilor, Bercan a fost arestat pentru cât de bine s-a achitat de fișa postului. 

În 2015 procurorii clujeni i-au făcut lui Vasile Bercan dosar pentru spălare de bani și evaziune. După 5 ani de cercetări l-au trimis în instanță. La Tribunalul Cluj, judecătorul Liana Cociș l-a judecat până la începutul anului 2023 când, după ce a amânat pronunțarea de 19 ori pe parcursul unui an, …hop!, a intervenit prescripția faptelor.

Ulterior, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj unde a fost judecat de FĂRCAŞ-HÎNGAN Georgiana-Rodica, CORLĂŢEANU Simina, și SOROIU Loredana Anamaria. În urmă cu câteva zile completul format din judecătoarele menționate anterior au dat o sentință definitivă prin care au ridicat sechestrul pus pe o parte din averea lui Bercan.

”(…) admite apelul inculpatului BERCAN VASILE IOAN GRIGORE împotriva sentinţei penale nr. 2/2023, pronunţată de Tribunalul Cluj la data de 12 ianuarie 2023 în dosar nr. 1488/117/2020, pe care o desfiinţează în parte, sub aspectul laturii penale şi civile a cauzei, în ceea ce priveşte dispoziţia de confiscare specială de la inculpat a sumei de 588.000 lei şi menţinerea faţă de acesta a măsurii asiguratorii a sechestrului judiciar şi, rejudecând cauza în aceste limite: Înlătură dispoziţia de confiscare de la inculpatul BERCAN VASILE IOAN GRIGORE a sumei de 588.000 lei, din cuprinsul sentinţei apelate şi întemeiată pe dispoziţiile art. 51 alin. 1 din Legea nr. 129/2019 şi art. 112 alin. 1 lit. b) şi e) C.pen. În temeiul art. 404 alin. 4 lit. c) C.proc.pen., ridică măsura asiguratorie a sechestrului judiciar dispusă în cauză faţă de inculpatul BERCAN VASILE IOAN GRIGORE prin ordonanţa procurorului nr. 152/P/2015 din data de 21.08.2018, în vederea garantării executării măsurii de siguranţă a confiscării speciale asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatului, măsură aplicată prin procesul-verbal de aplicare a sechestrului asigurator întocmit la data de 11.09.2018, cu privire la imobilul format din teren şi casă de cărămidă, cotă de 1/1 parte din imobil, aparţinând inculpatului BERCAN VASILE IOAN GRIGORE. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii. (…) Definitivă. Pronunţată azi, data de 25 ianuarie 2024”, arată soluția pe scurt a instanței.

Alături de Bercan, în dosar au mai fost judecați Gavril Coca, Maria Tomșa și firma 2 Invest SRL, acuzați de evaziune, complicitate la evaziune și spălare de bani. Pentru a îngreuna ancheta procurorilor, afacerea a fost piperată cu un transfer fictiv de părți sociale ale firmei menționate.

La prima vedere, rechizitoriul a fost simplu

Practic, în decembrie 2013, Vasile Bercan, care era asociat şi administrator al SC 2 Invest  SRL Cluj-Napoca, împreună cu Gavril Coca, au înregistrat operațiuni fictive în contabilitatea firmei către o altă societate comercială în valoare totală de 1.240.000 lei. A fost vorba de cinci facturi fiscale emise în baza unor tranzacții simulate pentru a eluda plata TVA-ului. Astfel, a rezultat un prejudiciu de 400.000 lei, din care suma de 240.000 lei reprezintă TVA evidenţiată pe facturi, care ar fi fost dedusă în mod nelegal, iar suma de 160.000 lei reprezintă impozitul pe profit sustras de la plată.

În 2014 au repetat ”schema” cu cheltuieli fictive de achiziţii de prestări servicii pe baza unui număr de cinci facturi fiscale, în valoare totală de 1.240.000 lei. În același an cei doi au realizat mai multe transferuri bancare cu scopul de a ascunde evaziunea. Tomșa Maria Cecilia era titulara conturilor folosite în tentativa de a masca faptul că sumele de bani proveneau din evaziune.

La începutul lunii noiembrie 2021, înainte de începerea cercetării judecătoreşti, toți cei trei inculpați au declarat că vor să fie judecaţi în procedura privind recunoaşterea învinuirii, numai în baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, şi a înscrisurilor pe care le vor depune la dosar, arătând că recunosc comiterea infracţiunilor reţinute în sarcina lor. Potrivit noii legislații penale, cei care recunosc faptele pentru care sunt judecați beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor pedepsei închisorii.

Cu acest dosar și cu acordurile de recunoaștere, magistratului care s-a ocupat de dosar a emis pronunțarea în cauză într-un an de zile.

Afacerile familiei Bercan

Vasile Bercan, socrul avocatului clujean, este un apropiat al liberalilor care a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Transporturilor până în 2005, când a fost eliberat din funcție de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. Motivul care a stat atunci la baza demiterii lui Bercan au fost declarațiile pe care acesta le-a făcut în legătură cu Autostrada Bechtel, prin care îl contrazicea pe șeful Executivului de la acea vreme. Astfel, după ce premierul Tăriceanu a anunțat într-o emisiune televizată că Guvernul va decide, mai mult ca sigur, anularea contractelor încheiate de fostul Cabinet condus de Adrian Năstase fără respectarea normelor în vigoare, Vasile Ioan Grigore Bercan anunța că, de fapt, negocierile cu concernul Bechtel se derulau fără nicio problemă.

Compania patronată de Vasile Bercan, 2 Invest, a câștigat un contract de peste 1,4 milioane de lei de la CFR SA pentru lucrări de punere în siguranță a circulației feroviare pe un pod între Videle și Orșova. Firma lui a făcut parte și din consorțiul care a câștigat modernizarea Gării Bistrița costurile pentru lucrarea respectivă ridicându-se la aproximativ 9 milioane de euro.

De asemenea, 2 Invest SRL a câştigat licitaţii de asfaltare a străzilor din Cluj- Napoca, modernizat sediul cinematografului Dacia (valoarea contractului a fost de 2,2 milioane de lei, n.red.), a sponsorizat renovarea sediului liberalilor clujeni și a construit parcarea din faţa complexului Sigma Shoping Center, pe vremea când afacerea era condusă de Arpad Paszkany.

De pe urma afacerilor derulate între firma pe care o patronează și Ministerul Transporturilor, Vasile Bercan a ajuns să fie arestat.

Bercan, împreună cu Padină Constantin, dirigintele de șantier al CFR S.A. Sucursala Regionala CFR Craiova și inginerul Ștefănescu Ion, au fost reținuți pentru că, potrivit procurorilor, a obţinut, cu acte false, mai mulţi bani decât ar fi trebuit pentru construirea unui pod feroviar.

Este vorba despre un pod feroviar construit în perioada 2016-2017 în zona localităţii Beharca şi care face parte din traseul Orşova-Videle. Prejudiciul pe care aceştia l-au creat CFR, prezentând situaţii de lucrări supraevaluate, este de peste 2 milioane lei.

Familia Bercan derulează o investiție imobiliară pe Bulevardul Muncii 191 – 195, terenul pus în discuție fiind în suprafață de 5.600 mp. Prin Planul Urbanistic Zonal supus dezbaterii se propune dezvoltarea zonei și construirea unui imobil mixt și a unuia de locuințe colective. Proiectul prevede și amenajarea unui spațiu verde cu acces public nelimitat. Cele două imobile aflate în dezbatere ar urma să aibă 5 etaje, iar la subsol vor fi locuri de parcare.

Cum s-a motivat prescripția

”în succesiunea de legi penale aplicabile în speţă, cea mai favorabilă inculpatului Bercan Vasile Ioan Grigore îi este legea penală în vigoare în perioada 25 iunie 2018-30.05.2022, perioadă în care nu există întreruperi ale termenului de prescripţie, astfel, că cele trei fapte pentru care inculpatul a fost găsit vinovat sunt prescrise la datele de 31.12.2021 şi respectiv 08.01.2019 şi 20.01.2022. Prin urmare, în baza art. 396 alin. 6 Cod de Procedură Penală rap. la art.  16 alin. 1 lit. f Cod de Procedură Penală, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale, pentru infracţiunile  de evaziune fiscală prev. de art.  9 alin. 1 lit. c din L. 241/2005, delapidare  prev. de art.  295 Cod penal şi spălare de bani prev. de art.  49 lit. a şi b din L. 129/2019, tribunalul va dispune încetarea procesului penal faţă de inculpatul Bercan Vasile Ioan Grigore.

Mai trebuie să menţionăm că în cauză inculpatul nu a solicitat continuarea procesului penal, conform art. 18 Cod de Procedură Penală, dar probaţiunea a fost epuizată în speţă, deoarece inculpatul a solicitat judecarea sa doar în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, în condiţiile în care prescripţia răspunderii penale nu s-a invocat pe cale de excepţie, înaintea epuizării probatoriului constând în înscrisuri depuse în faţa instanţei de judecată. De aceea tribunalul a fost în măsură să constate, în baza probelor administrate, vinovăţia inculpatului pentru cele trei infracţiuni pentru care a intervenit prescripţia răspunderii pedepsei”, arată sentința de la Tribunalul Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.