Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au demarat marți dimineață o serie de percheziții la peste 20 de adrese situate în București și în trei județe, într-un amplu dosar de corupție ce vizează mai mulți funcționari vamali suspectați de luare de mită. Surse judiciare au confirmat pentru HotNews.ro că printre locațiile percheziționate se numără și sediul Direcției Regionale Vamale București.
Concomitent cu acțiunile desfășurate de DNA, Direcția Generală Anticorupție (DGA) a demarat descinderi la Agenția de Control și Încasare Nădlac II, într-o investigație ce vizează tot fapte de corupție, mai exact, suspiciuni de luare de mită.
Potrivit comunicatului emis de DNA, ancheta este axată pe posibile acte de corupție comise în perioada 2021 – 2024 de către funcționari publici în exercitarea atribuțiilor de serviciu.
În cadrul acestor percheziții, au fost vizate 20 de locații din București și din județele Ilfov, Dâmbovița și Giurgiu, inclusiv sediul unei instituții publice, alături de domiciliile unor persoane fizice și sediile unor companii.
Sursele judiciare au indicat că printre instituțiile percheziționate se află Direcția Regională Vamală București, unde se bănuiește că funcționarii vamali ar fi acceptat mită de la șoferi pentru a permite introducerea în țară a bunurilor fără documente corespunzătoare sau contrafăcute.
În paralel, DGA efectuează percheziții la Agenția de Control și Încasare Nădlac II, iar ancheta vizează, de asemenea, infracțiuni de corupție. Potrivit informațiilor, angajați ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, aflată în subordinea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), sunt în vizorul autorităților.
CNAIR a reacționat prin intermediul unui comunicat de presă, precizând că verificările au fost declanșate ca urmare a unor sesizări și au fost transmise autorităților de investigație atunci când s-au identificat posibile abateri de natură penală.
Compania a subliniat că acțiunile sale se înscriu în politica de toleranță zero față de actele de corupție și că astfel de controale sunt desfășurate periodic în conformitate cu această linie de conduită.