Comasarea alegerilor, cel mai intens subiect dezbătut din ultimele săptămâni, a împărțit coaliția de guvernare în două, în condițiile în care liderii PSD și PNL nu au ajuns la un acord. Mărul discordiei care a pus pe pauză discuțiile este candidatura la prezidențiale. Social-democrații își doresc pe prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, candidatul coaliției la prezidențiale, iar liberalii pe Nicolae Ciucă. În astfel de condiții, șansele ca alegerile locale să nu fie comasate cu europarlamentare, iar toate cele patru algeri să se desfășoare la termen. 

Gazeta de Cluj a luat legătura cu deputații clujeni pentru a afla punctul lor de vedere cu privire la comasarea alegerilor. 

Parlamentarul PNL, Radu Moisin, a tranșat rapid problema, amintind că indiferent de decizia coaliției de guvernare PSD-PNL, este pregătit pentru orice variantă. 

În primul rând se discută mult prea mult și de mult timp în spațiul politic despre acest subiect, ceea ce cred că irită electoratul mai ales în această perioadă cu probleme economice serioase. În al doilea rând, dacă nu era pandemia, alegerile locale ar fi fost în iunie. Indiferent de decizia coaliției, noi, la Cluj, suntem pregătiți pentru orice variantă, dar sper ca subiectul va fi tranșat rapid”, a declarat deputatul liberal de la Cluj, Radu Moisin. 

Și Emil Boc, coleg cu Radu Moisin în PNL, a declarat în urmă cu ceva timp că este de acord cu comasarea alegerilor, care până la urmă va fi tranșată la nivel național de către liderii PSD-PNL. Mai mult, edilul a amintit că atunci când a fost prim-ministru, a organizat în 2009 simultan alegeri prezidenţiale, turul 1, cu un referendum şi n-a fost nicio problemă. 

Mergem în Bistrița, la deputatul PNL Diana Morar, care a amintit de faptul că a susținut de multă vreme varianta comasării alegerilor (cu mai multe argumente legate de eficientizarea activității administrative și a economiei cheltuielilor bugetare (aproximativ 2 miliarde lei – spre comparație impactul bugetar pentru creșterea pensiilor este de 4 miliarde lei). 

„Chiar dacă ideea comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare a venit de la PSD, iar opoziția critică vehement acest scenariu, este o variantă pe care PNL o ia în serios în calcul, acest aspect fiind discutat ieri în ședința forului de conducere a partidului, unde s-a agreat începerea discuțiilor pe acest subiect în coaliția de guvernare. Din punctul nostru de vedere, principalul beneficiu ar fi dat de o participare mai mare la vot, asigurând astfel reprezentativitatea, pe lângă avantajele bugetare și legate de organizarea eficientă a unui an electoral încărcat”, a spus Diana Morar. 

AUR și comasarea alegerilor, o lovitură de stat de catifea 

Nu de aceeași părere cu Radu Moisin și Emil este Alin Coleșa, deputat AUR de Cluj. El a precizat pentru Gazeta de Cluj că pentru alegeri corecte este nevoie de claritate, iar comasarea alegerilor reprezintă o încercare de „lovitură de stat de catifea.”

„Pentru alegeri corecte este nevoie de claritate. Suprapunandu-se alegerile locale peste cele europarlamentare, suprapunem candidații pentru Ploșcoș, de exemplu, cu cei pentru Bruxelles. Știm cu toții metodele neortodoxe de intimidare și de manipulare la care se dedau mulți primari. Suntem conștienți că alegerile locale reprezintă punctul nostru slab datorită numărului foarte mare de candidați necesari – vorbim de aproape 50.000 de candidați la nivel național, în condițiile în care politica este percepută ca o mlaștină mocirloasa”, a declarat Alin Coleșa. 

De asemenea, parlamentarul AUR a mai precizat că prin suprapunerea alegerilor locale se urmărește scăderea abuzivă a primului loc pe care AUR l-ar putea obține la primele alegeri, cele europarlamentare. 

Alin Coleșa: Coaliția de guvernare este în stare să dea foc țării

„Motivația reducerii cheltuielilor este una mincinoasă. Chiar ei propun 2 variante – o alegeri comasate, dar întinse de-a lungul a două zile, sau simultane, în secții diferite. În mod evident niciuna dintre variante nu va duce la reducere cheltuielilor, ci doar la confuzie. O altă sursă de probleme este reprezentată de faptul că la alegerile europarlamentare se poate vota în orice secție, dar în cazul celor locale, doar în secțiile UAT-uri unde are domiciliul alegătorul”, a mai adăugat Alin Coleșa. 

Totodată, deputatul AUR de Cluj a mai afirmat că actuala coaliție „toxică”, PSD-PNL, dorește să se mențină la putere cu orice preț, iar pentru aceasta este în stare să „încalce orice regulă legală sau de elementar bun simț. 

Actuala coaliție toxică dorește să se mențină la putere cu orice preț – pentru aceasta este în stare să încalce orice regulă legală sau de elementar bun simț. Este în stare să dea foc țării.

Deputata USR, Oana Murariu, a declarat că în timp ce țara noastră și românii se confruntă cu probleme reale, coaliția de guvernare PSD-PNL continuă să vorbească de comasări de alegeri și împărțiri de funcții. 

„Asta îi doare acum pe românii care nu găsesc medicamente în spitale, pe cei care nu știu cum să se descurce cu banii să trăiască de la o lună la alta, pe antreprenorii apăsați de noi și noi taxe? Din păcate suntem conduși de o guvernare axată doar pe mai binele găștilor de partid, nu preocupată de viața oamenilor obișnuiți. Nu îmi pot dori decât ca românii să sancționeze la vot iresponsabilitatea și sfidarea pe care o primesc în fiecare nouă zi din partea PSD-PNL”, a conchis șefa USR Cluj, Oana Murariu. 

Viorel Băltărețu, deputat USR, a declarat pentru Gazeta de Cluj că PSD-PNL nu are în vedere interesul cetățeanului când propun comasarea alegerilor. Mai mult, această măsură este dorită de cele două partide pentru a-și securiza rezultate favorabile în alegeri.

„În primul rând, se dorește mobilizarea primarilor și a activului de partid local pentru alte alegeri decât cele locale. E cunoscut faptul că activul local de partid condus de obicei de primar nu se mobilizează suficient pentru alte alegeri decât cele locale. Pe lângă acest interes comun pe care îl au, mai există și interesul PSD care dorește candidatul pentru funcția de președinte. Mai este un aspect: deși ni se “vinde” comasarea ca pe o metodă de reducere a cheltuielior publice, nu vom obține nimic bun pentru români din comasarea alegerilor”, a declarat Viorel Băltărețu. 

Viorel Băltărețu: Obținem doar un monopol oligarhic politic în România, care devine tot mai mult o țară fără perspective, ce va cunoaște un regres economic în anii următori

Totodată, deputatul USR a menționat faptul că stoparea risipei trebuie făcută prin reducerea cheltuielilor din cadrul aparatului bugetar și al achizițiilor publice inutile, prin comasarea UAT-urilor incapabile să functioneze autonom finaciar, nu în cadrul alegerilor publice

„O dată la patru ani, românii au acest drept democratic și fix aici s-au găsit PSD-PNL să facă reduceri de cheltuieli!”, a conchis parlamentarul USR. 

Și senatorul USR, Cristian Bordei, a declarat că în principiu, comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare are ca scop evident maximizarea rezultatelor la europarlamentare pentru partidele care au structurile cele mai dezvoltate în teritoriu, implicit mulți primari care se vor mobiliza la maxim pentru locale. 

„Avantajul va fi deci pentru PSD, PNL și UDMR, dar în principal pentru PNL care capitalizează eșecurile guvernării cu PSD și este pe scădere. Se vorbește și despre comasarea parlamentarelor cu unul din tururile de la prezidențiale dar rămâne de văzut dacă se va ajunge la o înțeleger și pentru care dintre tururile prezidențialelor, fiecare tur are logica lui”, a spus Cristian Bordei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.