Nicolae Potra a fost angajat până de curând în cadrul Unității Militare 02216, care are sediul în centrul orașului Cluj-Napoca și face parte din Divizia 4 Infanterie ”Gemina”. Numele lui apare în mai multe procese de pe rolul instanțelor de judecată locale civile. El este acuzat de soția lui că, de mai mulți ani, îi terorizează în mod violent pe ea și pe fiul lor. Chiar dacă, în mod normal, cadrele militare ar trebui supuse unei evaluări psihologice periodice, se pare că acest lucru nu s-a întâmplat în cazul lui. Altfel nu este clar cum un militar profesionisti poate strânge de gât o femeie în fața unei școli.
Potra Nicolae este acuzat că de mai mulți ani își terorizează familia. Drept mărturie stau procesele în care soția lui, Loredana* și fiul lor, Iulian*, în vârstă de 10 ani, (*numele folosite în cadrul articolului nu sunt reale pentru a proteja identitatea victimelor, n.red.) au obținut două ordine de protecție pe o perioadă de 6 luni, împotriva lui fiind formulate și mai multe plângeri penale.
Nicolae Potra s-a căsătorit cu Loredana în 2012, iar un an mai târziu s-a născut fiul lor. Relația lor a fost marcată de foarte multe episoade tensionate și certuri datorate, pe de o parte, caracterului lui, dar și ca urmare a consumului de alcool zilnic.
În timp, comportamentul a degenerat, Nicolae Potra ajungând să își terorizeze copilul și soția. În anii respectivi, agresiunile verbale și fizice au creat o atmosferă permanentă de tensiune. Astfel s-a ajuns la divorț.
Acest pas a făcut ca agresiunea lui Nicolae Potra împotriva soției și fiului să escaladeze în mod alarmant, fiind pusă în pericol viața victimelor.
Pentru comportamentul din cadrul familiei Potra poate fi exemplificativ următorul episod care a avut loc la începutul anului 2023. Loredana venise că își ia copilul cu mașina de la școală.
Nicolae Potra se afla și el în fața școlii, chiar dacă, potrivit ordinului de protecție nu avea voie să se apropie la o distanță de câteva sute de metri față de cei doi. A profitat de momentul în care fiul lor a urcat în mașină pe locul din dreapta față, iar el s-a urcat pe bancheta din spate. Când Loredana i-a spus să coboare, altfel va suna la 112, el s-a năpustit asupra ei intenționând să-i ia telefonul. Apoi, de față cu copilul care înlemnise de frică, a bătut-o în mașina care se afla în fața școlii. Pentru a vă da seama de gravitatea loviturilor, certificatul de la IML arată că leziunile traumatice au necesitat 16-18 zile de îngrijiri medicale.
Un alt episod arată că Potra i-a așteptat pe cei doi în scara blocului, iar când aceștia au apărut s-a năpustit asupra lor încercând să o strângă de gât pe femeie. Atunci fiul lor a făcut un atac de panică și s-a scăpat pe el, reușind în final să fugă și să se baricadeze în mașină.
Aceste două episoade nu sunt izolate și nici exemplificative pentru comportamentul violent al militarului profesionist. Aproape toți anii, din 2013 până în prezent, au fost marcate de episoade violente. Însă, comportamentul lui ar fi trebuit analizat la locul de muncă.
În primul rând, angajații din Ministerul Apărării trebuie să respecte un cod de etică și comportament care, dacă ar fi fost urmărit, l-ar fi trimis pe Potra direct în comisiile disciplinare pentru analizarea comportamentului său violent față de membrii propriei familii. În al doilea rând, toți angajații din Ministerul Apărării trebuie să treacă prin evaluări psihologice periodice.
După ce îți terorizezi familia, un test șablon îți dă voie să îți aperi țara
Practic, în toate structurile militare, fie că este vorba despre SRI, MAI sau MApN, etc, evaluările psihologice periodice sunt obligatorii. Însă, testele sunt trecute prin două metode: ori se dă o mică ”atenție”, adică șpagă, ori răspunsurile la teste sunt memorate.
„În structurile militare, testarea psihologică este obligatorie. Aceste teste sunt incluse într-o ramură care se numește psihometrie. Este vorba despre teste de personalitate proiective prin care se încearcă anticiparea comportamentului. Nu trebuie să vă gândiți că se anticipează cu exactitate ce ar putea face subiectul într-o situație. Însă se poate spune dacă că există sau nu o anumită tendință comportamentală. De asemenea, se poate determina, repet, nu cu exactitate dacă subiectul are un comportament viciat de substanțe, în acestea fiind inclus și alcoolul. Însă, mulți dintre angajații acestor structuri au învăţat să răspundă la aceste teste astfel încât să le treacă”, a declarat un psiholog pentru Gazeta de Cluj.
Testările psihologice făcute în acest fel sunt extrem de ineficiente pentru că rezultatul lor este dat de un șablon.
În fața persoanei evaluate se află o foaie de hârtie pe care sunt trecute o serie de întrebări cu răspunsuri. Spre exemplu printre întrebări se află cele referitoare la tentindețele de suicid. Este evident că niciunul dintre militarii cu contract de muncă, cum este și Nicolae Potra, nu va răspunde afirmativ la o întrebare de acest tip. După încheierea testului, evaluatorul are la îndemână un șablon pe care îl suprapune peste foaia de test, iar răspunsurile din șablon interpretează starea de sănătate mintală.
O altă metodă de a trece aceste teste este șpaga.
În 2016, procurorii DNA l-au reținut pe SMADICI MARIUS, plutonier adjunct în cadrul U.M. 02541 Câmpulung Moldovenesc, cu privire la săvârșirea a șase infracțiuni de trafic de influență.
În perioada martie – iunie 2016 inculpatul Smadici Marius, plutonier adjunct în cadrul U.M. 02541 Câmpulung Moldovenesc (Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare), a pretins și primit de la șase persoane sume cuprinse între 500 și 1600 de euro, pentru a le facilita acestora trecerea testului psihologic, probă eliminatorie pe care persoanele respective trebuiau să o susţină la U.M. 02541 Câmpulung Moldovenesc în vederea angajării în cadrul M.Ap.N. ca soldat gradat profesionist, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra membrilor comisiei de examinare.
El i-a ajutat pe acești candidați prin punerea la dispoziția lor a variantelor de teste psihologice cu o zi înainte de susținerea testului psihologic eliminatoriu. Toți cei șase candidați care au susținut testul psihologic în această modalitate au fost declarați admiși, au arătat procurorii DNA.
În cazul lui Potra, oficialii Gemina au transmis că, în momentul de față, el nu mai este angajat în unitatea respectivă. Potrivit celei mai recente declarații de avere semnate de Loredana, care ocupă o funcție publică, el avea funcția de soldat gradat profesionist la unitatea militară menționată.
Ce arată raportul de evaluare psihologică făcut în privința copilului
Un raport de evaluare psihologică și psihodiagnostic cu privire la minor, concluziile fiind următoarele:
1. Stresul traumatic persistent, indus de agresivitatea tatălui său în aport cu el și mama sa, simptomatologia dezvoltată, conduce spre diagnosticul clinic de Tulburarea depresivă persistentă cu disconfort anxios sever cu manifestări comportamentale specifice tulburării, opoziționismului provocator.
2.Atmosfera afectivă a familiei este profund viciată, copilul fiind supus, de mic, unor abuzuri fizice barbare, a bătăilor repetate, martor la abuzurile psihice, fizice sau cu tentă sexuală asupra mamei.
3.Nesiguranța și stresul constant în care trăiește copilul a determinat deja schimbări de intensitate patologică la nivel emoțional, cognitiv și comportamente tal prezentate mai sus pe larg, schimbări care pot influența negativ formarea viitor lui adult.
4.Teama față de tatăl său este reală intensă, se bazează pe bătăile repetate pe amenințările directe și indirecte făcute de acesta, referitoare la curmarea vieții mamei lui și chiar a sa. Convingerea că poate fi oricând omorât de tatăl său este pentru el o frică care îl copleșește și îl face să se simtă neputincios, în nesiguranță.
În cadrul proceselor, recomandările făcute de psiholog sunt următoare:
1. Recomand cu necesitate încredințarea copilului în custodia mamei în totalitate.
2. Efectuarea unei expertize psihiatrice asupra tatălui.
3. Psihoterapie pentru copil și mama acestuia.
La ce reguli de conduită este supus Nicolae Potra
e) să nu realizeze acte și fapte producătoare de efecte juridice sau generatoare de orice alte consecințe care afectează interesul instituției, fără a dispune de un mandat special;
k) să respecte onoarea, reputația, demnitatea și celelalte drepturi și libertăți fundamentale în raporturile cu terții;
Dacă aceste norme de comportament nu sunt respectate, asupra militarului se pot aplica măsuri disciplinare, cu efecte negative asupra carierei profesionale. Analiza, cercetarea, judecarea și decizia cu privire la abaterile de la prezentul Cod sunt, după caz, de competența consiliilor de onoare, a consiliilor de judecată ori a comisiilor de cercetare disciplinară.
În cazul de față, Potra nu a suferit nicio repercusiune.
Reprezentanții Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” nu au transmis niciun răspuns la întrebările adresate de redacția Gazeta de Cluj.
Cel puțin Respectul pentru Generalul Nicolae PETALA, obliga !
A fost singurul caz ?
Cu o asemenea conduita – „În cazul de față, Potra nu a suferit nicio repercusiune” – nu știm. Dar bănui, putem.
Primul comandant de Armata română cu sediul în Cluj (se numea A IV), respectatul General Nicolae PETALA (1869-1947),
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Petala
unul din făuritorii României Mari, pe câmpul de luptă, a ținut un Jurnal, în care consemna și pedepsele aplicate militarilor din subordine, în cazuri similare.
Fiind foarte corect, e presupus că îi pedepsea aspru, nu ca acum, mare rușine !
Citisem despre General.
La o convocare cu rezerviști, un colonel (și acesta, Dumnezeu îl odihnește, a fost un militar dintro bucata), ne-a citit astfel de extrase din Jurnalul respectatului General.
Aflăm că ăștia, de acum, nu au învățat nimic.
Nu e bine !
Respect, memoriei Generalului !
P.S.
Am avut petlițe negre, nu albastre, ca, spre exemplu, catastrofa Boc.
Felicit Gazeta, pentru diversele anchete !
Citesc număr de număr.
Este Numărul 1 în Cluj !
Nu are chitanțier, ca (unii) gazetari, ce se dau fecioare, din presă clujeană.