Ana Tinca, secretarul de stat pentru afaceri strategice a participat la conferinţa „Schimbarea dinamicii în regiunea extinsă a Mării Negre” („Changing Dynamics in the Wider Black Sea Region”), miercuri, 20 martie 2024.

Temele discutate în cadrul conferinţei au cuprins de actualitate legate de securitatea în regiunea Mării Negre, pe fondul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei în 2022.

,,În intervenţia susţinută în deschiderea conferinţei, secretarul de stat Ana Tinca a evocat importanţa geostrategică a Mării Negre şi consecinţele războiului în derulare asupra acestei regiuni, dar şi dincolo de aceasta, la nivel euro-atlantic şi global. Oficialul român a prezentat măsurile adoptate de România în plan naţional pentru consolidarea apărării naţionale şi rezilienţei în plan economic şi social, precum şi proiecte dezvoltate în ultimii ani împreună cu Bulgaria şi Turcia în vederea asigurării securităţii regionale.

Oficialul român a subliniat totodată importanţa specială pe care şi ceilalţi aliaţi o acordă regiunii Mării Negre în noul context de securitate; astfel, a făcut referire la activităţile Grupurilor de Luptă ale NATO dislocate pe teritoriul României si Bulgariei, la prezenţa forţelor militare americane în regiune, precum şi la sprijinul primit de ţara noastră în alte domenii, cum ar fi consolidarea apărării aeriene.

Secretarul de stat a subliniat necesitatea ca acest sprijin, precum şi asistenţa pentru Ucraina să continue. A evocat Summitul NATO de la Washington ca un moment de referinţă pentru reafirmarea solidarităţii şi unităţii aliate, dar şi pentru adoptarea unor decizii care să consolideze postura de descurajare şi apărare aliată pe Flancul Estic şi să asigure sustenabilitatea acesteiea pe termen lung. A subliniat că obiectivul României este o zonă extinsă a Mării Negre în care recursul la forţa militară şi la ameninţarea cu forţa să fie eliminate. Oprirea agresiunii ruse şi retragerea forţelor militare din Ucraina reprezintă un prim pas indispensabil pentru a crea condiţiile restaurării păcii şi stabilităţii în această regiune.

Conferinţa „Schimbarea dinamicii în regiunea extinsă a Mării Negre” este organizată de Universitatea de Apărare „Carol I” şi Centrul European pentru studii de securitate „George C. Marshall”, în perioada 20-21 martie 2024. Evenimentul reuneşte reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti din statele membre NATO, Ucraina, Georgia şi ai Comandamentului forţelor de infanterie marină ale SUA din Europa şi Africa, precum şi reprezentanţi ai unor instituţii de învăţământ şi think tank-uri naţionale şi internaţionale active în domeniul securităţii.” se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.