Înalta Curte de Casație și Justiție a decis la sfârșitul acestei săptămâni că procesul imobiliar care are ca fond una dintre promisiunile imobiliare ale primarului Emil Boc trebuie să se rejudece. Este vorba despre un parteneriat (istoric) între Primăria Cluj Napoca și firma Impact Developer&Contractor, acum Clearline Development în urma căruia trebuia să se edifice un cartier de locuințe pentru tineri pe Dealul Lomb. Administrația locală a fost dată în judecată de partenerul privat. Inițial, primăria a fost obligată să plătească aproape 40 milioane lei, dar sentința nu a fost definitivă, iar la final ÎCCJ  a decis rejudecarea dosarului.

ÎCCJ a decis că procesul dintre Primăria Cluj-Napoca și SC Clearline Development trebuie rejudecat.

”Admite recursurile declarate de recurenta- reclamantă CLEARLINE DEVELOPMENT & MANAGEMENT S.A. împotriva deciziei nr. 94/A-COM din 15 martie 2023 şi împotriva deciziei nr. 314/A-COM din 27 septembrie 2023, ambele pronunţate de Curtea de Apel Piteşti – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte decizia nr.94/A-COM din 15 martie 2023 şi trimite cauza spre rejudecarea apelului formulat de pârâţii MUNICIPIUL CLUJ- NAPOCA şi CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI CLUJ- NAPOCA împotriva sentinţei nr. 277/2022 din 08 iunie 2022, pronunţate de Tribunalul Specializat Argeş, în dosarul nr.1032/1259/2012. Menţine celelalte dispoziţii ale deciziei recurate. Casează decizia nr. 314/A-COM din 27 septembrie 2023 pronunţată de Curtea de Apel Piteşti – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal. Irevocabilă.”, arată soluția pe scurt a instanței.

În acest proces, soluția de fond obliga primăria clujeană să plătească daune de aproape 40 milioane lei.

”Respinge excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune invocată de pârâţi în ceea ce priveşte contravaloarea a 9 facturi fiscale. Admite cererea, astfel cum a fost modificată, formulată de reclamanta CLEARLINE DEVELOPMENT & MANAGEMENT SRL, în contradictoriu cu pârâţii CONSILIUL LOCAL al MUN. CLUJ – NAPOCA şi MUN. CLUJ – NAPOCA – prin Primar. Obligă pârâţii CONSILIUL LOCAL al MUN. CLUJ – NAPOCA şi MUN. CLUJ – NAPOCA, în solidar, să achite reclamantei suma de 24.532.741,65 lei cu titlu de prejudiciu şi suma de 13.862.967,16 lei reprezentând dobânda legală penalizatoare calculată pentru perioada cuprinsă între data plăţilor efectuate de reclamantă (stabilite conform raportului de expertiză judiciară contabilă efectuat în cauză) şi până la data de 01.04.2021”, arată o parte din soluția pe scurt a instanței.

Chiar dacă hotărârea nu era definitivă, cei de la Clearline au încercat să execute sentința și au apelat la un executor judecătoresc, dar primăria clujeană a contestat executarea.

În opinia reprezentanților primăriei clujene, executarea silită este începută nelegal și activitatea unității administrativ teritoriale urmează a fi blocată din cauza dificultății/imposibilității de a achita furnizorii, prestatorii de servicii, celelalte proiecte aflate în derulare, creanța pusă în executare fiind atât de mare încât fondurile alocate și disponibile în prezent în bugetul Municipiului Cluj-Napoca la capitolul bugetar aferent vor fi integral epuizate, fără ca datoria să poată fi stinsă și fără ca în buget să fi fost alocată suma necesară stingerii acestei executări silite astfel cum impun prevederile normative în situația executării unei autorități publice. 

Pe deasupra, ”există un risc foarte mare de a nu mai putea repara prejudiciul ulterior, ca urmare a faptului că societatea își va declara falimentul sau va opta pentru dizolvare și lichidare, fiind o societate menținută activă fără nicio activitate economică și fără niciun profit/venit, tocmai pentru încasarea pretențiilor aflate în litigiu”, consideră reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

Cum s-a ajuns la proces

În anul 2011, Primăria Cluj Napoca s-a asociat cu SC Impact Developer&Contractor în cadrul firmei Lomb SA. Prin această firmă urma să se construiască un cartier de locuințe pentru tineri pe Dealul Lomb. Administrația clujeană urma să vină cu un aport care consta în terenul cu o suprafață de 179 de ha, iar firma privată cu banii pentru investiția imobiliară.

Potrivit cererii de chemare în judecată, cei de la Impact ar fi întreprins toate demersurile necesare realizării proiectului, fiind derulate numeroase proiecte tehnice și studii de fezabilitate privind drumurile, îmbunătățirile funciare și prevenirea eroziunii și stabilizării solului, proiecte tehnice pentru parcuri și spații verzi, etc. 

”Consiliul Local nu a înțeles să-și îndeplinească obligația esențială asumată în actul constitutiv al societății și impusă totodată de dispozițiile legale de a efectua plata vărsămintelor la capitalul social, la expirarea termenului de 2 ani stabilit pentru efectuarea plății vărsămintelor la capitalul social”, se arată în document.

De altfel, Primăria Cluj Napoca nici până la data introducerii cererii Consiliul Local nu a comunicat vreo explicație cu privire la refuzul de îndeplini această obligație.

În opinia avocaților celor de la Clearline, ”nerespectarea de către Consiliul Local al Mun.  Cluj Napoca a obligației de a vărsa la capitalul social al societății Lomb SA a aportului constând în terenul în suprafață de 179 ha, situat în zona Dealul Lomb, Cluj Napoca, face pe deplin întemeiate pretențiile reclamantei, constând în acordarea de daune-interese reprezentând prejudiciul efectiv suferit”, se mai arată în cadrul dosarului.

Primăria Cluj Napoca a mers pe mâna lui Bostan din afacerea Lomb

Contractul cu Impact a fost semnat în virtutea faptului că firma a câștigat o licitație care avea, la nivelul anului 2007, o valoare de 600 de milioane de euro. Trebuiau construite mii de locuințe, iar planurile de pe hârtie arătau foarte bine. În caietul de sarcini se arăta că administrația locală va deține majoritatea părților sociale – 51%. Însă, în consiliul de administrației al SC Lomb compania Impact avea doi reprezentanți, iar Consiliul Local era reprezentat de Marius Raul Bostan. Ulterior, pentru serviciile prestate a ajuns să fie propus de Dacian Cioloș pentru funcția de ministru la Comunicaţii şi Societatea Informaţională din Guvernul Tehnocrat de acum 5 ani. Cât timp a fost în CA-ul firmei Lomb, Bostan nu a făcut mare lucru, ci doar a supravegheat modul în care deciziile erau luate de reprezentanții Impact. Ca ”norocul”, persoana care lua deciziile importante era Liviu Niță, un om de afaceri care făcea parte și din conducerea companiei Impact și era urmărit penal în perioada respectivă prin prisma în care compania Impact era ținta unor plângeri penale venite de la mai mulți clienți din Oradea, București și Constanța.

Astfel, firma Lomb pendula între deciziile părtinitoare luate de reprezentanții firmei private și inactivitatea lui Bostan, reprezentantul primăriei clujene.

În același timp, reprezentanții administrației locale aveau toate semnalele că trebuie să fie atenți la deciziile luate de reprezentanții Impact.

La Oradea, unde SC Impact a derulat un proiect asemănător cu cel de la Cluj, compania constructoare a fost acuzată de Primăria Oradea că nu şi-a respectat o serie de obligaţii contractuale. Municipalitatea orădeană a arătat că SC Impact nu ar fi avut voie să vândă metrul pătrat construit cu mai mult de 335 de euro, însă un contract de vânzare-cumpărare încheiat pe numele unui orădean arată că preţul de cumpărare a fost în jur de 500 de euro/mp. Conform oficialilor primăriei orădene, compania Impact Developer&Contractor nu şi-a respectat obligaţiile contractuale faţă de municipalitatea orădeană. „Vânzarea locuinţelor s-a făcut la un preţ peste valoarea stabilită în contract, de 335 de euro/mp şi locuinţele nu au fost terminate în termenul de 1.200 de zile”, se arată într-o adresă a primăriei din Oradea.

La Constanţa, unde şi aici au apărut nemulţumiri vizavi de modul în care Impact şi-a respectat obligaţiile contractuale, conflictele au apărut după ce clienţii s-au trezit acasă cu somaţii prin care li se sugera să accepte semnarea unui “Act adiţional la Contractul de Execuţie”, act prin care clienţii se angajează să plătească ratele de achitare a caselor la un alt curs al monedei euro decât cel care era în vigoare la data respectivă.

Șmenuială imobiliară pentru tineri

În 2007, Primăria Cluj-Napoca a semnat un contract cu firma Impact Developer&Contractor pentru construirea unui cartier de locuințe sociale. Perioada respectivă a coincis cu criza imobiliară, care a pus la pământ compania privată. Însă, până când firma Impact să intre în insolvență, administrația locală clujeană a faultat consecvent proiectul pentru că afacerea era dedicată lui Arpad Paszkany, în virtutea relației strânse de la vremea respectivă între fostul finanțator al CFR Cluj și administrația condusă de Emil Boc. Primăria clujeană a refuzat constant să pună la dispoziție terenul pentru construirea cartierului invocând diverse motive. Ulterior, cei de la Impact au dat în judecată Primăria Cluj Napoca și acum au câștigat procesul care va lua din bugetul administrației locale aproape 8 milioane de euro. Nu este nici primul și nici ultimul proces cu miză de câteva milioane de euro pe care administrația clujeană îl pierde.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.