La sfârșitul acestei săptămâni, judecătorul Ionuț Borlan de la Tribunalul Cluj a decis să o condamna pe fosta ministră a Sănătății, Sorina Pintea, la trei ani și jumătate cu executare pentru corupție. Judecătorul a mai dispus și reținerea a 10.000 de euro, banii pe care fosta ministră îi luase cu titlu de mită de la o societate comercială. Pintea a fost prinsă în flagrant în timp ce lua mită din postura de șef al al Spitalului Județean Baia Mare.
Sentința primită acum de Sorina Pintea nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.
„În baza art. 396 alin. (2) C.proc.pen., cu reţinerea art. 36 alin. (1) C.pen., condamnă inculpata Pintea Sorina, la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare în regim privativ de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale). În temeiul art. 67 alin. (2) C.pen. interzice inculpatei, cu titlu de pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat şi de a exercita funcţia de manager în cadrul unui spital public pe o durată de 3 ani, care se execută în condiţiile art. 68 alin. (1) lit. c) C.pen. În temeiul art. 65 alin. (1) C.pen. interzice inculpatei, cu titlu de pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat şi de a exercita funcţia de manager în cadrul unui spital public. (…) deduce din pedeapsa aplicată măsura reţinerii şi cea a arestării preventive de la data de 29.02.2020 la data de 06.03.2020. (…) dispune luarea măsurii de siguranţă a confiscării speciale a sumei de 10.000 de Euro (echivalent în lei la data de 20.12.2019) de la inculpata Pintea Sorina, care se execută (…) menţine măsura asigurătorie (sechestrul asigurător) instituită prin ordonanţa din data de 19.03.2020 emisă în dosarul penal nr. 105/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura centrală, asupra imobilelor aparţinând inculpatei S.P., constând în: – cotă 1/1 din terenul extravilan în suprafaţă de ….bun comun cu soţul G.O., – cotă 1/7 din terenul extravilan în suprafaţă de …., bun comun cu soţul G.O.,până la concurenţa sumei de 47.736 lei. În temeiul art. 146 alin. (3) C.proc.pen. dispune conservarea prin arhivare odată cu dosarul cauzei la sediul instanţei, în locuri speciale, cu asigurarea confidenţialităţii, a suporturilor optice conţinând materialele rezultate din supravegherea tehnică. În temeiul art. 398 rap. la art. 274 alin. (1) C.proc.pen. obligă inculpata la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 17.407 de lei. Conform art. 275 alin. (6) C.proc.pen., onorariul parţial al apărătorului din oficiu, av. Jiman Mara-Roxana, în cuantum de 900 de lei, va fi avansat din fondul Ministerului Justiţiei. Executorie privind menţinerea măsurii asigurătorii. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea sentinţei penale. Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziţia inculpatei şi procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 26.04.2024.”, arată soluția pe scurt a instanței clujene.
Mita lui Pintea: 7% din valoarea contractului
Firma de la care a primit mita, Hospital Technical Solutions este reprezentată de VALENTIN SCHNAIDER, care deține și pachetul majoritar de acțiuni. Evoluția acestei firme este surprinzătoare: a fost deschisă în 2018, an în care a declarat o cifră de afaceri de 3,2 milioane de lei și o pierdere de 300.000 lei. Însă, în următorul an cifra de afaceri a explodat la 40 de milioane de lei și profitul la 7 milioane!
Procurorii anticorupție au precizat că banii ar fi fost dați în procent de 7% din valoarea totală a unui contract, respectiv că Pintea ar fi primit în decembrie 2019, de la reprezentanții firmei câștigătoare a licitației, suma de 10.000 de euro, iar în 28 februarie 2020 ar fi primit 120.000 de lei. Banii s-au dat printr-un intermediar, „proprietarul firmei care a subcontractat lucrarea de la câștigătorul licitației, într-o pungă de cadouri”. Contractul a fost semnat în 12 februarie 2019, dată la care Sorina Pintea era de câteva săptămâni ministru al Sănătății. Constructorul obiectivului precizat de DNA este Hospital Technical Solutions, iar contractul este în sumă de aproape 2,3 milioane de lei (exact: 2.299.000 lei, echivalentul a aproximativ 480.000 euro).
Suma totală pe care susține DNA că ar fi primit-o Sorina Pintea sub formă de mită este echivalentul a 35.000 de euro, adică aproximativ 7% din valoarea totală a lucrării.
Un contract de 30 milioane euro
SC Hospital Technical Solutions, compania care a plătit mita Sorinei Pintea, și Minimed Solutions SR au realizat un parteneriat pentru contractul de reabilitare și extinderea Spitalului Județean de Urgență Tulcea, o licitație de aproximativ 30 milioane euro. Liderul grupului este societatea Construcții Erbașu, care se ocupă și de realizarea mai multor proiecte din Cluj Napoca. Printre ele poate fi amintit contractul de reabilitare al clinicii de neurologie sau construirea noului sediu al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca.
Minimed Solutions îi aparține lui Mihai Peptan. Fost consilier general PSD în București, găsit incompatibil de ANI în 2015, el a obținut numeroase contracte cu unități medicale din București și nu numai. Unul dintre contracte a fost obținut în toamna lui 2019, când, pe ”ultima sută de metri” a mandatului Sorinei Pintea, Minimed a fost declarată câștigătoare a unui contract în valoare de 152,8 milioane de lei (31 milioane de euro). Contractul a fost încheiat cu Institutul Clinic Fundeni, pentru un sistem integrat de radiologie și imagistică.
Pintea prinsă în flagrant
În 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatei PINTEA SORINA, la data faptei manager al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, județul Maramureș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) și 120.000 lei (la 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect „proiectarea și execuția lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente din Spitalul Județean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» Baia Mare”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.
Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în incinta unității medicale pe care o conducea, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.
În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.