O persoană din Turda a obținut în instanță anularea unei amenzi de 15.000 lei pe care Poliția locală i-a dat-o pentru că și-a construit un foișor în curtea casei fără autorizație. Judecătorii au redus amenda la 1.000 lei.
Bărbatul a dovedit că a obținut în anul 2020 o autorizație de construcție pentru o vilă turistică și alte construcții exterioare precum alei carosabile și pietonale, parcări, loc de joacă pentru copii.
Bărbatul a arătat că fapta pentru care a fost amendat nu există pentru că, potrivit autorizației de construire, avea dreptul de a edifica, printre altele, să amenajeze un loc de joacă pentru copii.
Presupusul foișor era un loc de joacă
„Presupusul „foișor” nu este altceva decât un asemenea loc de joacă, însă având în vedere că vila turistică va fi ocupată preponderent în perioada sezonului cald, a amenajat acest loc în așa fel încât să asigure și un minim de confort termic pentru copii (un loc parțial închis și acoperit de razele solare), pentru a evita ca aceștia să facă un șoc caloric (insolație), cu atât mai mult cu cât joaca copiilor presupune și un efort fizic (care contribuie la apariția șocului termic)”, a arătat avocatul reclamantului în proces.
Bărbatul amendat de Poliția Locală a mai arătat că „este absurdă susținerea că aceea construcție ar fi neautorizată în condițiile în care i s-a permis edificarea locului de joacă pentru copiii turiștilor, neexistând în cuprinsul autorizației niciun fel de restricție cu privire la amenajarea unui astfel de loc de joacă”.
Judecătoria Turda a decis că amanda e prea mare
Poliția Localăa cerut menținerea sancțiunii. Judecătoria Turda a decis că amenda a fost aplicată legal, dar că este prea mare, fiind redusă de la 15.000 la 1.000 de lei, minimul prevăzut de lege. Judecătorul a reținut că, la momentul aplicării sancțiunii , bărbatul sancționat a cerut să fie specificat la rubrica „mențiuni” că „suma amenzii este exagerat de mare”.
Judecătorul a explicat și motivele pentru care o amendă de 1.000 de lei este suficientă în acest caz. „În ceea ce priveşte pericolul social concret, având în vedere împrejurarea că petentul este la prima încălcare a dispoziţiilor legii contravenţionale mai sus menţionate, faţă de faptul că sancţiunea contravenţională trebuie să îndeplinească şi un rol educativ, iar nu unul preponderent punitiv, sancţionator, reținând şi măsurile complementare dispuse, relative la intrarea în legalitate, instanţa consideră că prevenţia specială, îndreptarea comportamentului petentului se poate realiza mai eficient prin aplicarea unei amenzi în cuantum de 1.000 lei, pentru această primă încălcare a normelor legale”, a mai arătat Judecătoria Turda, potrivit Ziare.