Un draft guvernamental din dosarul procesului dintre statul român și Roșia Montană arată că în galeriile de la Roșia Montană s-ar putea face turism.

″Muzeul Mineritului, aflat în apropierea fostei exploatări miniere, este un punct de atracție pentru turiști, dornici să viziteze fostele Galerii Romane de la Roșia Montană, localitate minieră veche de mai bine de 2.000 de ani. Aici au fost săpate tuneluri lungi de zeci de kilometri, care adăpostesc unelte pentru minerit, așa numitele „șteampuri“, care erau niște construcții folosite pentru separarea aurului de piatră. Galeriile erau alimentate de lacuri artificiale de acumulare numite „tăuri“.

Exploatarea minieră de la Alburnus Maior (datare epoca romană), Masivul Orlea – sat Roșia Montană, comuna Roșia Montană este cuprinsă în Lista monumentelor istorice din județul Alba – cod LMI AB-I-m-A-00065.02 – valori de patrimoniu cultural național – monumente istorice de valoare națională excepțională. Galerii miniere romane conservate „in situ”: se vizitează în subteran pe două etaje, 170 m de galerii miniere romane originale foarte bine conservate, iluminate în totalitate cu lămpi electrice″, scrie în document. Draftul enumeră, ca priorități generale pentru România în domeniul resurselor minerale neenergetice, cercetarea geologică, inventarierea și evaluarea materiilor prime critice și materiilor prime strategice, exploatarea și prelucrarea avansată a resurselor minerale neenergetice, refacerea mediului și regenerarea socio-economică, valorificarea superioară a resurselor secundare din haldele de steril și iazurile de decantare și turismul balnear.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.