Nu trebuie să fii neapărat electrician pentru a ști cum să alegi becurile pentru casa ta, așa cum nu trebuie nici să aștepți să se ardă un bec pentru a îl înlocui, sau cel puțin aceasta este părerea experților. În materialul pe care urmează să îl citești îți prezentăm într-un mod simplu și eficient cele mai utile metode cu ajutorul cărora poți să alegi becurile care îți vor ilumina locuința.

Pentru persoanele mai puțin tehnice, alegerea becurilor, a prizelor, a întrerupătoarelor și a tuturor componentelor electrice poate să fie un adevărat calvar, însă vei vedea că este foarte simplu, de fapt să le alegi dacă ții cont de câteva criterii esențiale.

În rândurile care urmează îți prezentăm cele mai importante trei sfaturi care să îți facă viața mai ușoară și care să te ajute să alegi corect becurile de care ai nevoie pentru casa ta.

Prioritizează nevoile

Primul pas de la care te sfătuim să pornești este acela al prioritizării nevoilor. Ce înseamnă, mai concret, acest lucru? Gândește-te la ce nevoi de iluminare ai pentru camera de zi, pentru dormitoare, pentru spațiul în care lucrezi, în cazul în care îți desfășori munca de acasă, pentru bucătărie, pentru hol și pentru baie. Într-un fel vei alege un bec pentru baie, spre exemplu, unde ai nevoie de multă lumină pentru a te aranja și pentru a te observa în oglindă și în cu totul altfel vei alege becurile pentru bucătărie, unde probabil vei avea nevoie și de câteva spoturi LED care să îți ofere mai multă vizibilitate atunci când gătești felurile tale preferate de mâncare. De asemenea, pentru camera de zi poate că vei alege mai multe surse de lumină –  în afară de becuri poate că vei avea nevoie și de un lampadar sau de o veioză, așa că începe să îți faci o listă cu nevoile specifice și vei observa că îți va fi mult mai ușor apoi să treci la pasul următor.

Alege tipul de bec de care ai nevoie

După ce ai stabilit care sunt nevoile tale, este momentul să treci la al doilea pas, și anume tipul de bec de care ai nevoie. În funcție de o serie de specificații, există mai multe tipuri de becuri către care te poți îndrepta, însă este foarte important să cunoști specificațiile pentru a alege becul de care ai nevoie.

Cele mai importante criterii conform cărora alegi un bec sunt următoarele:

Filamentul, adică tipul de soclu, care este important atunci când trebuie să schimbi becul

Fluxul de energie, care se traduce în intensitatea luminii și pe care îl vei alege în funcție de numărul de lumeni înscriși pe acesta, așa că dacă vei avea nevoie de mai multă lumină, vei alege un bec cu un număr de lumeni cât mai ridicat

Eficiența energetică, ceea ce înseamnă cât de multă energie consumă becul respectiv – dacă vrei să consume puțin, alege un bec economic

Tipul de lumină, caldă sau rece – pentru dormitor, birou și camera de zi se recomandă lumina caldă, iar pentru bucătărie și baie, cea rece

Durata de viață, care este diferită în funcție de material și de tipul de bec, becurile LED, spre exemplu, fiind mult mai rezistente decât becurile incandescente

Numărul de wați, care indică ce cantitate de energie este necesară pentru buna funcționare a becului

Ține cont de spațiul pe care îl ai de iluminat

Și spațiul este un factor de luat în seamă deoarece un spațiu mic, dar bine luminat, poate părea mai amplu cu metodele și sursele de iluminat potrivite. De asemenea, dacă ai de iluminat un spațiu mai amplu, este necesar să ai în vedere alternarea surselor de iluminat pentru a nu crea impresia de răceală și de spațiu neatrăgător.

Iată că nu e deloc dificil să alegi becurile pentru locuința ta, este necesar doar să fii atent la câteva aspecte de bază. Noi te sfătuim să prioritizezi becurile smart pentru a face economie la factura de energie electrică și pentru a te bucura pentru cât mai mult timp de ele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.