Schimbările climatice se resimt mai repede decât ne așteptăm. Luna aceasta temperaturile vor fi mai mari decât cele obișnuite, iar valul de căldură va fi alternat de precipitații extreme.

De obicei partea cu El Nino se asociază cu temperaturi mai ridicate, la nivel global este acest fenomen, iar partea cu El Nina cu temperaturi mai scăzute. E un fenomen care are loc în zona oceanului Pacific, pe coasta de vest a Americii de Sud. E un fenomen care apare la interacțiunea dintre atmosferă și ocean. E un schimb de căldură, care are o anumită periodicitate. În anii cu El Nino temperatura globală e mai ridicată, iar cu El Nina cumva mai scăzut”, a declarat Bogdan Antonescu, profesor la facultatea de Fizică din București, climatolog în cadrul Institutului de Fizică a Pământului, și unul dintre mmbrii echipei infoclima.ro.

„Noi avem parte acum de schimbări climatice”

Ultimii nouă ani au fost cei mai calzi din istorie, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale.

În 2023 am avut un record destul de mare față de anii anteriori. Dar recordul nu e strict legat de El Nino, noi avem parte acum de schimbări climatice. 2023 a fost an record și pentru că avem o concentrație crescută a gazelor cu efect de seră în atmosferă. A fost un efect combinat, dacă putem să-i spunem așa”, a mai spus Antonescu.

“Ne îndreptăm spre un an record”

E greu de crezut că temperaturile vor scădea în anii următori, în condițiile în care încălzirea globală nu a fost încetinită. Din contră. Recordurile de temperatură vor fi doborâte.

Șanse ca în 2024 recordul să fie doborât e de 75 la sută. Dacă ne așteptăm că intrăm în fază de La Nina și vom avea temperaturi mai scăzute în 2024, nu cred că se va întâmpla acest lucru. Ne îndreptăm spre un an record chiar și fără contribuția asta de variabilitate naturală. Tot ce înseamnă gaze cu efect de seră contribuie la recordurile astea de temperatură pe care-l observăm de la lună la lună. Din mai 2023 până în mai 2024 am avut în fiecare lună un record față de perioada anterioară”, a adăugat Antonescu.

A dispărut iarna adevărată în România

În România nu mai sunt iernile de altă dată. Nu mai sunt ninsorile de acum câteva decenii. Vorbim practic de două anotimpuri: iarna și vara, cu o perioadă scurtă de tranziție.

Cel mai clar se vede impactul schimbărilor climatice în viața de zi cu zi: în perioada verii vedem din cei în ce mai mari valuri de căldură, iar în perioada iernii vedem lipsa precipitațiilor, a ninsorii. Deci vara acum se prelungește, anotimpurile astea de tranziție, primăvară și toamnă, se modifică de asemenea, dar impactul cel mai mare se vede la sezonul rece, care devine din ce în ce mai redus. Nu mai e atât de rece, pe de o parte, iar pe de altă parte e impresia că iarna se termină din ce în ce mai repede. Impresia asta e accentuată că nici nu mai ninge așa de mult. Este o consecință a schimbărilor climatice, clar. Vorbind de încălzire global, toată lumea își imaginează că nu o să mai fie iarnă. Dar există anumite condiții care pot duce la ierni destul de urâte. Probabil că atunci vom avea ninsori puternice pentru perioade mai scurte e timp”, a explicat specialistul.

„În iunie și iulie va fi mai cald decât în mod normal”

O altă consecință a schimbărilor climatice este modificarea regimului precipitaților. Sunt zone cu secetă unde cresc precipitații, dar și regiuni unde ploua mult înainte, iar acum plouă și mai mult, în cantități foarte mari de precipitații, ceea ce duce la inundații. Vara asta ne putem aștepta la mai multă precipitații și furtuni puternice.

Se fac anumite prognoze pentru următoarele luni și este clar că iunie și iulie o să fie luni cu temperaturi mult mai ridicate decât cele normale, mă refer strict la România, s-ar putea să fie și mai cald, dar și mai ploios. În iulie vom avea mai multe precipitații, pe urmă august și septembrie să fie mai apropiate de normal. E greu să anticipez, e un soi de tendință, ceea ce e sigur că în iunie și iulie va fi mai cald decât în mod normal”, a mai spus Bogdan Antonescu.

„Din ce în ce mai multe furtuni cu grindină de mari dimensiuni”

Există indicii că sub influența schimbărilor climatice, o să fie mai mulți vapori de apă în atmosferă, ceea ce înseamnă cumbustibil pentru furtuni mari.

Va fi mai multă energie în atmosferă și pot apărea manifestări de vreme severă mai des decât în trecut. Nu avem multe observații, dar există indicinii că în viitor vom avea mai multe condiții care vor duce la furtuni, de categoria întreagă de furtunri. Există un studiu publicat în 2023 cu privire la ce fenomene meteo vor fi în Europa. Pentru România arată din ce în ce mai multe furtuni cu grindină de mari dimensiuni, peste 2 centimetri, cu vânt intens, peste 25 de metri pe secundă”, a mai declarat Bogdan Antonescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.