După căderea regimului comunist în România, legile privind retrocedarea proprietăților confiscate au permis instituțiilor și persoanelor fizice să revendice bunurile pierdute. În Cluj-Napoca, oraș cu o  bogată istorie și diversitate etnică şi culturală, acest proces a implicat numeroase clădiri-simbol. Procesul de retrocedare a clădirilor istorice din Cluj-Napoca către instituțiile maghiare continuă să genereze dezbateri intense în rândul comunității locale și al autorităților. Retrocedările, efectuate în baza unor legi care permit restituirea proprietăților confiscate în perioada regimului comunist, au adus în prim-plan atât aspecte juridice, cât culturale și sociale.

Cele mai multe clădiri istorice au fost retrocedate Fundaţiei Sapientia, asociată cu Biserica Reformată Maghiară

În 1999 Guvernul și Parlamentul Republicii Ungare au decis finanțarea educației superioare în limba maghiară din Transilvania prin înființarea unei universități particulare maghiare independente în România, scop pentru care au alocat resurse din bugetul anului 2000. Pentru a se asigura că fondurile sunt folosite pentru îndeplinirea acestui scop, opt conducători ai bisericilor istorice maghiare din Transilvania, arhiepiscopul romano-catolic Dr. Jakubinyi György, episcopii romano-catolici Tempfli József, Reizer Pál și Martin Roos, episcopii reformați Dr. Csiha Kálmán și Tőkés László, episcopul unitarian Dr. Szabó Árpád, și episcopul lutheran Mózes Árpád, au înființat Fundația Sapientia, care a fost înregistrată la tribunalul din Cluj-Napoca la data de 16.03.2000. În aprilie 2000 s-a încheiat o Convenție de Colaborare pentru finanțarea unei Universități Private Maghiare din Transilvania între Fundația Sapientia și Oficiul Maghiarilor de Peste Hotare (OMPH) din Ungaria.

În prezent finanțarea este asigurată de Fondul Bethlen Gabor înființat de Guvernul Republicii Ungare. În toamna anului 2000 Consiliul Director al Fundației a aprobat concepția de dezvoltare a Universității Sapientia. Odată cu anul şcolar 2000-2001, Fundaţia acoperă şi cheltuielile Universităţii Creştine Partium din Oradea.

În Cluj-Napoca, Fundația Sapientia, care este asociată cu Biserica Reformată Maghiară, a primit în proprietate sau administrare mai multe clădiri și proprietăți în urma procesului de retrocedare din perioada post-comunistă.

Colegiul Reformat (azi Liceul Teologic Reformat)

Colegiul a fost înfiinţat în timpul Reformeri Protestante din Transilvania, fiind iniţial o şcoală care pregătea clericii protestanţi. Colegiul Reformat a ars în urma incendiului anul 1798. Acest incendiu a distrus o mare parte din clădirea originală, afectând atât structura fizică, cât și arhivele și colecțiile valoroase de cărți. Reconstrucția Colegiului Reformat a început imediat după incendiu, în anii următori, însă lucrările au fost finalizate în jurul anului 1801. Colegiul a fost, de-a lungul secolelor, un centru important de educație pentru comunitatea maghiară reformată din Transilvania. Aici au studiat numeroase personalități marcante cum ar fi: poeţii Lajos Áprily, Sándor Reményik, arhitectul Károly Kós, scriitorii Farkas Gyalui, Dezső Szabó. În perioada comunismului clădirea a fost naţionalizată. După 1989, odată cu căderea regimului comunist, Colegiul Reformat a fost retrocedat Bisericii Reformate în 2004.

Palatul Rhedey

Palatul Rhedey este o clădire emblematică situată în centrul istoric al Clujului, pe latura estică a Pieței Unirii. Palatul Rhedey a fost construit în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, în stil baroc. Construcția a început în 1771 și a fost finalizată în 1778. Palatul a fost ridicat de către familia nobilă Rhedey, una dintre familiile importante ale aristocrației maghiare din Transilvania. Clădirea a servit drept reședință a familiei și a găzduit numeroase evenimente sociale și politice de-a lungul timpului. Palatul Rhedey a fost naţionalizat, după cel de-al doilea război mondial, de catre regimul comunist. In perioada comunistă clădirea a fost folsită în divere scopuri, inclusiv administrative. Palatul Rhedey a fost retrocedat Bisericii Reformate în anul 2006.

Palatul Széki 

Palatul Széki a fost construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea, pentru familia nobiliară Széki, o familie nobiliară maghiară care a jucat un rol important în viața politică și socială a Transilvaniei. Palatul Széki  a fost naţionalizat în perioada regimului comunist. După 1989, moştenitorii familei Széki au solicitat restituirea clădirii. Palatul a fost retrocedat Fundației Sapientia, care aparține de Biserica Reformată, într-un proces care a avut loc în anii 2000. Palatul Széki este înscris în lista monumentelor istorice din România, fiind protejat legal pentru a conserva valoarea sa istorică și arhitecturală.

Hotelul Melody

Data exactă a construirii hotelului nu este cunoscută, însă se estimează că ar fi fost ridicat la începutul secolului al XIX-lea. Călidrea a îndeplinit mai multe funcţii de-a lungul timpului:  a fost Prima instituție financiară locală, o casă de ajutor social a funcționat aici în 1858, apoi clădirea a fost achiziționată de Statusul Catolic care a dat-o în folosință lui Ferenc Plihál, care a deschis hotelul Pánnonia. În 1920, Asociaţia Socială a Maicilor a deschis un stabiliment în care lucrau doar femei. După naţionalizarea din 1949, clădirea a fost transformată în cămin studenţesc şi a redevenit hotel abia în anii 1960, tot aici fiind deschis şi primul club de noapte din Cluj-Napoca. 

Marius Trif, cel care a devenit proprietar al hotelului din 1990 a mai  de-a lungul anilor oferte,  In 2003, firma care deține City Plaza a vrut sa cumpere imobilul cu 1,8 milioane de euro. În 2004, Ion Ţiriac a făcut o ofertă de 2,5 milioane euro. De asemenea, in 2005, OTP Bank a vrut sa cumpere clădirea cu 3 milioane de euro pentru a fi transforma in banca.

Cea mai mare ofertă vehiculată în presă a fost, 4 milioane de euro când, în 2008, Ministerul Culturii a vrut să cumpere hotelul Melody pentru a muta acolo Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. În anul 2014 Trif a decedat în urma unui atac cerebral şi a lăşat acţiunile şi managementul hotelului fiicei sale, Bianca Trif. În 23 iulie 2020, Hotelul Melody a fost cumpărat de Fundaţia Sapientia. În 2020, Biroul de presă al Primăriei Cluj-Napoca a comunicat faptul că instituția a fost notificată cu privire la vânzarea imobilului, suma tranzacției fiind de 5.967.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.