Mai multe persoane vor da în judecată Primăria Cluj-Napoca pentru că administrația locală le interzice să construiască în pădurea Făget. Nemulțumirea oamenilor provine de pe urma fptului că în imediata apropiere a parcelei lor de teren au fost autorizate mai multe construcții de vile deținute de oameni potenți din punct de vedere financiar din Cluj-Napoca. În numerele anterioare, Gazeta de Cluj a prezentat în exclusivitate modalitatea în care ”zeii din imobiliare” au fost lăsați să construiască în pădurea Făget.
Lucia Condor, Dorel Băgărean, Rodica Ivan, soții Elena și Dorin Vasile Miron sunt proprietari ai unui teren cu o suprafață de 3387 mp în zona Făget.
Potrivit reglementărilor urbanistice stabilite de PUG-ul din 2014, terenul este încadrat în zona S_Vpa unde ”sunt interzise orice fel de construcții, permanente sau definitive, de orice natură și cu orice destinație, în afara celor aferente S_Vpa. Este interzisă împrejmuirea pădurii sau a unor părți a acesteia, indiferent de structura de proprietate.”
Cei menționați anterior reclamă că prin instituirea acestor interdicții le este încălcat dreptul de proprietate.
”Fără nicio justificare s-a procedat la schimbarea destinației terenului din ”Fânaț la Tăietură” în ”Pădure”, deși acest teren niciodată nu a avut o astfel de destinație. Cu toate acestea, acest teren a fost încadrat în zona Vp deși terenul nu era și nu a fost niciodată împădurit, împrejurare care trebuia avută în vedere la stabilirea încadrării funcționale”, arată persoanele în notificarea trimisă primăriei.
De asemenea, oamenii atrag atenția asupra faptului că Ocolul Silvic Cluj a emis o adresă în care arată că terenul respectiv nu este situat integral în interiorul zonelor împădurite, condiție cerută pentru care terenurile să poată fi incluse într-o zonă de restricții urbanistice de acest tip.
Mai mult, ei arată că pe o parcelă din vecinătate, care face parte tot din zona S_Vpa există o construcție care apare în evidențele Oficiului clujean de cadastru, ceea ce înseamnă că administrația locală a emis autorizații de construire în cazul respectiv.
Imobilul respectiv apare edificat în perioada 2007 – 2014, anterior aprobării PUG-ului, într-o zonă încadrată funcțional ca Vp prin PUG-ul aprobat în 2014.
”Cu toate acestea, pe planșele aferente PUG-ului, clădirea nu este figurată ca atare, deși respectivă clădire a fost edificată ulterior aprobării PUG-ului și ea este identificată în zona Vp, motiv pentru care, conform certificatului de urbanism nr 38 din 29.02.2024 nu se spune clar că în zona Vp nu este permisă construirea.”, se mai arată în notificarea transmisă administrației locale.
După cum se poate observa cu ajutorul aplicației Google Earth, parcela din cadrul viitorului litigiu se află într-o zonă care acum este împădurită.
Semnatarii notificării spun că pentru prejudiciul creat prin trecerea terenului în această zonă cu restricții se așteaptă la compensații financiare din partea primăriei clujene.
”Chiar dacă în vecinătatea imobilului proprietate a subsemnaților a fost și apare în continuare ca manifestă o zonare funcțională în sensul edificării de construcții, dreptul nostru de proprietate este vătămat în lipsa valorificării atributelor acestuia, schimbarea destinației terenului ne afectează în mod iremediabil exploatarea dreptului nostru de proprietate, fără a exista acordul nostru, fără o decizie de expropriere, fără o justă și prealabilă despăgubire aspect ce reprezintă un abuz de putere din partea Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca.
Caprovecinita – cea mai veche afecțiune a românului
Nemulțumirea persoanelor care au notificat primăria clujeană cu deschiderea procesului este alimentată și de faptul că imediata apropiere a parcelei lor de teren există construcții.
O parte din casele construite în zona străzii D.D. Roșca sunt ascunse vederii, înfundate în pădurea din care au fost tăiați copacii pentru a face loc fundațiilor de beton de sute de metri pătrați, iazurilor de agrement piscinelor, aleilor betonate și, nu în ultimul rând, la cât mai multă… tuia.
În 18 septembrie 2014, consilierii locali au votat un proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. construire ansamblu de cabane, P+M, str. D. D. Roșca nr. 37F, 37J, 37K, 37L și 37M; beneficiari: S.C. VARION INVESTIȚII (Pataky Melinda Agnes – asociat și administrator), SC Lelle Forest (Balogh Akos – asociat și administrator), Soos Karoly Laszlo, Kis Adam Gyula și Avram Căpușan. Cel din urmă este fratele omului de afaceri Nicolae Căpușan implicat în afacerea preluării unor parcele consistente de teren din Composesoratul Mănăștur și, ulterior, vândute către diferite persoane.
Proiectul de hotărâre votat în septembrie 2014 prevedea că documentația este valabilă până la intrarea în vigoare a PUG-ului sau cel mult un an de la data emiterii ei.
PUG-ul a intrat în vigoare la o lună distanță de la aprobarea acestui proiect imobiliar. În mod normal, documentația ar fi trebuit revocată și investitorii trimiși la plimbare să își caute un alt loc pentru ansamblul de cabane. Însă nu s-a întâmplat așa.
Emiterea autorizației de construire a avut loc în 2016, când construirea de case în pădure era deja de competența procurorilor.
Proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire a fost elaborat de S.C. CSC Construction S.R.L. Achim Cornel Cosmin, unul dintre acționarii societății, nu crede că a realizat o documentație pe care administrația locală a avizat-o ilegal
„Nu cred că s-a construit ilegal pentru că primăria a avizat totul. Sigur în dosarul de autorizare este o derogare”, declară Achim.
Un certificat de urbanism emis în 2021 pentru zona respectivă arată că nu se pot edifica construcții și „este interzisă schimbarea destinaţiei acestei categorii de spaţii. Această reglementare are caracter definitiv şi nu poate fi schimbată prin P.U.Z.”
Un alt certificat de urbanism emis în același an, pentru aceeași zonă, arată că acolo sunt următoarele restricții: „zonă cu risc mediu/ mare de alunecari de teren (documentatii geotehnice conf. NP 074-2007 + studii de stabilitate generală)”. De asemenea, zona nu permite construirea de imobile, garduri, etc și regimul ei nu poate fi schimbat prin PUZ.
Am întrebat Primăria Cluj-Napoca cum au fost emise autorizațiile de construire pentru zona respectivă în pofida regimului urbanistic, dar până la publicarea acestui articol nu am primit niciun răspuns.
Mai mult, lucrările de construcție care au extins ansamblul de cabane au continuat fără nicio problemă și au loc și în prezent. O arată un răspuns al Primăriei clujene care a transmis ”din birou” o amendă de 2.000 lei pentru un gard construit fără autorizație de construire. Doar că acolo este ilegal să construiești un gard, o casă sau un drum.
Ca să nu mai vorbim despre mașinile de lux parcate pe drumul de beton care face legătura între str D.D. Roșca și accesul la proprietăți.
Cine sunt cei care stau deasupra ?
La nord-est de 37M, parcela de teren pe care se află o construcție îi aparține lui Călin Mitică, unul dintre apropiații lui Vasile Blaga și Emil Boc și patronul Transferoviar Grup. În momentul de față, Mitică este judecat, în faza de apel, într-un dosar de corupție, achitat după 8 ani de procese de instanța de fond pe motiv de prescripție.
Tot în zona de protecție se mai află și casa familiei de medici clujeni Fodor și a lui Alin Vădan.
Lucian Fodor a fost întrebat, prin intermediul secretarei, despre cum și-a construit imobilul de pe strada D.D. Roșca, dar nu a revenit cu un răspuns.
Despre Alin Vădan, Gazeta de Cluj a publicat un articol la jumătatea acestei luni. El deține 13 societăți comerciale înființate în ultimi șase ani, ce au ca obiect de activitate „activități ale agentiilor de publicitate”. El este patronul agenției de marketing Square Ventures, care i-a adus numai în anul 2022 un profit net de 6,5 milioane de lei, cu o cifră de afaceri de 20,5 milioane de lei.
Un alt proprietar din zonă este SĂFTOIU DENISA-LAVINIA care apare cu o mențiune în baza de date PANDORA PAPERS. Este conectată la un off-shore prin care administrează o platformă de tranzacționare în domeniul crypto.
La Cluj sunt 3 feluri de constructii:
-cei care au dat mita si au construit unde si cum au vrut .
-cei care au dat mafia in tribunal si au castigat .
-cei care nu au vrut sa dea mita si au construit fara acte .La o investitie de 100000 de mii de euro , cine nu dădea 2000 pentru acte ?Ii inteleg:dece sa dai mita pentru un drept al tau ?Daca terenul era a mafiei din urbanism, castigat de mamele lor prin prostitutie, atunci inteleg ca ii bine sa dai mita-dar fiind proprietateabta-de ce?
Gresit. Nu doar in Faget. Regula se aplica la tot orasul. Faci parte din fratia lui Boc, construiesti. Nu? Stai in chirie la cei alesi.
sunt in plina padure… cum zic ca vor sa construiasca acolo? chiar lasam sa se distruga Fagetul de tot? Daca si astia castiga in instanta, e clar ca instanta e mana in mana cu ei. Nici nu pot sa ajungi la terenul acela decat cu elicopterul, dar ei pretind sa construiasca.
Bine vă face Boc, oamenilor! De 25 de ani vi se kakă-n cap cu aleșii lui băsiști! Dați înainte viniturilor pișolcoașe!
În zona 0 a orașului ( P-ța Unirii 14 clădire Monument Istoric) geamul devine ușă de intrare,apartamentul devine prin recompartimentare (legea interzice categoric) hotel/ apart.și uite așa fără aprobări funcționează și apar ca ciupercile după ploaie una cîte una .