Poză de Karolina Kaboompics pe Pexels.com

Unul dintre factorii esențiali pentru realizarea unei lucrări dentare reușite este reprezentat de comunicarea eficientă dintre medicul stomatolog și tehnicienii dentari. Astfel, un rezultat de succes necesită o colaborare strânsă între medicul dentist și tehnicianul dentar. În primul rând, acest lucru presupune obținerea unor rezultate precise bazate pe o analiză estetică și funcțională amănunțită a fizionomiei și nevoilor unui pacient.

Aceste rezultate sunt mai apoi transmise către un laborator, unde un tehnician dentar se va ocupa de realizarea și modelarea adecvată a unor dinți, coroane, proteze sau punți dentare potrivite pentru garantarea unui rezultat final optim atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic pentru pacient. În acest sens, satisfacția pacientului depinde de o planificare corectă a lucrării dentare, bazată pe o serie de date obținute în urma examinării clinice, dar și de colaborarea activă dintre stomatolog și laboratorul partner.

Află de ce este important feedback-ul digital în colaborarea stomatologilor cu tehnicienii dentari: 

  1. De ce feedback-ul digital este esențial în procesul de creație dentară?

Feedback-ul digital este crucial în procesul de creație a unui design dentar din mai multe considerente:

În primul rând, acesta permite o transmitere precisă și detaliată a informațiilor reperate de către stomatolog și comunicate tehnicianului dentar. Spre exemplu, scanările 3D, radiografiile digitale și imaginile de înaltă rezoluție oferă tehnicienilor dentari o viziune clară asupra cerințelor și a stării actuale de sănătate a pacientului. Mai mult decât atât, aceste detalii sunt esențiale pentru a asigura o potrivire perfectă a restaurărilor dentare.

În al doilea rând, feedback-ul digital minimizează riscul de erori de comunicare care pot apărea în procesul tradițional. Astăzi, tehnologia de ultimă generație permite o transmitere a unor detalii exacte și instrucțiuni clare de la stomatolog și tehnician și viceversa, care ajută la evitarea confuziilor și a interpretărilor greșite.

În al treilea rând, feedback-ul digital favorizează procesul de creație dentară prin reducerea timpului necesar pentru transmiterea și clarificarea unor informații despre pacient. Astfel, tehnicienii dentari pot începe lucrul imediat după primirea datelor digitale de la medicul stomatolog, fără a aștepta livrarea fizică a modelelor sau a altor materiale din partea colegilor lor.

Nu în ultimul rând, utilizarea tehnologiilor digitale permite ajustări rapide și eficiente în timpul procesului de creare dentară. Spre exemplu, dacă apar modificări în planul de tratament sau în specificațiile restaurării dentare, o comunicare și relaționare digitală medic stomatolog-tehnician dentar va permite implementarea unor schimbări rapide, fără întârzieri semnificative.

  1. Îmbunătățirea colaborării dintre tehnicienii dentari și stomatologi cu ajutorul feedback-ului digital

Astăzi, feedback-ul digital poate îmbunătăți semnificativ colaborarea dintre stomatologi și tehnicienii dentari prin următoarele modalități:

1.    Platforme de comunicare digitală

Utilizarea platformelor de comunicare dedicate, cum ar fi un software de colaborare online sau mail, pot permite schimbul rapid și eficient de informații, imagini și specificații dentare. Aceste platforme facilitează discuțiile în timp real dintre laboratorul dentar și clinica stomatologică și permit accesul instantaneu la date relevante, precum fișa pacientului și istoricul său medical etc.

2.     Partajarea imaginilor și scanărilor 3D

Transmiterea digitală a scanărilor 3D și a imaginilor de înaltă rezoluție oferă tehnicienilor dentari informații vizuale detaliate privitoare la felul cum ar trebui abordată restaurarea dentară. Acestea pot fi analizate și discutate în detaliu de către stomatolog și medicul tehnician, asigurând o înțelegere clară a cerințelor și a stării de sănătate a pacientului.

3.    Colaborare și comunicare în timp real

Utilizarea feedback-ului în timp real permite stomatologilor să ofere instrucțiuni de corecție a restaurării dentare colegilor lor, imediat ce acestea sunt constatate în timpul controlului/ intervenției stomatologice. Tehnicienii dentari la rândul lor, pot ajusta imediat lucrarea, reducând astfel timpul necesar pentru corecturi ulterioare.

Mai mult decât atât, comunicarea și feedback-ul sunt extrem de importante pentru succesul unor clinici dentare serioase și profesioniste, cum este Pixel Dental Lab, care se bazează strâns pe feedback-ul digital ca fiind cea mai avantajoasă formă de a interacționa cu tehnicienii dentari și de a oferi pacienților săi lucrări de calitate în cel mai scurt timp posibil. 

4. Reducerea timpului de execuție

Nu în ultimul rând, digitalizarea tehnicilor și practicilor stomatologice oferă opțiunea creării unei lucrări dentare într-un timp mai scurt decât vechile metode tradiționale, conducând la un grad de satisfacție sporit al pacienților. În același timp, în cazul restaurărilor dentare complete, se pot salva câteva zile de lucru, ceea ce oferă un avantaj major, atât medicului stomatolog, tehnicianului dentar, dar mai ales pacientului.

În concluzie, este evident faptul că feedback-ul digital aduce un aport substanțial în procesul de creare și restaurare stomatologică, îmbunătățind precizia, reducând erorile și economisind timp prețios. Prin utilizarea unor modalități rentabile de comunicare digitală, colaborarea dintre stomatologi și tehnicienii dentari devine mai rapidă și mai eficientă, conturând rezultate de înaltă calitate și satisfacție a pacienților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.