UNTOLD, deși a devenit un eveniment de referință în peisajul din Cluj-Napoca, continuă să stârnească nemulțumiri printre locuitorii orașului. De la închiderea drumurilor pentru organizare până la perturbarea liniștii publice: „urăsc vuietul constant și vibrația geamurilor non-stop” clujenii își exprimă tot mai vocal dezamăgirea față de modul în care festivalul afectează viața cotidiană pe platforme de socializare precum Reddit.

Deși organizatorii susțin că festivalul durează doar patru zile, pregătirile necesare și demontarea scenelor se întind pe mai multe săptămâni, timp în care anumite străzi din centrul orașului sunt blocate. Mulți cetățeni se plâng că aceste măsuri îi împiedică să își desfășoare activitățile zilnice și le perturbă rutina: „Pe mine mă deranjează și că nu pot să merg la sală la Cluj Arena o săptămână întreaga din cauza UNTOLD-ului. Mai și plătesc ăia 50 de lei pe lună degeaba în perioada asta în care nici nu am voie sa intru acolo.”

O altă problemă gravă semnalată este zgomotul puternic care afectează spitalele aflate în apropierea locațiilor unde se desfășoară festivalul. Personalul medical de la Spitalul de Pediatrie raportează că pacienții, inclusiv copii grav bolnavi sau recent operați, sunt adesea incapabili să se odihnească din cauza zgomotului. „În schimb cunosc pe cineva care lucrează la pediatrie și îmi povestea că e oribil în fiecare an. Sunt săli cu copii operați care ar trebui să se odihnească și nu pot pentru că tremură și patul.” declară o altă persoană pe aceeași platformă

Primarul Emil Boc este, de asemenea, ținta nemulțumirilor, mulți clujeni considerând că acesta cedează prea ușor presiunilor organizatorilor festivalului, fără a ține cont de disconfortul creat locuitorilor. Criticii susțin că primăria ar trebui să găsească soluții pentru a minimiza impactul negativ al evenimentului asupra orașului, inclusiv prin identificarea unor locații alternative, în afara centrului. „Organele competente dorm, ca și clujenii.”

Un alt subiect de dispută este starea deplorabilă a gazonului de pe stadionul unde joacă echipa de fotbal „U” Cluj. Deși echipa evoluează în Liga 1, gazonul se află într-o stare mai proastă decât cel al echipelor din ligile inferioare. „(…)să joace U de cațiva ani deja in liga 1, și să-i vezi mereu evoluând acasă pe un gazon mai rău decât alea de liga a 4-a… Mi se pare o bătaie de joc.” Clujenii consideră că organizatorii UNTOLD ar trebui să fie obligați să înlocuiască gazonul la finalul fiecărei ediții a festivalului, având în vedere daunele provocate de instalarea scenelor și a altor echipamente.

În timp ce UNTOLD își desfășoară activitatea nemulțumirile locuitorilor nu pot fi ignorate. Este nevoie de un echilibru între organizarea acestui eveniment de amploare și respectarea dreptului clujenilor la un trai liniștit. Autoritățile locale sunt chemate să găsească soluții care să împace ambele părți, astfel încât festivalul să nu mai fie perceput ca un sacrificiu pentru cei care locuiesc în Cluj-Napoca.

30 COMENTARII

  1. Acesta este tipul de „democrație” care îi place conducătorului mafiei gulerelor albe din Cluj Napoca.
    Cui îi pasă de sănătatea mintală a oamenilor când se fac bani pentru mafie și partid? L-am votat pe papagalul acesta care nu este altceva decât un prostituat al intereselor străine. Acum regret amarnic!

  2. Ma bucur ca se mediatizeaza in sfarsit nemultumirile noastre. Este absolut lipsit de respect fata de cei care locuiesc in Cluj. Noaptea volumul basului și al tobelor este dat tot mai tare astfel incat geamurile de la case incep sa vibreze. Exista o pauza in jurul orei 6 dimineata iar la ora 8 se porneste din nou. Suntem locuitorii acestui oras si dorim sa ne exprimam nemulțumirea fata de acest eveniment organizat in centrul orasului. Exista mai multe zone la periferiile orasului unde s-ar putea organiza. Nu este uman sa fie ignorati locuitorii orasului care isi exprima nemultumirea. Este un oras in care exista spitale unde acele persoane au nevoie de odihna si liniste, macar in timpul noptii. Exista oameni batrani si bolnavi etc. Nu se poate ignora realitatea pentru ca sunt „doar” 4 zile de teroare.

  3. Ar fi cazul ca la 9 ani de la mega zgomotul și încălcarea legi să luăm atitudine ( oare cum se poate )o vizită cu tobe( îi plac piticului) la domiciliu ?

  4. Niste frustrați care nu au fost niciodată la un festival. Vă deranjează și va da peste cap rutina?! Ba indiferent cine va conduce vouă nu va place nimic.
    Daca e in Bonțida, de ce e in Bonțida.
    Daca e la Horia nu e bine nici acolo,
    Daca e in CJ. de ce e in Cj.
    Majoritatea au votat ce vor.

  5. Așa este
    Plus că e un concert expirat
    Muzica aia o poți asculta acasă
    Dj…
    Droguri.
    Nu vad nimic special
    Vuiet ca la război
    Clujul era perla Romaniei
    Acum incepe sa semene ci București și Iași la poluare fonica și la poluare cu noxe

  6. Clujul din fericire este un oraș studențesc, intelectual ,cu deschidere spre Europa ,apreciază valorile democrației și beneficiile ei ,este deschis la cultura ,sport ,invatamint ,atent la toți cetățenii orașului deci inclusiv oamenii în vârstă, pensionari etc ,( transport gratuit ,parcuri ,primarii de cartier etc ) Din păcate vouă care nu va convine nimic santeti și voi beneficiari dar tot timpul santeti Gica Contra ! 4 zile din an fiind democrație au dreptul și acești iubitori de muzica și spectacol ! Avem multe avantaje cu aceste spectacole ,cu turnee la Sala de sport Cluj Arena ( Știu cata Garanție ați făcut sa nu se construiască aceasta sala ! Oricum pe voi nu v lămurește nimeni dar țineți minte ca minoritatea ( care santeti voi câțiva poate venituri de pe la tara și din alte județe) SE SUPUNE MAJORITATII dacă ar fi sa se voteze cine este Pentru festival și cine nu ! Doar niște ” înapoiați ” în timp fără sa va jignesc ! PS . Am 68 de ani și am așteptat o viata sa vad un DEEP PURPLE în România ( bine nu credeam vreodată) și uite ca a fost posibil la Cluj ! Dar ce știți voi ăștia care vreți liniște!? Mutația la ” Țara ” sa aveți liniște! Clujul nu este Sanatoriu ,Azil etc !

    • Ești tu ăla deșteptul cu oameni ca tine și mentalitate ca și a ta sa distrus România și oamenii devin orangutani cu 12 clase,fugi la wc și papă tot.

  7. Pe mine ma deranjează doar inflația (preturile la orice care pur și simplu explodează). Absolut totul e mai scump la Cluj și are legătură cu festivalul. Preturile nu se duc în jos după festival, asa raman

  8. Ce sa vezi special mai Silvia, daca tu nici nu ai intrat vreodata într-un festival? Ai impresia ca e la fel ca si când asculti tu radio acasa
    Concert expirat, dar e pe locul 3 in lume.
    Sunteti de tot rasul, va cacati pe voi pentru cateva zile din 365.

    • Yeah, its so selfish, thinking about old people who live nearby, sick people who are in nearby hospitals (there is a big cancer hospital) who literally cant sleep for 4 days, so you can pay a lot of money to shake your ***…. It would be easier to tolerate if it at least would stop after midnight… Im getting a fine if i dare to vacuum after 10 o’clock.

  9. Desi nu sunt afectat direct, ma gandesc atat la riveranii din zona Parcului Central si Cluj Arena, dar in mod special la copii internati/operati, din Spitalul de Pediatrie. Ceva trebuie schimbat. Indiferent de durata Festivalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.