Tribunalul Cluj a dat câștig de cauză comunității Declic într-un proces esențial pentru protejarea pădurilor din România. Prin decizia judecătorească, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este obligat să actualizeze aplicația Inspectorul Pădurii, astfel încât cetățenii să poată accesa în timp real informații despre traseul transportatorilor de lemne, hărțile amenajistice și alertele satelitare privind tăierile de lemne.

Decizia vine după ce Ministerul a refuzat, timp de patru ani, să implementeze prevederile Hotărârii de Guvern 497/2020, care impun publicarea acestor informații. Judecătorii au subliniat că Ministerul trebuie să intre în legalitate și să furnizeze datele de interes public, inclusiv traseul camioanelor după finalizarea transportului, fără limita de 96 de ore, și coordonatele punctelor de schimbare a coronamentului detectate prin imagini satelitare.

„Este ceea ce cerem de ani de zile autorităților și am fost, în mod constant, ignorați sau amânați. Odată pus în funcțiune sistemul care va monitoriza din satelit tăierile de arbori, alertele emise automat vor fi transparente și vor putea fi consultate de orice cetățean, activist de mediu sau jurnalist. Practic, nimeni nu va mai putea tăia ilegal pădurea fără ca asta să se vadă, în foarte scurt timp, în Inspectorul pădurii”, a declarat Antoniu Bumb, reprezentantul comunității Declic.

Conform deciziei instanței, Ministerul are la dispoziție 15 zile pentru a depune recurs și 6 luni pentru a implementa măsurile necesare după rămânerea definitivă a hotărârii. Decizia reprezintă un pas important în lupta împotriva tăierilor ilegale de păduri, oferind cetățenilor și activiștilor de mediu instrumentele necesare pentru a monitoriza în mod transparent și eficient activitățile forestiere din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.