Potrivit DEX, memoria este un proces psihic care constă în întipărirea, recunoașterea și reproducerea senzațiilor, sentimentelor, mișcărilor, cunoștințelor etc. anterioare. Avem o memorie mai puternică sau mai precară în funcție de modul în care ne-o antrenăm, iar următoarele jocuri ajută la perfecționarea ei:

Blackjack

Jocurile de cărți sunt ideale pentru antrenarea memoriei. Pe măsură ce joci, încerci să reții ce cărți au fost puse jos sau extrase din pachet pentru a-ți da seama ce au adversarii în mână. Aproape orice joc de cărți se învață repede. Este suficient să arunci o privire peste reguli blackjack și în 5 minute le vei putea pune în practică. În general, jocurile care presupun operațiuni matematice sunt cele mai bune pentru memorie.

Șah

Șahul este un joc de strategie care antrenează creierul și, implicit, capacitatea de memorare. Nu trebuie să ții minte ce a făcut adversarul, nu sunt elemente noi introduse pe tablă, însă un jucător bun gândește cu câteva zeci de mutări în avans și are grijă să nu uite care este planul, indiferent de evenimentele care se întâmplă în jurul lui.

Cuvinte încrucișate

Există o legătură strânsă între cunoștințele de vocabular și memorie, pentru că „îți amintești” ce înseamnă fiecare cuvânt. Astfel, a rezolva un careu de cuvinte încrucișate este echivalent cu a-ți pune la încercare acea parte a creierului responsabilă cu memorarea sensurilor. În același timp, făcând cuvinte încrucișate poți învăța vorbe noi, adică ești pus în situația de a memora definițiile lor.

Sudoku

Sudoku este un joc de puzzle cu numere inventat în Japonia. Este bazat pe logică, obiectivul fiind acela de a plasa numere cu 1 până la 9 cifre în fiecare pătrățică de pe grilă, astfel încât fiecare număr să apară o singură dată pe fiecare rând, pe fiecare coloană și fiecare mini-grilă. Prin urmare, sunt buni la sudoku cei care au o capacitate de concentrare superioară, activitatea intelectuală intensă fiind benefică și pentru memorie.

Scrabble (Jocul cuvintelor)

Ca și cuvintele încrucișate, jocul de Scrabble se bazează pe bagajul lexical bogat. Nu mai este vorba de mici „ghicitori”, ci de a alcătui cuvinte din niște litere avute la dispoziție astfel încât să obții un punctaj cât mai mare. Acest joc a fost recunoscut oficial în România ca disciplină de sine stătătoare în 1987, prin constituirea Comisiei de Șah Electronic și Jocuri Logice.

2048

2048 este un joc de tip puzzle din domeniul matematicii în care scopul este de a combina pătrățelele cu aceleași numere până când ajungi la valoarea 2048. Este solicitată memoria de scurtă durată, concentrarea și abilitățile de planificare strategică de luare a deciziilor. În timp ce progresezi în joc, trebuie să-ți amintești pozițiile numerelor și să prevezi mișcările viitoare pentru a crea combinații eficiente și pentru a preîntâmpina blocarea tablei.

Obiectele din cameră

„Obiectele din cameră” este un joc atât pentru copii, cât și pentru adulți. Ideea este foarte simplă: participanții sunt lăsați preț de câteva secunde într-o cameră, apoi, după ce ies, trebuie să scrie pe o foaie cât mai multe dintre obiectele pe care le-au văzut acolo. Prin acest joc este antrenată în special memoria vizuală, întrucât jucătorii trebuie să refacă traseul din cameră cu ochii minții și să noteze ce au văzut la fiecare pas.

Go

Go este un joc de strategie de origine chineză. Există dovezi că se juca în urmă cu mai bine de o mie de ani. Participanții plasează pietre negre și albe pe o tablă cu linii orizontale și verticale, obiectivul fiind acela de a captura teritoriul adversarului. Go dezvoltă memoria vizuală și spațială, punând accent pe planificare, pe intuiție și pe capacitatea de adaptare la situații neprevăzute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.