Mâine, pe 29 iulie, consilierii locali ai Municipiului Cluj-Napoca vor trebui să își exprime unul dintre cele mai importante voturi din acest mandat, anume asupra PUZ-ului pentru mallul de la Iulius Carbochim.
Acesta este prezentat ca cel mai ambițios proiect pe care Iulian Dascălul l-ar fi început vreodată, mallul fiind descris doar prin superlative: cel mai mare din țară, cea mai mare parcare din România, cea mai mare investiție privată din Cluj-Napoca, printre multe alte laude.
Indiferent de opinia cetățenilor despre Iulius Carbochim, un lucru sigur este că mallul reprezintă unul dintre cele mai importante investiții din Cluj-Napoca, la egalitate cu Centura Metropolitană și cu Metroul, iar efectele vor fi simțite pentru mult timp. Atenția care trebuie să fie pusă asupra votului de mâine nu poate fi subestimată, chiar dacă ne gândim doar la traficul infernal ce va fi creat de cele trei proiecte la care ar trebui să se lucreze comitent.
În această discuție trebuie menționată și insistența Iulius Carbochim, care a acaparat o parte considerabilă din presă cu articole plătite, a încercat să cumpere activiști prin premii cu bani și a promovat un sondaj sponsorizat de ei.
Pentru Iulius legile sunt opționale
De când a fost propus mallul, Iulius Group s-a bucurat de o susținere deplină din partea autorităților locale, Emil Boc ajungând să spună că se vede ca un mediator între părți, și nu ca un reprezentant al cetățenilor, așa cum s-ar aștepta toți cei care l-au votat.
Această declarație a avut loc în cadrul unei dezbateri publice, care a fost cerută de către societatea civilă, dar care era oricum cerută de lege pentru ca proiectul să ajungă în fața votului Consilierilor Locali. Aici, în ciuda tuturor problemelor pe care le-au adus în discuție participanții, Emil Boc, alături de arhitectul-șef, au decis ca acestea nu sunt suficient de importante pentru a cere modificarea proiectului.
Una dintre cele mai contestate probleme a ținut de patrimoniul industrial și de păstrarea / recondiționarea clădirilor existente, și nu dărâmarea lor. Însă Iulius Carbochim nu a așteptat nici măcar să audă propuneri de la dezbaterea publică din iulie și a început dezmembrarea vechii fabrici înainte de această discuție.
Dar multe dintre celelalte probleme pot fi încă oprite înainte de a fi prea târziu, Consiliul Local având posibilitatea (teoretică) de a respinge proiectul.
Cea mai contestată problemă este cea a spațiului verde care va fi amenajat de către Iulius Carbochim: nu atinge procentajul care este cerut prin reglementările Planului Urbanistic General, care cere minim 30% pe parcelă.
Iulius Carbochim nu respectă deloc această prevedere și încearcă să mascheze acest lucru prin numere înșelătoare. Arhitectul responsabil de proiect susține că spațiul verde ajunge la 30,12%, dar doar printr-o matematică mistică: 21% este spațiul verde pe sol natural (la care se adaugă aleile pietonale, piațetele și zonele de relaxare) și 9,12% este spațiul verde peste parcaj (adică platele de pe clădiri).
Mai mult, în incinta viitorului mall sunt mai multe parcele și nu toate acestea vor atinge 30% de spațiu verde, așa cum solicită PUG-ul. Profesorul Universitar, lucru la care a atras atenția profesorul universitar Dumitru Cornel Vîlcu:
„Documentația existentă actualmente pe site spune că spațiul verde pe sol natural pentru parcela 2 este de 14,26%. După știința mea, asta e mai puțin de 30 %. Pentru parcela 3, avem 6,78%. Ne aflăm în fața unei situații echivalente cu ceea în literatura română a fost descris de către Caragiale cu <<două la Prefectură>>”.
O problemă care este deja scăpată de sub control și care doar se va înrăutăți este traficul. Pentru a primi aprobare, Iulius Carbochim a fost de acord să construiască o parte din Culoarul de Mobilitate Gară – Pod Ira, anume partea în care ar urma o folosească clienții mallului.
Însă, deschiderea mallului nu este condiționată de finalizarea Culoarului, astfel încât Iulius Carbochim se va putea spăl ape mâini, iar traficul care va îneca zona nu va mai putea fi controlat.
Primăria forțează votul înainte de schimbarea Consiliului Local
Pentru Iulius Carbochim, este absolut necesar ca votul pentru PUZ să aibă loc cât mai repede posibil, astfel încât să nu existe riscul ca proiectul să nu fie aprobat. În componența sa actuală, Consiliul Local este dominat de către PNL, care formează singur o majoritate prin cei 16 membrii.
Astfel votul de mâine a fost grăbit tocmai pentru a scăpa de noul Consiliu Local, care își va începe activitatea din 1 octombrie și în care PNL pierde majoritatea. Partidele care până acum au fost în minoritate ar avea suficienți reprezentanți pentru a opri proiectul, iar acesta este un risc inacceptabil pentru Iulius Carbochim.
În prezent, PNL are o majoritate cu 16 membrii, astfel încât ei vor decide în realitate dacă PUZ-ul va fi aprobat sau nu. Într-un articol de săptămâna trecută, Loredana Pop a afirmat pentru Gazeta de Cluj că fiecare membru va lua o decizie pe cont propriu și că nu vor acționa în bloc. Mai mult, a susținut că consilierii liberali nu au votat niciodată în bloc, deși un coleg de-ai ei ne-a confirmat exact opusul.
USR se va mai întâlni încă odată în această seară, când vor decide exact cum vor acționa, dar Alexandra Oană a afirmat că mai mult ca sigur partidul va menține linia pe care a avut-o până acum – adică una critică -.
Vladimir Mătușan, singurul consilier local pe care PSD îl are la Cluj-Napoca, a spus că în urma discuțiilor pe care le-a avut cu societatea civilă, va vota împotriva mallului, datorită problemelor de legalitate și de oportunitate.
Anca Ciubancan, fosta colegă a lui Mătușan, acum mutată la AUR, ne-a transmis că va reveni cu un răspuns, iar când îl vom primi îl vom publica.
Din partea UDMR, Gazeta de Cluj a contactat-o pe Oláh Emese, persoana care va și conduce ședința Consiliului Local, dar dacă vineri ne-a spus că nu a fost luată încă o decizie și că părerile sunt împărțite, astăzi nu ne-a mai răspuns la telefon.
Rămâne însă o urmă de speranță. Profesorul Dumitru Cornel Vîlcu, care a fost una dintre cele mai importante voci în acest proiect, a transmis că societatea civilă nu este pregătită să renunțe:
„Şi, domnule Primar, să nu vă imaginaţi că vă iese mai bine dacă încercaţi convocarea, de dragul acestor prieteni investitori, a unei şedinţe DE URGENŢĂ, în speranţa că nu ne mobilizăm. Nu există, şi ştiţi foarte bine asta, niciun motiv de urgentare şi nu vreţi să ne oferiţi motive legale în plus pentru a contesta scontata aprobare a PUZ.
Ne vedem în perioada prealabilă şedinţei de CL, domnule Boc. Şi apoi în şedinţă. Şi apoi, dacă e nevoie, în instanţă”.