În ședința de astăzi a Consiliului Local au fost prezenți doar 22 de membrii, iar aceștia au votat în favoarea PUZ-ului pentru mallul Iulius Carbochim, cu 17 voturi pentru, 4 împotriva și o abținere.
Reamintim faptul că acest vot a fost grăbit de către autorități, deoarece doar în această formațiune poate fi asigurat votul în favoare mallului: de la 1 octombrie se schimbă componența Consiliului Local, iar PNL pierde majoritatea.
Dacă la dezbaterea publică se prezenta ca mediator între părți, acum Emil Boc a trecut pe deplin de partea lui Dascălu, aducând singur în discuție investițiile în domeniul public și apărând personal criticile aduse de către societatea civilă. A promovat Iulius Carbochim din toate punctele de vedere, de la spațiul verde care nu este la sol la toate beneficiile aduse de încă un mall în oraș.
Acesta a mai încercat să închidă gura societății civile, afirmând că problema spațiului verde nu este una legală în timp ce argumenta că experții (cei care îi dau lui dreptate) sunt de acord că PUZ-ul pentru Iulius Carbochim nu este ilegal.
Avocatul Ovidiu Podaru care reprezintă Iulius Carbochim a explicat că în viziunea sa PUG-ul nu este mereu obligatoriu: conform legii 350/2001, PUG-ul are două calități: este director (oferă direcții generale) și normativ (include unele reglementări obligatorii). Podaru a argumentat că dacă în PUG nu sunt interzise clar derogările asupra unui punct, acesta este director și nu normativ.
Și Dan Tarcea a urmat pașii lui Emil Boc și a sărit în apărarea proiectului, afirmând că el vede prin această excepție specială pentru Iulius Carbochim o derogare de la recomandare (PUG), un lucru care l-a convins că restul problemelor nu sunt suficient de importante.
Mai mult, a readus în discuție faptul că aproximativ 5000 de apartamente urmează să fie construite în zonă și că oamenii care se vor muta aici vor avea nevoie de infrastructura unui mall. Problema este că aproape nimeni nu s-a opus împotriva construcției în sine, ci a fost contestat modul în care Iulius Carbochim nu trebuie să respecte reglementările pe care toți ceilalți sunt obligați să le atingă.
Problemele evidențiate de societatea civilă au fost ignorate
Adrian Dohotaru a fost primul care a luat cuvântul și început cu problema studiului de trafic, despre care a afirmat că este fals, fiind cu date mincinoase. A revenit cu propunerea ca aceste studii să fie făcute de primărie, nu de beneficiarii proiectelor. El a mai revenit și la problema culoarului velo, propunând din nou o pistă de biciclete care evită parcarea.
Mihai Goțiu, activist de mediu și jurnalist, printre multe alte puncte aduse în discuție, a vorbit despre problema sondajului plătit de Iulius Carbochim, acuzând că acesta a fost făcut în mod intenționat pentru a împinge o părere publică falsă: ar fi fost făcut doar pe persoanele care au auzit de proiect și înainte ca majoritatea problemelor să fie mediatizate.
Profesorul Dumitru Cornel Vîlcu a întors ideea de regenerare urbană și a vorbit despre degenerare urbanistică, adică situația în care decidenții orașului au ajuns să nu respecte regulamentele pe care chiar ei le-au votat. Acesta a citat un text dintr-un contract semnat de consilierii locali, care spune că autoritățile trebuie să funcționeze în limitele Regulamentului Local de Urbanism (unde este specificat pragul de 30% spațiu verde).
Un alt punct pe care îl aduce în discuție Vâlcu este că în propunerea făcută de Iulius Carbochim, nu este menționat deloc cuvântul „derogări”, adică nici nu se cere modificarea PUG-ului prin acest PUZ.
Vîlcu a mai afirmat că mesajul pe care acest vot îl transmite este unul clar pentru constructori, anume că dacă au destui bani și destulă influență, își pot permite să facă ce vor ei.
Răspunsurile la această intervenție au venit din două părți. Arhitectul-șef al orașului, Daniel Pop, a luat apărarea mallului și a spus că spațiul verde care va acoperi parcările este considerat la sol, deoarece pământul va avea o adâncime de doi metri. Din cealaltă parte, Vlad Negru, arhitectul Iulius Carbochim, a susținut că este imposibil ca toate parcelele să respecte reglementările oficiale: un exemplu dat ține de o parcelă care va fi o șosea și care va fi predată primăriei.
Mai reamintim și intervenția lui István Szakáts, care a pus cinci întrebări despre studiul de trafic, toate adresate funcționarilor publici care l-au aprobat. În răspuns, Dan Tarcea vorbește despre niște schimbări aduse, anume micșorarea parcării, dar evită majoritatea întrebărilor.
Aproape toate intervențiile din partea cetățenilor au fost critice și au cerut votul împotriva proiectului, argumentele mergând de la importanța parcurilor pentru sănătatea fizică și mentală la modul în care Iulius Carbochim șantajează lumea pentru a primi ce vrea.
PNL și UDMR joacă după cum spune Dascălu
Alexandra Oană, din partea USR, a fost prima care a luat cuvântul dintre consilierii locali și s-a adresat societății civile, mulțumindu-i pentru implicarea pe care a avut-o și pentru modul în care și-a făcut vocea auzită.
În schimb, a adus mai multe critici administrației: a acuzat-o că dezbaterile au fost mimate, că opiniile cetățenilor au fost ignorate, iar ipocrizia este prezentă constant în acest proiect, de la acceptarea unei parcări imense în locul orașului pentru pietoni la derogările prin care se acceptă scăderea spațiului verde. Astfel, USR a votat împotrivă.
Următorul care a luat cuvântul este Vladimir Mătușan, care a criticat faptul că proiectantul nu a gândit de la bun început planul cu 30% spațiu verde, dar a și avertizat asupra traficului care urmează să fie la fel de greu ca cel de la actualul Iulius Mall. Și el votat împotrivă.
În apărarea proiectului și a PUG-ului au sărit mai mulți membrii PNL, printre care și Dan Tarcea și Loredana Pop. La final, Emil Boc, care și-a adus aminte că vrea să fie mediator, a readus aminte tuturor că „asta-i viața” și că problemele legale pe care le are PUG-ul nu mai pot fi reparate.
Acum, tot ce mai poate opri proiectul este o instanță, mai multe persoane din societatea civilă indicând că vor să înceapă un asemenea proces.
Avocat Laurentiu Podaru? …..daca tot scriem stiri macar sa contina informatii corecte.
In general ce zice tarcea nu traba luat in considerare, el ii ecoul lui boc, sau cand se baga singur in seama nesfatuit, face afirmatii de genul, impozitam constructile fara autorizatie. Daca il intrebi cum o face, ca astea nu exista in acte, se ascunde, nu i nimic de capu lui