Universitatea Babeș Bolyai a anunțat ieri că studenții de la Facultatea de Drept nu vor mai avea de susținut lucrări de licență, decanul Șerban Diaconescu argumentând că „există o nefericită exagerare la verificarea lucrărilor prin programe de anti-plagiat”. În urma acestei decizii, în spațiul public au venit mai multe reacții de ambele părți.

„Eu am altă părere: studenții învață în timpul anilor de studiu doar în sesiune. Pentru ei, examenele sunt scop, nu mijloc. Examenele de licență îi ajută să revadă materia importantă și să facă conexiunile între instituțiile studiate. Iar lucrarea de licență înseamnă cercetare, pentru unii este prima lucrare științifică pe care o întocmesc. Află regulile de redactare, consultă și altă bibliografie decât cursul profului lor, susțin oral niște teze.

P.S. Motivarea oferită publicului de către UBB este absolut jenant” a declarat fostul judecător Cristi Danileț.

Reacțiile au venit și din mediul academic clujean, precum cea a profesorului de filosofie Mihail Ciprian.

„Combinația sesiunea de examene + examen de licență + lucrare de licență la finalul semestrului II din anul terminal este o eroare. Într-un interval scurt, studenții trebuie să lucreze pe trei fronturi și o fac cu mare dificultate și cu rezultate în general mediocre. De unde și refugiul lor în sesiunea de toamnă a examenelor de licență, de la începutul lunii septembrie.

După părerea mea, din această combinație trebuie eliminat examenul de licență, care nu face decât să repete, în forme simplificate și inutile, examenele din semestrele precedente. Soluția eliminării lucrării de licență poate fi luată în considerare acolo unde se constată caracterul formal al redactării acestor lucrări, care de cele mai multe ori nu aduc nimic nou în cercetare, dar măcar sunt un prim exercițiu mai serios pentru studenți în tentativa de a elabora un text mai consistent. Oricum ar fi, soluția cu cele trei elemente din combinația de mai sus nu e funcțională și nu produce nimic bun.”

Citește și: Legea e lege doar pentru fraieri în Apahida, nu și pentru Ducu Construcții – Ziar Gazeta de Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.